用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日又一村面試.....
樓主: queensroad
go

今日又一村面試..... [複製鏈接]

Re: 今日又一村面試.....

littledada 寫道:
全日班得15個位, 這裡已經有幾人入到全日班!!!
真係

我個仔都入到全日班, 這個星期六我會去交留位費.

據又一村既老師講
05-06共有六班全日班
出年都會差唔多

金毛B媽 & Paggy
如果到時有幾間學校同一時間收你位小朋友,你們會點算? 我都有D猶疑!! 因為又一村學校和劍鳴我都十分 喜歡。

想問吓, 又一村英文程度如何? 普通話程度? 同埋 d 小朋友會去到邊間小學讀書呢? 會唔會好活動教學呢
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

各位媽咪,
我囝囝都收到信又一村收左佢上午班,但我今日打去問,可唔可以改全日班,他說在交留位費時比封申請信,等全日班有位時就可以比囝囝讀.

會。所以未知道點好!!

Peggy
應該會。但唔知到時點選擇好!!

有無係讀K2架?我個仔插班入上午K2~~

另外,不如統計下~~
K1(上午)

K1(下午)

K1(全日)
1) 金毛B媽
2) BeJaiJai
3) Peggyyau (女)
[size=medium]queensroad

peggyyau,
應該係,因為我而家都係全日班waiting list
不過講多一句,呢間學校真係好有heart
真的希望可以同你囡囡一班

hi  又一村都收左我囡囡讀上午班,原本我都想比佢讀全日班, 但驚佢唔識應, 學老師話, 比佢讀完k1, k2 才轉全日班, 而老師話唔會冇位,  interview當日,我都有去啟思見, 但又一村比我的感覺好好多, 過程一啲都唔亂, 啟思就是一個亂字.

queensroad 寫道:
有無係讀K2架?我個仔插班入上午K2~~

另外,不如統計下~~
K1(上午)

K1(下午)

K1(全日)
1) 金毛B媽
2) BeJaiJai

另外,不如統計下~~
K1(上午)

K1(下午)

K1(全日)
1) 金毛B媽
2) BeJaiJai
4) littledada (仔)

很開心,又一村收左全日班!

另外,不如統計下~~
K1(上午)

K1(下午)

K1(全日)
1) 金毛B媽
2) BeJaiJai
4) littledada (仔)
5)ILoveyou520(仔)

k2(上午)
queensroad

妤妤
我報了07年k1,仲未真正可以答你實質情況,不如copy先前小魚的留言!

妤妤寫道:
想問吓, 又一村英文程度如何? 普通話程度? 同埋 d 小朋友會去到邊間小學讀書呢? 會唔會好活動教學呢 ?

小魚 寫道:
Hi All,

我小朋友兩年前係又一村畢業的。

我想分享下,

第一派位:

他同學有抽到入Maryknoll,油天,別班有喇沙,不過大家都明~~抽~~係唔關幼稚園事既。

私校有德雅,扣門就有入到協和,茘天.....等, 這些就關事啦!

有同學家長說,扣幾間門都收,當然不是老牌名校啦!

第二水準

的確,剛入小一時,比起KV畢業的同學是辛苦的,適應時間較長,成績都比他們遜 :-| 但適應期過後,差異拉近了,今年更大有進步,反為有些初頭好"錶"青的,現在走慢了。

以乎幼稚園是幫到起步的,但長遠都是看小孩自己了。(或看父母   )

第三師資

校長係小學時的校長,她好努力,不停改進想學生好。

老師係真心對學生好,久不久會致電家長,令家意了解學生在校的情况。

有英文和普通話母語教師。

有電腦課。

校舍很大很大。

嬸嬸,叔叔都好好人。

真係hardware 和 software都咁好的學校。

雖然我沒有讓另一個孩子入讀,但時常作比較,還是覺得是一所很出色的幼稚園。 讓我孩子有一個快樂又令人懷念的童年。

Hi Peggyyau,

I applied am classs and YYC can offer a seat for my girl. I have a question that why you choose whole day class? Also I notice that many of mami want a whole class, could anyone can tell me the reason?

In this Sat my girl will attend St Cat interview at 9:15 and I think after the interview I will go to pay for registration. How about you? Have you applied the St Cat?

[quote]
peggyyau 寫道:
Dear takum媽,  

My daughter also accepted by 又一村 (Whole day class)。  Your kid apply whole day or half day?  What time will you go to register on this Sat?

Peggy Yau  

[quote]

有無媽咪可以話比我知點解你哋會選全日班? 據我所知有好多媽咪都會要上午班而不要下午,同小朋友咁細個要返全日班會唔會好辛苦 若果咁辛苦小朋友咪好唔想返學囉 到時點算?

又一村和九龍塘迦南都收了我囝囝,但今星期重有兩間要見
點算???

‹ 上一主題|下一主題