用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 讀sfa可以得到甚麼
go

讀sfa可以得到甚麼 [複製鏈接]

Re: 讀sfa可以得到甚麼

Ben2003 寫道:
如果用入讀星級名校的數字角度來說,整體來看,所有學校都是發愁的人比歡喜的人多很多很多...(當然星級名校的附屬小學不計)

記憶所及,SFA 去年七位學生入讀了女拔,Wow 七位...

*聽聞*,今年女拔收了八位,Oh.....  

我懷疑 SFA 可能是女拔收得最多學生的小學。(真勁)

SFA "歡喜的人" 比很多學校可能已經多出不知幾多倍。

SFA 派往英文中學 05-06

新法書院 名校 2人 band 3
官立嘉道理爵士中學 5人 band 2/3
學生來自印度、巴基斯坦
聖瑪加利男女英文中學 7人 band 2/3
黃錦輝書院 2人 band 2
林大輝中學 2人 band 2
長沙灣天主教英文中學 25人 band1/2 雞校 廣東話式英語教學
崇真中學 3人 band 2
崇真英文中學 2人 band 2
恩主教書院 1 人 band 2/3
瑪利諾神父教會學校 8人 band 2

[size=medium]不負責任的乜水 !你唔好再害BK家長喇 !

勁多男仔派去官立嘉道理爵士中學, 這間學校很多南亞裔學生, 有巴印、菲律賓、尼泊爾......可以算是官立國際學校, 但有勁多SFA家長說校風麻麻地!  官立嘉道理出名差,但SFA校長還向派了那間的媽媽說好,又說是英中,但此校是沒有預科的。   
說真句! 係有唔少SFA家長 講有唔少學生會考次一等直資
以前考頭五十名都有很多學校收,但這四、五年已滑落了,男仔冇全級十名(仲要不是大起大落)都入唔到頂級名校,   
男仔派英華都是抽中多,這兩年只是得四、五個有SECOND INTERVIEW,另華仁這兩年又收得少,
男拔收都好似唔多,全級考十多名又是校隊SECOND INTERVIEW 完後都唔收,前兩年有家長說在地區名校敲門那些學校都唔理你間學校是否課程深和名校,總之科科冇A就冇得派表    
今年英華又一條龍很少位抽   
[size=medium]唔知的話好易被誤導 亦有唔少人作野呀?不負責任的乜水家長
你唔好再害人la ,網上乜人都有.BK家長小心D!

[quote]
Mandy2002 寫道:
第一、二點同意。
第三點 : 去年自行考到英華的學生是全級考10多名至30多名,因為英華是放榜前會寄信通知,所以那些同學是知道自已是自行入,另一個自行考入華仁是考20多名,他沒有第二次面試,到抽籤時他選了另一間,但放榜那天結果是華仁,故他知自己是自行考入的,所以此點有得商確,如要考頂級名校則難說,考中上英中應有7成機會。
第四點 : 反對。上了中二其實有很多因素影響一個學生成績,例如心散、愛打機、拍拖等,我相信沒有家長會認為在聖方濟各小學畢業就等於一定可以讀大學,就算讀喇沙、皇仁都有人會考冇五科合格,基礎打得好後最重要是靠自己。
第五點 : 部份學生可能有此情況,但與其他學校比仍較好。
第六點 : 對將來讀英中有幫助,就算考試後忘記到中學時再遇到這些生字很快回復記憶。
另我都覺得很多功課由同學亙改或電腦改不是太好,考試不派卷是最不為學生著想,錯了又不知錯甚麼,希望未來有改善。總括來說讀了六年此校都有85分,其實冇一間學校是十全十美,人總會挑剔。
[quote]
火影忍媽 寫道:
請大家冷靜, 我只是想把事實告訴大家, 並不是我考試成績差, 也不是我考不到好的中學, 只是眼見其它同學一樣付出了努力而沒有成果而心酸! 如果清楚校內情

來來去去都係果三,四位舊會員網上對話, 間間小學都唔好既、最好淨係佢地果間深水步區sfa小學•真奇???      佢同你講.佢係家長,真係唔知家長定校長喇!程度比人高?英文比人深?又話好多家長好想子女入去讀? 如果清楚校內情况的人就不會這麼天真!但係我所知,所見,所閒好多小一家長,都係人地間心儀小學自行收生落空,去到最後連後補位都冇,抽,又抽唔中派,又派唔倒,才去簡呢間深水步區小學! 睇下年年都有200-300個後補位就知喇!,家長醒目小小根本唔會揀呢間深水步區小學..!     
我朋友個女話好多上中一ge SFA學生英文作文都麻麻地連講幾句英文都唔多掂,識寫唔識講……廢. 好担白講,英華今年又一條龍.很少位抽,華仁又收得少,很少位抽, 廢校"長天"<星島日報報道廣東話式英語教學>今年SFA全校衰到只有一個學生有得in……其他呢..等…..大抽奬喇!         
這兩年都有家長講在(荃灣、葵青區)地區名校敲門,那些學校都唔理你間學校是否課程深和名校,總之科科冇A,就冇得派表, Mandy 你個仔自行九華冇得in好彩博大霧.大抽獎,抽到入英華,其他就冇你個仔咁好彩喇!幾10個派去…新法書院…崇真英文中學..官立嘉道理爵士中學 恩主教書院 聖瑪加利..瑪利諾神父教會…林大輝… 黃錦輝書院…. 崇真中學.......... 雞 校 !            
好担白講上年13個SFA學生……全級考10幾,20幾又有40幾,60幾ge都有,去到林護 叩門考筆試……唉! 衰到得一個中…程度比人高?英文比人深?問你死未? 家長陪住仔女努力六年又如何? 去到叩門先知[size=large](小學讀高人地一個級….. 筆試先知…… 文又唔得….. 武又唔得...? )
當你子女上到P5 P6 ,到時SFA家長你咪知點解囉?唔知今年又有幾多個可以入讀倒心儀中學呢?           

