用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 天才多面睇
樓主: 睡覺
go

天才多面睇 [複製鏈接]

Re: 天才多面睇

睡覺

我個大仔11 歲啦,  佢係5仔;  我仲有個7 仔的細仔呀,  5 對7 都會有好多火花的!    因為有7 仔中和下, 我間屋先不會太靜;  哥哥通過弟弟可以認識多些朋友, 因為我都怕5仔識唔到朋友!   其實他由一年級到現在都很小要好的朋友, 有時我以為某某同學是好朋友時,  5仔就會話只是一起玩吧, 唔算知心的好朋友!  (我心裡都會擔心他會孤獨,  但是我老公成日話5仔唔怕 孤獨,  只怕比人煩,  我都唔知係唔係??)

我都好明白你要面對4 仔的情緒化時所受的壓力,  其實你的容忍度已經好高了!  起碼可以等4 仔cool down才同他慢慢談,  你在控制EQ上已經有好好的收為!  我老公都係5仔,  當5仔對5仔時,  我老公的收為就一D都唔高,  他不能容忍阿仔同他雄辯, 他會火山爆發!  

我有個朋友她是4 仔,  她告訴我她小時候好情緒化, 試過在旺角行街, 突然想去離島行下, 她就會立刻去!   她男朋友都話以前她大皮氣及好情緒化(即係任勝)!   現在她做了媽媽後反而好些,  情緒上比以前控制得好些,  比她發洩完就會無事 (她選擇哭來發洩情勢)  你可以試下找一樣東西比你仔仔發洩, 例如對住間房大叫,  大哭or 打枕頭 (不過唔比他掟東西及傷害自己),  代替他

睡覺,

When I facing other people, I 好少發脾氣.  But when I facing with my family, it's not.  Somethimes when I tell them do not do something and already explain to them why, they still do it and try to find some excuse....  I'll be very angry.      I think "5" is not 無情緒, just don't know how (or do not want) to show it...

Moreover, sometimes my expectation may be too high (others always sais that) for a 5yers old child, I'll feel that he is not as good as me or he has have not try to work hard!  Moreover, since I do not have many friends, I don't know the standard for other 5yrs old children!

Also I'm not good at explaining and a child are not good at understanding, it's hard for me to teach him... :cry:

睡覺 寫道:
Sandra_100,
         你係5w4,你好少有情緒問題吧?

兩個4w5撞埋一起,是好也是壞。

好係我比較明白他的情緒和行為問題背後的原因。明白他所面對的一些人際社交問題,明白他的傷痛,明白他的忸怩。如果我情緒穩定,我會是他最好的傾訴對象,最能安慰和了解他的人。
         只是,不幸的是,我也是個情緒化的人,也容易受刺激,佢一發脾氣,發出噪音,我便難以忍受,非常辛苦。由於佢係highlysensitive child,我也是hsp,他自小以來的高度demanding,讓我的神經系統也無法負荷,因此,削弱了我可以跟怹好好相處和容忍他的能力。兩個容易受刺激的人一起受刺激的話,你說有幾恐怖?
     但我係大人,我要成熟,要懂控制情緒,所以我努力學習忍受li個刺激物。只係佢有時唔肯放過我,唔俾我冷靜,係都要挑          釁到我發火為止。
     又因為我明白他,所以,經常會讓我內心充滿無比的矛盾與衝突,很多時在教導他時,會存在superego與自我的矛盾。

我想這就是兩個同類型性格走在一起的問題所在吧? :

請問有什麼方法來知道亞仔是幾號仔?根據下面個web,亞仔好似樣樣有d咁ge?

由 xmanman 於 2007-03-21 14:25:43

.....如果你對九柱有興趣, 試下去以下綱站看看, 都幾好  

http://www.helensky.com/enneagram/enn_kids.html

xmanman

xmanman..

"5仔唔怕 孤獨, 只怕比人煩"     li句係真架。

Sandra_100,你同意嗎 ??

我雖然唔係5仔,但講真,大部分時間,我都寧可獨處,唔鍾意應酬,社交對我來說好累,好煩。很多時,我確實非常享受孤獨的寧靜。唔知道其他4仔係咪咁?

