用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡D數好差,都吾知同佢補邊類數好,可否分享 ...
go

囡囡D數好差,都吾知同佢補邊類數好,可否分享 [複製鏈接]

囡囡D數好差,都吾知同佢補邊類數好,可否分享

Hi 各位媽咪i,

囡囡今年小一,D Maths真係勁吾掂,範範都好弱,現在已經下學期開始了,真係吾知應該同佢報D乜野數好.  因為如果讀珠算和公文已經太遲,呢

Re: 囡囡D數好差,都吾知同佢補邊類數好,可否分享

我細女p.1 時都同你女女一樣,但我冇同佢報任可野,只係針對佢唔識嘅野黎幫佢.
例如:文字題,我會叫佢解一次題目,如果解錯,就叫佢逐句解,都錯的話,就會話番比佢聽.(用口語化話比佢聽)
我覺得女女本身已經唔明白,再比佢學埋咁多其他數,只會令到佢更加混亂.
只屬個人意見!

DELETED BY WEBMASTER

DELETED BY WEBMASTER

加油,
我個囡情况都差唔多, 但佢學校D數學仲要比人地教快半個學期. 即開學巳教一下的數學, 死末 :cry:  :cry: .
我慌起來四圍揾人幫, 十個人十個方法:珠算,公文,學林數, 奧林匹克數, 補習........ 頭都痛埋. 最後有個朋友同我講, 小學數學唯一方法就係唔熟做到熟, 見得多做得多類似題目, 今天唔識做明天都識做. 最緊要唔好比佢甩, 如果唔係就會跟唔上進度. 越拋越遠.

所以我開始針對學校所教的數學去每天給她反覆做練習, 份量不太多, 但必須花時間自己再去舉例解釋. 另方面不時同佢玩車牌加數, 玩UNO, 輸了后要自己加分數, 鈎魚(加起來是10),數單双糖, 5粒一數, 10粒一數, 倒數, 合5, 10法, 雙子法ETC.., 對了可以吃糖等去鞏固佢 數底.

另一方面最重要係備課, 即學校末教自己用玩的方法先教. 這個方法很有效. 到上堂先生教個陣時, 佢發現佢識, 開始有信心望著老師怎樣教, 印像更加加深. 唔會垂下頭唔敢望老師, 因驚老師問佢唔識.

雖然日日做, CHRISTMAS都要做, 好似好辛苦佢敢, 但當囡囡岩岩考完試, 老師讚佢數學進步了好多. 佢開心到依家日日做功課先做數學, 唔再驚, 仲主動同我講叫我比練習佢做.

我個CASE暫時緩衝左, 但我仍堅持每天給她反覆做學校的教題及備課, 唔比佢甩. 這方法對我好有用, 對你唔知用唔用得著, 但唔好放棄.   

ee11, 你個方法好好呀,要keep住呀!  

加油, 你都試下啦,最緊要有你支持,小朋友會信心大d.

Sweet媽咪, 唔好 hardsell 啦!      

ee11,
你講得很中,我聖誕節無嘢做,一家人係屋企度玩UNO, 鈎魚(加起來是10) 同玩錢買嘢遊戲, 不知不覺佢日日都要玩, math很少同佢溫,反而玩多溫少, 考試便copy 佢做過d exercis 比佢自己做番.
都好有用, 致少我們不用做supplementary exercise , 令佢辛苦, 留番d時間溫下其他嘢.

加油, 好媽咪加油!

玩大富翁都唔錯,阿仔就係咁,"大額"心算快左好多﹗找唔到錢俾我地,佢就無得玩
不停數錢找錢,計都計c佢..
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

好多謝你地咁多位媽咪的分享和鼓勵,  我都覺得ee 11

其實我個細女都係咁樣牙,好無耐性。無過唔緊要嫁,只要你肯去花時間去同佢玩一d令佢諗多d野既遊戲就可以。我女女以前又係唔鐘意諗野……一用腦的遊戲又唔玩。之後我無佢扶啦,我搵左我朋友個女同佢補習女女反而鐘意同佢玩,可能佢地年幾差不多所以溝通到瓜 反而媽咪自己教佢唔到,真係好慚愧呀。我有時同佢地一齊上堂,佢同女女玩一d好簡單的加減遊戲,用實物去講解,慢慢講,唔可以急一定。佢題議我間唔中問佢一d簡單既數學題,比時間女女自己諗,答岩左要有獎勵,小朋友先學得開心。女女之後都肯諗多左野。我都無咁煩啦 加油 希望可以幫到你啦

cecimami,

你就好啦可以搵到個甲到的補習老師,不過我會加油俾D心機去教好自己個囡,我都希望有朝一日可以係到同其他媽咪分享教囡的心得和經驗.

加油:

對, 其實小一的數學不是很深, 你絕對可以自行教的, 最重要是不要讓他怕了計數 ! 以我的經驗(我是一個全職媽咪 + 全職補習老師, 但先講明,我冇心在這宣傳, 只是分享一下我的心德 !! ) 很多女孩子都有點點害怕數學, 正如其他媽媽建議, 多和他玩一些數學games對他一定有用. 另外, 做數學最怕是第一part唔明, 那跟隨的都冇心機聽, 一冇心機上堂, 便很快會放棄及更怕計數

所以你要努力, 你是不是全職媽媽, 如果時間許可, 我相信女女的數學一定可以進步, add oil 呀 !!!

