用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 李局長玩緊d家長呀!
樓主: 小麵麵
go

李局長玩緊d家長呀! [複製鏈接]

Re: 李局長玩緊d家長呀!

李局長令政府冇醒誠信,何來"強政勵治"...!?   

李局長咁唔得喎, 真係一拍兩散!
而民主黨更加為左爭日後人心, 弄到宜家人人無份.
今次真係俾d要賺錢的幼稚園攪到一場歡喜一場空, 真係損人不利已!

我都認同你的講法民主黨係為左自己, 幼稚園私立團體又係為左自己, 等5年後唔駛又驚多次, 李國章又為左自己面子, 如果真係出年無學券, 最慘的又係我地一班家長!

我想問下大家, 如果真係比佢地班人玩到出年無學券, 你地會唔會去參加遊行示威呀?   

咁樣會唔會中左李國章計, 畀佢利用左? 冇理由李局長要雙輸局面, 一拍兩散, 最差做法????

littlepenguin 寫道:
我想問下大家, 如果真係比佢地班人玩到出年無學券, 你地會唔會去參加遊行示威呀?   
~easybring~

班議員又係pat pat癢,今次

李局長有生病就去看醫生啦 !!! 明知道現在是幼稚園面試的高峰期, 很多家長都要在這時候決定交不交留位費, 之前又話私立幼稚園可以有, 攪到有些家長高高興興去交錢, 現在又說沒有.
請問有沒有懂得法律的家長, 我們是否可以告教育局誤導市民, 要求賠償損失..           
該用戶已被刪除

李局長求下你唔好再玩D家長啦!      

我想講下點解要分牟利同非牟利既呢,都係幼稚園姐,小朋友讀書既地方,唔好成日講到讀牟利既就大把錢,唔好張個10000蚊放係心到,人人都要交稅,福利係小朋友既,點解要咁呢,係未因為有3000蚊落左係學校到,so就覺得牟利既唔好煩啦 :tongue: 咁不如淨係比$讀幼稚園既小朋友,所有學校都冇3000蚊就唔洗煩,唔好咁多限制,總之媽媽爸爸係香港永久居民咁就有錢攞,   咁個d大陸女人係到生小朋友,兩公婆都唔係香港人個d就緊係冇得攞啦
好心政府諗清楚d,佢比出來d錢有好多都落左係d大陸小朋友到(爸媽都唔係香港人),咁我地百分百既香港人未要幫佢地養埋d小朋友lo     
垃圾政府       

其實我都不太明白牟利幼稚園是否仍要受政府control某一d野呢? 如果牟利幼稚園怕學券令佢日後無生意, 咁轉為非牟利不可行嗎?
又要賺多多錢又怕少學生, 好似channel就算貴貴價都唔怕無客仔, 唔會話g2000係佢地對手一樣, 大家客人對象跟本不同. 也好似私校及直資小學一樣, 現時大家都知這2種學校要俾學費, 而津校及官校唔洗俾學費, 但仍好多人會報及好恨入私校及直資, 咁唔通私校又要政府俾津貼佢嗎? 又可以大大聲話津校及官校爭佢地學生嗎? 學生入讀唔係只睇學費的, 唔係所有收費平的都是可以爭你生意.
宜家一直都係民主黨和牟利幼稚園要想有津貼, 跟非牟利一樣, 好似小朋友見人家仔女有大玩具, 又吵著家人要買給他似的, 如果唔買就大家無得玩, 連人地件玩具都破壞埋!  

會, 一定要去, 因為學卷制是對好多家長有好大幫助. :-x  :-x

學費減免如果可以申請就等如做乞丐點解....
1. 如果有物業要供款
2. 如果有2個以上bb, 就要請工人, 因為自己要上班
3. 爸,媽上班開支
4. 2個bb開支
5. 家庭開支加工人開支
如果可以申請到學費減免, 我相信扣了所有支出, 家庭都唔會有錢剩.......
學費減免只計收入(包括:MPF), 不計支出, 你地話同做乞丐有咩分別....

我地呢班中產,稅就交足,福利就無份,

根本現在香港差不多是沒有免貴教育, 幼稚園要付錢, 好D的小學又話轉直資      我們交稅就是養大陸新移民及付薪水給些無能政府人員, 好以李局長含住金鎖匙出生的人, 怎知道我們市民的苦不堪言.

‹ 上一主題|下一主題