用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 95區家長大都會
樓主: MIHOLO
go

95區家長大都會 [複製鏈接]

Re: 95區家長大都會

elaineho73, 你仔仔滿月啦...祝bb快高長大, 聽教聽話

你話大女既中文好深, 深成點呀?
我返而聽朋友講佢囡囡既英文好深
學個d字, 有d我都唔識

safarimama

我都好驚我囝囝跟唔到,所以宜家比定小一習作佢做下,一曰24小時真係唔夠用.

tracyfo:
選循道衛理首先是老公鍾意校舍夠大(有足夠空間走動),繼續了解很多媽媽都說孩子讀得很快樂和沒有壓力,還有是有媽媽說老師很有愛心,所以便選循道衛理。
功課方便以我所知一年級是有限的,很多時在校巳經做好,但會有很多親子的工作紙做。

yeeli:
我有和女兒看醫生取藥膏,但搽就好不搽就翻發,唉…
唯有和她們搽多D潤膚膏保濕。

agree~ :tongue: [quote]
safarimama 寫道:
yeeli,

TKS~

期中考已經要考重組句子, 看圖續句, 供詞作句等等......

英文比想像之中淺~
tracyfo 寫道:
elaineho73, 你仔仔滿月啦...祝bb快高長大, 聽教聽話

你話大女既中文好深, 深成點呀?
我返而聽朋友講佢囡囡既英文好深
學個d字, 有d我都唔識

elaineho73:

咁睇黎我個女間幼稚園幾深, 因佢今年k3已經教中英文重組句子, 中文續句, 標點符號.
~只要有夢想,凡事可成真~

德宝真係深,不過你女女習慣咗就ok,我囝囝都係上個星期先有中文句子填充,英文重組句子都係我自己比囝囝做,佢幼稚園只係成日抄寫.   
alkyng 寫道:
elaineho73:

咁睇黎我個女間幼稚園幾深, 因佢今年k3已經教中英文重組句子, 中文續句, 標點符號.

elaineho73

供詞作句係點樣架??

yeeli :

咁你都係位好媽媽, 先知先覺 自己響屋企教定先, 我個女2月1日開始下學期課程, 我知德寶下學開始會默句子, 所以依家都有d擔心個女記唔到 :cry:

我係同大家一樣關心囝囡咋,你就真係好媽媽你有兩個都咁有耐性,我就一個都驚煩,開頭要囝囝做句子佢都唔想做,我都好煩,好唔開心,但係我同佢玩下傾下,佢就開始鐘意做,但係我又驚我唔係佢身邊佢就唔想做,因為佢唔夠獨立,成日覺自己係bb     
alkyng 寫道:
yeeli :

咁你都係位好媽媽, 先知先覺 自己響屋企教定先, 我個女2月1日開始下學期課程, 我知德寶下學開始會默句子, 所以依家都有d擔心個女記唔到 :cry:

yeeli:

你個仔都幾得意喎, 依家仲會覺得自己仲係bb, 可能佢無細佬妹啦, 我大女自從有左個妹之後就扮晒大家姐 , 你可考慮生多個 .

hi yeeli,

Therefore, I choose one higher academic kindy for my girl. Luckily, it is also a happy school and my girl enjoys to learn more. However, I can't have the $1000 School Voucher ! :evil:
yeeli 寫道:
safarimama

我都好驚我囝囝跟唔到,所以宜家比定小一習作佢做下,一曰24小時真係唔夠用.
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

YEELI
當然沒有給他看電視啦,因為我自己都想睇但老公不行開.
我也想知從那兒學會, 以前他很不喜歡同女生玩的, 連老師都覺 我開頭以為他是gay   
現在就......激C我 因同他說了多次結婚之基礎他都不明,   只好慢慢細說及我一定要灌輸金錢儲蓄重要.

我只不過2天不來便要回到第二頁才可追回妳們 很好
   各位好朋友及新朋友.
等一等....... 我未看完

我子宮後屈,有咗要安胎好耐,又要開刀生過,我怕怕,
兩個真係好d起碼有人陪佢玩下,我個囝左手同右手玩包剪 唔記點打
爸爸放工又唔同佢玩得咁耐,你話佢咪成日同我玩同我傾
我煩c咗
alkyng 寫道:
yeeli:

你個仔都幾得意喎, 依家仲會覺得自己仲係bb, 可能佢無細佬妹啦, 我大女自從有左個妹之後就扮晒大家姐 , 你可考慮生多個 .

hi alkyng,

your girl is studying in which Deborah ar? My girl studied in Deborah (pre-nursery) last year. As I know, Deborah's syllabus is quite deep!  :

alkyng

是嗎 ? 女孩我有想過但男孩我未想過因他比較單純
但"性知識" 我就從小已開始慢慢教及一直與他沐浴, 他也問妹妹如何在肚內我和老公也說給他聽(不代表他明白)
與他沐浴也教他這是什麼男同女之別, 及重點是不可點到一些不該接觸的位置, 別人接觸也不可.
是否非常媽咪呢 ?

MIHOLO
你返來啦咁耐唔見你重想call你,
會唔會過一倫佢就唔記得架,其實佢無意識結婚係點解,佢可能覺得威水d會大個仔d,咪人講佢又講,佢好搞笑

全职母亲不易做!!!!!! [quote]
yeeli 寫道:
我子宮後屈,有咗要安胎好耐,又要開刀生過,我怕怕,
兩個真係好d起碼有人陪佢玩下,我個囝左手同右手玩包剪 唔記點打
爸爸放工又唔同佢玩得咁耐,你話佢咪成日同我玩同我傾
我煩c咗 [quote]

聽日再傾過,各位靚媽goodnight

miholo:

所以我今年買左兩個錢箱(透明豬仔款)給兩個女, 由一月一日起每人每日比兩蚊佢地入, 兩個女成日見到入面有好多大餅覺得好開心tim .

yeeli:

照你咁講, 真係博唔過, 生仔始終搵命博, 當年我生大女差d有糖尿病, 生細女又有血壓高, 攪到出院後醫生都要我返去兩次做檢查.

safarimama:

我女係讀富康個間k3, 呢間真係幾深, k1已經寫字, k2開始默書, 仲一年四次評估(中英數及常識都要做兩頁紙試卷), 考下講故事, 今年k3仲問時事新聞
   , 雖然係深d但for長遠上小學就會輕鬆d
‹ 上一主題|下一主題