朋友話我咁樣唔得,認為係有病有問題,應該努力對外社交云云。但我對他們說,我真的享受這種生活,唔覺得有乜問題。

現在,只是因為阿仔的關係,我不得不接觸外界,不得不去社交。佢bb開始,我便開始在公園識朋友,有時仲係我主動架,見到個樣合"眼緣" 和感覺舒服的媽咪,我會嘗試搭訕。不過,如果可以選擇,我還是比較喜愛獨處。

我同你朋友相反,生左阿仔後,情緒反而比以前糟糕了,以前很少咁暴躁,最多撒嬌任性下,算是溫柔多。但而加,可能是被阿仔刺激過度,已經今非昔比喇,好多時俾佢同我老公激到潑婦罵街。很容易生氣,特別係頭四年的時候,真係誰最好也不要來惹我﹗
而加餘波未了,但算是較以前平靜了許多。

xmanman 寫道:
我都好明白你要面對4 仔的情緒化時所受的壓力,  其實你的容忍度已經好高了!  起碼可以等4 仔cool down才同他慢慢談,  你在控制EQ上已經有好好的收為!  我老公都係5仔,  當5仔對5仔時,  我老公的收為就一D都唔高,  他不能容忍阿仔同他雄辯, 他會火山爆發!  

錯喇,我一樣火山爆發,不能容忍他罵我,及目無尊長。給他冷靜後再講道理,那是當兩人衝突了一段時間,我已經火都上腦,而佢仍未肯收聲時,我才躲到房間冷靜,再待其肯冷靜後才講道理。

經驗話我知,再俾佢咁發癲下去,我一定會控制不了打他一餐,這樣我會很內疚和很痛苦。但那種被他激起的怒火又無法發洩時怎算?嘩,真係激 到想殺人....為了壓制自己使用武力,我曾把他心愛的車子丟掉。他於是非常激動傷心。

之後,大家冷靜下來後,我告訴他,在我丟他的玩具車之前,我已經不斷警告了他會如此做,只是他仍控制不了,不聽警告,繼續罵我,或繼續瘋狂,我只好咁做,又否則,媽媽便要打他。
於是他立刻告訴我,他寧可被我打也不要我丟掉他的車子。(但這是唯一他變返"正常"一個小孩子的方法﹗因他謾罵的說話和態度,真的不似係一個小孩子)

後來,我給他承諾,永遠都不再因生氣而丟掉他的車子,改為把他整箱車子監禁,好讓他從此放心。

其實我知道他內心也是很辛苦的,4仔通常屬於想像力豐富和較感性的人,豐富的情緒和感受是藝術創作的泉源。只是,阿仔又唔係好純4,以我所知,普遍來說,4仔通常數學都唔係咁好,較偏右腦。但阿仔可能真係5仔側翼好重,所以,佢數學較一般同齡好。咁,一個4仔有不錯的數學,可以想像,理性和感性兩者之間,一定唔係咁易溶和吧?是否會較容易有衝突?又或在處理事情時,個腦用理性定用感性好呢?阿仔可能內心都很辛苦?

....我希望我可以更有耐性跟他相處。最重要係先搞好我自己的eq,再學習以什麼管教態度來減少刺激他的情緒。還有係如何逐步潛意默化,讓他在看待事情時無咁執著、學習如何處理情緒。(我這個過來人理應知道技巧吧?)

其實4仔(highly sensitive child )係可以在成長過程中,慢慢學會如何適應li個世界的。對於4仔來說,雖然係有點艱辛...

而加,我仍在摸索、調適緊如何與他相處,如何以最好的方法管教他。雖然有時真的好想放棄...

係呀,你講得arm >>>  ﹕"其實每個小朋友都有唔同的性格, 它們有優點同缺點, 我們作為家長可以做就係包容他們的缺點及賞識他們的優點,"

教仔"革命"尚未成功,同志仍需加油﹗﹗
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

sonma..

你click入去睇下﹕
click here
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

睡覺,

唔該哂! 我去check下先

睡覺,

睡覺 寫道:
xmanman..

"5仔唔怕 孤獨, 只怕比人煩"     li句係真架。

Sandra_100,你同意嗎 ??

Yes......
‹ 上一主題|下一主題