用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴(單對單)
樓主: Lucky-Ma
go

學琴(單對單) [複製鏈接]

Re: 學琴(單對單)

JulieJP 寫道:
上門45分$600一個月4次,  is VERY CHEAP

yes, 我女老師上門教, $200一堂.
Pretty Princess Petite Prince

簽名被屏蔽

我囡囡係琴行學, 一堂$80, 30mins, so $320一個月, 我覺得幾好.  

ming2,
請問4歲是指單對單還是小組?
for小朋友,是否先上小組的兒童音樂班,學下拍子,認下音,才正式單對單續級學好些?
一個綱琴很貴,我怕買了仔仔唔學浪費.通常學到那階段才買會穩陣些?買琴前無辦法都要在琴行學.
我見有人會買電子琴頂住先,你覺得好嗎?會否"學壞手勢"?
[

簽名被屏蔽

ming2,
多謝你詳細的解釋!
其實我都是想仔仔接觸下樂器,看看他們是否有興趣.所以我暫時會幫他們報些小組試下.他們都不是坐定定那種人,希望到4歲時有改善.
以你經驗,小朋友有甚麼表現可看出他們對彈琴唔抗拒,值得投資買琴?是否男仔學琴會差d?(通常女仔定d,專心d)
[

簽名被屏蔽

Hi ming2,

以前都有同你傾過學琴的問題。我女兒小一,學了琴應有两年,中間曾停過約两個月,原因是老師要求進度比較快,令她消化不來。現換了老師再學,不過我要求老師教低一級,她又好像很有興趣學。其實,這樣會否浪費?但我真不想她放棄學琴。

簽名被屏蔽

我想請教下...我囝6歲...o岩o岩開始學琴....學左1個月度...每堂30mins...我應該幾時幫佢轉45mins好呢? 另外應該比幾多時間去觀察佢究竟係咪有興趣呀???

Ivy124,

何時轉45mins?比幾多時間去觀察佢究竟係咪有興趣呀?
不用太快去決定,不妨用多兩個月去觀察都不遲

ming2,

我想請教下...我囡4歲...o岩o岩開始學琴2堂30mins
老師可以比我一同上堂, 其實好不好呢????

thanks

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Hi fafa101,

I will suggest that you go with your kids because she is still young, you need to provide more encouragement to your kid. Besides, you needa learn how to play also because kid will be happy if she know that you can help her if she forget something suddenly.  

Moreover, you may just sit besides or at the back and pretend not paying attention to her, but you are listening and learning at the same time.

I believe that if you can help practising piano with her, her love in music or playing piano will be last for longer.

Hope it can hlep.

Mikila
Lilypie 1st Birthday Ticker

Re: ?株????獢

Mikila & ming2,

謝謝你們的詳盡解釋, 我會和老師傾傾怎樣較好.

thanks again

fafa101

ming2,

please check PM.

Amy

Re: ?株????獢

簽名被屏蔽

ming2 寫道:
[quote]
Ivy124 寫道:
我想請教下...我囝6歲...o岩o岩開始學琴....學左1個月度...每堂30mins...我應該幾時幫佢轉45mins好呢? 另外應該比幾多時間去觀察佢究竟係咪有興趣呀???

Ivy124

轉唔轉45 mins,或者係有冇需要轉45 mins,呢個要睇番小朋友0既吸收能力,如果坐得定,覆到琴又有時間練琴0既,咁當然學長少少時間就可以學多d,學快d啦...不過如果小朋友練琴時間唔多,又或者專注力唔可以維持咁耐0既,上得長時間只會係晒錢,甚至會有反效果出現..我諗需唔需要加時間呢個問題,你可以同老師商量一下,等老師對小朋友0既進度吸收力作出個評估,再決定有冇加時0既需要啦...

至於俾幾耐時間去觀察佢有冇興趣,我諗你俾佢半年時間啦...[/quote]

ming2,
我都有同樣問題!
小兒今年七歲~學左三個月琴~叫做學完左一本書仔啦~
佢好勤力練琴~差不多日日都會主動去練~
上一堂教過既歌仔~下一堂已經可以背譜彈了~
老師都讚佢即場試譜唔錯~
而家每堂30mins~老師今日建議45mins~
話佢進度快30mins唔夠~我想知道其實有無咁既需要?
因為我一直都以為係考左級先要加時間的~
希望你可以俾意見我啦~唔該晒!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題