ChiChiPaPa 寫道:
聖 方 濟 各 「 偷 雞 」 設 筆 試

教 育 統 籌 局 禁 止 小 一 和 中 一 設 任 何 入 學 筆 試 , 但 據 學 童 教 育 中 心 Churchill Chamber 所 知 , 私 立 的 聖 方 濟 各 英 文 小 學 仍 「 偷 雞 」 舉 行 筆 試 。 本 報 記 者 日 前 以 家 長 身 份 致 電 查 詢 , 職 員 表 示 去 年 已 設 有 筆 試 ; 但 當 再 以 記者 身 份 查 詢 時 , 該 校 職 員 卻 矢 口 否 認 。

教 統 局 發 言 人 稱 , 直 資 和 私 立 小 學 必 須 預 先 通 知 局 方 約 見 報 名 學 生 的 日 期 , 以 便 當 局 派 代 表 列 席 , 確 保 校 方 不 舉 行 任 何 形 式 的 測 驗 。

聖 方 濟 各 英 文 小 學 校 長 梁 偉 才 否 認 有 筆 試 , 指 是 家 長 一 場 誤 會 , 「 我 地 面 試 期 間 先 設 小 組 制 , 之 後 再 逐 個 面 試 , 老 師 怕 D 同 學 仔 悶 , 畀 支 筆 佢 地 畫 下 野, 畫 完 張 紙 就 掉 。 」 蘋果日報

[size=x-large]有教職員涉及[size=x-large]知法犯法 請教育統籌局公正撤查

SaBB 寫道:
[quote]一所學校要提升學術水平(standard),應從教學入手,而不應把焦點轉到收生上。只想收取最高素質的學生,以及最高素質的家長,不是辦教育的人應有的態度。

但SFA P1 admission tests 個十頁八頁紙其實已告訴家長們 佢地係要收'最高素質的學生'

讀sfa可以得到甚麼?
以往好多既家長早已安排仔女係P.2-p4轉到直屬中附小, e.g. 好多入st mary's , 雖則都要話考頭幾十名先入到直屬中,但佢地入到呢類學校成績好好..升中唔洗等運到,女仔係SSP區又無乜好選擇(p.s. 佢地既好選擇=超級傳統名校 rather than 地區名校)
反而APS每年有十幾個入協恩, 一間有直屬小學既中學收咁多個來自同一私小? 係就係同區,但直係有咁多考或派入去 so great![/quote]

[size=xx-large]請教育統籌局公正行事撤查下BK(私 立)聖方濟各家長網上舊有對話:學校多年來都有筆試

PhoebeLee 寫道:
po mummy,

我唔係想吃這粒葡萄, 我個仔一早就已經食了這粒葡萄了.  他已經在SFA讀了幾年, 還快要畢業.  只是你的小朋友(如有的話)無機會吃這粒葡萄, 而令你對這間全人類都知是一間有名氣的私小, 而你卻說這是一間不知名的深水步區小學. 恨之入骨. 我真係唔知道你的資料從哪裡來的, 每年都有200-300個後補位, 如果真是每年都有200-300個後補位, 而你的小朋友都入唔到這間你話到咁差的小學, 你的小朋友都叻極有限.  唔該你唔好喺度再唱哀這間小學, 再誤導各家長了. 拜託!拜託!
BK這度的目的是給予各人將一些有用的資料互相提供, 一同分享, 而不是給你亂說24, 好似想(褸)打咁, 真無聊!

而令你對這間全人類都知是一間有名氣的私小, 而你卻說這是一間不知名的深水步區小學

[size=medium]乜唔係深水步區小學咩?真係全人類都知淨係你唔知!                 

我真係唔知道你的資料從哪裡來的, 每年都有200-300個後補位, 如果真是每年都有200-300個後補位, 而你的小朋友都入唔到這間你話到咁差的小學

[size=medium]莫名其妙!係你一廂情愿話人想入呢 間深水步區小學啫wor!
真係唔知道你的資料從哪裡來的, 每年都有200-300個後補位
[size=medium]學校,家長

如果真是每年都有200-300個後補位, 而你的小朋友都入唔到這間你話到咁差的小學
[size=medium]知喇!你都話覺得差!                       
‹ 上一主題|下一主題