用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去日本讀書要幾錢
go

去日本讀書要幾錢 [複製鏈接]

去日本讀書要幾錢

個仔今年要會考後想去日本讀書,,有冇人知邊間學校好,同埋大約要幾多學費?

Re: 去日本讀書要幾錢

我以前經香港X 京日本語學校介紹左一間唔係幾好的學校比我.     該校位於原宿, 地方細小, 大概20幾人一班, 全校得兩部電腦     , 真係不知所謂.
後來我在日本時朋友介紹了一間大學附屬的日本語學校給我, 學費平一半而且只有1:4, 但該校已停辦日本語課程( 在後樂園附近)
一年大概HK$15萬-連生活費(我唔係好記得), 想做part time 要講倒基本的日文才可找得到, 通常在麥記做,時薪約800 YEN/ hr (可能加左)
想搵學校請留意班上的人數, 宿舍和學校的距離(大部份都係唔一齊, 隔太遠車費貴), 最好搵多幾間格下價, 唔好一次比幾年學費(比左冇得退, 學校唔好轉唔倒第間)  
以上僅個人意見及經歷, 經歷因人而異, 希望幫到你!

如果想入大學,通常先要讀1,2年日本語,所以,要預5,6年學費+生活費,一年真係起碼10幾萬,都幾貴下,如果用咁價錢,我會去果d用英文嘅地方! 雖則我都係去過日本讀書,不過始終覺得,英文有用過日文,識日文,極其量咪打日本人工,英文流利,條路闊d~!

(全屬個人意見而已)

JASSO  <-- a useful website for your reference.
‹ 上一主題|下一主題