用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 讀sfa可以得到甚麼
樓主: 火影忍媽
go

讀sfa可以得到甚麼 [複製鏈接]

Re: 讀sfa可以得到甚麼

火影忍媽 寫道:
辛苦過後, 又有幾人可以入讀心儀中學? 當然dgs,dbs及九華都很多, 但整體來看, 發愁的人比歡喜的人多很多很多...最重要是別人常常說道:sfa很深呀! sfa很多功課呀! So what?課程深而不實用! 功課多但老師不會改! 時間花了沒成果(知識和派位) Total lost! 早知如此讀鮮魚行好過!

sfa家長同意嗎?

請問閣下是否 sfa 家長?? 有乜唔滿意??

其實大約一年前有 sfa 家長網友話除了成績最好果 d sfa 學生係自行考入名校外, 大部份入名校都係抽入, 佢想入英華, 所以同個仔考英華小學, 唔想留係 sfa 等大抽奬.....如果以為讀 sfa 就多數會入到名校, 多數會失望.........

"By conclusion, almost the band 1 students can go to EMI school, and 60% (50%/82%) can go to famous schools."

但會唔會好多抽入名校呢??
以德信小學為例, 佢上年有 60 人 band 1(30%), 有 約30人入咗九華, 皇仁同英華, 30/60 = 50% band 1 students can go to famous schools.......但以我所知大部份都係抽入去.......

andrew 寫道:
[quote]但會唔會好多抽入名校呢??
以德信小學為例, 佢上年有 60 人 band 1(30%), 有 約30人入咗九華, 皇仁同英華, 30/60 = 50% band 1 students can go to famous schools.......但以我所知大部份都係抽入去.......

I don't know, I just know that only 3/4 band1 students can go to EMI school in Shamshuipo (1/4 students in Shamshuipo can go to EMI school, 1/3 students are band1).

I my opinion, "抽" is a fare systems to every band1 students. I don't know why it is much fare for SFA.  You look clever in this issue, maybe you know the answer.

[/quote]如果唔排除好多學生抽入名校, 我覺得曾太囝囝大可以放心留在 sfa 等大抽奬........因為去到其他學校, 考唔到 band 1 就大件事..........

我想補充一點, 德信係一間好少功課(同 sfa 比), 唔洗比錢, 同埋好差既津小(我一位 sfa 家長朋友對我講既)...........

Mandy2002 寫道:
入了英華。英華上年和今年英文科全級第一是來自sfa、崇真去年和今年考全級第一也是來自sfa、長天全級1-6名也是來自sfa,不信可打電話問學校。[quote]
catcatmom 寫道:
火影忍媽 寫道:

//sfa很深呀! sfa很多功課呀! So what?課程深而不實用! 功課多但老師不會改! 時間花了沒成果(知識和派位) Total lost!//

最後你囡囡or囝囝讀完sfa派左邊間中學???
[/quote]
catcatmom 應該係問 "火影忍媽"

讀sfa可以得到甚麼??
我朋友個女讀 sfa, 父母都冇近視, 個女小學畢業巳經得到 500 度近視.............

catcatmom 寫道:
小彬彬

我搜集了一些通識網頁、要不要?PM給你?

PM 比我 la......thanks

british-chinese 寫道:
[quote]
小彬彬 寫道:
讀sfa可以得到甚麼??
我朋友個女讀 sfa, 父母都冇近視, 個女小學畢業巳經得到 500 度近視.............

唔好講埋D無謂野,間間學校都有學生深近視架啦。[/quote]
深近視同太多功課有一定關係........深近視會引至許多嚴重眼疾, 不容忽視........
‹ 上一主題|下一主題