我大女k2時連數1-10都不懂, 我當時問很多人意見, 有一半人話讀公文, 一半不贊成.
我女兒由4歲開始讀公文, 現在都是小一, 數學已經沒問題, 小一才開始是遲些, 但可打好她的數學基礎, 可以一試.

Hi waiwai2006,

我係一個全職媽咪,就係咁我先至覺得慚愧,點解一個小朋友都教吾好. 其實我真係好認同"一個成功的男人背後一定有一個成功的女人",就正如"一個成績好的學生背後都一定有個成功的媽咪",我有時真係覺得自己好失敗,真係吾知點樣去教個女,做一個好的媽咪真係要好有耐性,要用多吾同的方法去引導自己的小朋友,這樣小朋友才會成功.  但自問真係冇這種天份和才能,連自己個腦都實哂,又點樣去教個囡呢, 所以囡囡成績吾係咁好,吾多吾少都係我應

加油

唔好咁講啦, 對於教小朋友, 大家都係一路學一路試, 冇人係一開始就識教架 ! 我仔仔3歲, 我係佢一歲時全職照顧他, 之後去上了一個中大的幼兒教育課程, 對我現在教他有很大幫助, 如果有時間, 你都可以去找一些教導小朋友的course, 是有幫助的, 長/短期的course都可以呀!

其實教一個小朋友不要完全放眼他的成績, 作為媽咪, 我覺得教他怎樣做人, 培養良好品格和正確的讀書態度反而是最重要, 而且不要常因功課而與他有好大衝突, 這反而令他抗拒更不想讀, try to 輕鬆些, 一年班的小朋友實在很小呀, 給多一些耐性吧, 你得架 !!

[quote]
加油 寫道:
Hi waiwai2006,

我係一個全職媽咪,就係咁我先至覺得慚愧,點解一個小朋友都教吾好. 其實我真係好認同"一個成功的男人背後一定有一個成功的女人",就正如"一個成績好的學生背後都一定有個成功的媽咪",我有時真係覺得自己好失敗,真係吾知點樣去教個女,做一個好的媽咪真係要好有耐性,要用多吾同的方法去引導自己的小朋友,這樣小朋友才會成功.  但自問真係冇這種天份和才能,連自己個腦都實哂,又點樣去教個囡呢, 所以囡囡成績吾係咁好,吾多吾少都係我應

waiwai2006,

你真係一個好媽媽,懂得去搵

擇DICE好WORK,拋出二粒,總數+埋,跟車牌數字+埋一齊,如有時間&才力,不免外審比人,公文OR學林,不況一試,亞仔K3已念完了9因歌。要等佢對數字敏感度提高,每日都話:亞女其實你好有數學天份,好WORK+!

加油,

我都想同妳分享下我

catcatmom 寫道:
擇DICE好WORK,拋出二粒,總數+埋,跟車牌數字+埋一齊,如有時間&才力,不免外審比人,公文OR學林,不況一試,亞仔K3已念完了9因歌。要等佢對數字敏感度提高,每日都話:亞女其實你好有數學天份,好WORK+!

我亞仔而家都係k3,
已經識得9因歌,
而家已經學到雙位數x個位數,
學咗幾日都識識地,但未算好熟練
不過我無出去學公文數,
淨係比佢學珠心算(學咗半年)
同埋去商務買咗隻學乘數都數戲光碟,
每日(或隔日)抽3-4個字同佢玩,
玩玩下就識, 而家我仲想買埋1年級數學解難光碟比佢tim
同埋平時比多d實例佢思考吓, 等佢學吓數學的運用
例如爸媽每人車費4蚊, 朗朗車費2蚊, 總共要幾多錢
又例如買了10水果到嫲嫲家,姑姐又買了4個水果,
嫲嫲吃了兩個, 最後餘下幾多個等....
日常生活都好多呢d例子,
數學同其他科目唔同
無得死記, 要靠腦諗
試下多d比佢思考吓
數學就自然會好

我個女都係今年小一, 又係佢幼稚園時的程度好淺, 我起初都擔心佢唔識計加減數. 如果要佢不停做exercise佢又會好悶, 又唔讀工廠式的公文數. 後來我就在日常生活中要佢計數, 如去茶餐廳食野, d伙記通常淨係寫個銀碼, 咁我就要佢加

Isis_Iain ,

多謝你的分享.  其實你講緊呢間E.nopi,我朋友上個星期已經介紹左俾我,佢囝囝讀緊喇沙P.1,佢話佢地好多同學都係呢間center到補數,佢得比較活.  佢知道我幫囡囡搵緊補習,所以佢叫我去試試,我也有上佢地個website 睇過,原來真係好多區都有,係我屋企附近都有得學,都係自己懶,我打過一次搵吾到個miss我就再冇follow,E +睇見你的分享,等我明天再電話去問
‹ 上一主題|下一主題