用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 班主任見意做資優test
go

班主任見意做資優test [複製鏈接]

班主任見意做資優test

請問响邊到做,須唔須要做呢!
del

Re: 班主任見意做資優test

佢幾大個?一般五歲以上用韋氏做

我阿囡差一個月六歲,現在讀小一.
del

你可以經學童健康果度做的,你開學時咪登記左去檢查既...你去到同佢講老師既說話,如果佢唔同你做,咁你要自己私人做的,一般係出面由2500-4000到啦,有非牟利/私人機構....

mercury16,

可否分析/分享一下你女兒的資優特質呢?  

sindy,

你好!唔該你!有學校信係咪可以去學童健康檢查到check,政府還有邊D機構可以check資優,私人機構問两間要成三千幾蚊,好貴呀!所以我想考慮政府機構.thx,   

maymay007,

我都唔知有乜特質,但我阿囡就bb開始已好好記性,記憶好強,但專注力唔夠,說話成個大人咁,自我中心強,覺得自己好叻,好表現自己,但成日睇小人,我教過好多次佢都係咁,最唔好就係呢樣,可能以前太多人讚他醒目,聰明.而家發覺佢太驕傲,班主任見意我帶去做test,如果係資優兒童的話,最重要幫佢做心理輔導,要用另一種方法教佢.
del

我女果時無學校信架...但都有同佢check,因為我女有社交問題......你將你既難題話比佢地聽.....咁都應該ok的

mercury16 寫道:
sindy,

你好!唔該你!有學校信係咪可以去學童健康檢查到check,政府還有邊D機構可以check資優,私人機構問两間要成三千幾蚊,好貴呀!所以我想考慮政府機構.thx,   

mercury,

除非你响學童保健話佢專注力同社交出現問題,
咁先有機會幫你轉介到"兒童體能及智力評估中心"

如果你話明想check 資優, 佢地唔會幫你轉介架...

Agree! They've no service for gifted child if you only state that the kid is gifted but no other problems, such as ADHD, emotion problems...
uki 寫道:
mercury,

除非你响學童保健話佢專注力同社交出現問題,
咁先有機會幫你轉介到"兒童體能及智力評估中心"

如果你話明想check 資優, 佢地唔會幫你轉介架...

uki,sindy,

thanks!   
del

if you are willing to wait, you can contact HKU, you need to wait for one year.they would charge you one percent of income. but for detail, you need to call them.

http://www3.hku.hk/psychodp/people/psu_chi.pdf

唔駛等一年......因為佢地都係大學最後一年,要實習,所以通常都會等到一月先開始接見有需要既人,如果夾唔啱時間,就會等得耐d....所以而家報名,都差唔多時間....雖然話係實習生,但有文有路的.....仲有個老師mon住,所以都靠得住的

mercury..
         消息透露(護士)﹕政府評估中心check 資優的分會好緊的。而且上頭指示不會處理資優小朋友的問題。所以佢地係唔會俾iq test的確實分數給你知,點都唔肯架,可能唔想check到係資優,致使好多人故意去check資優瓜?所以護士都唔建議叻叻小朋友去政府度check....

所以,如果想知道小朋友係咪資優,可能到一些非牟利機構俾錢check較好。
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

睡覺,

咁非牟利機構有邊幾間呢?

政府我都知要好耐起碼半年.朋友個囡二歲早產兒童,琴日在尤德夫人容鳳舒做智力,體能評估都要等半年.報告只係寫智力,體力.....大約去到幾多歲,都唔係計分數.所以我都唔知資優報告是否係韋氏,如係韋氏test係出分數,以你所講政府唔係做韋氏test係咪.
del

政府係做韋氏TEST,只要夠五歲便行,只是那兒的CP說她們基本上不想替未夠六歲的孩子做,覺得還未穩定。(除非有急切性)
聽說有些福利機構都好似只替六歲或以上的孩子做韋氏評估。

即使係政府做韋氏,佢地都絕對不會俾個分數你知,就算俾左五百元要詳細報告,一樣唔會得知確實分數。只會大約告知孩子的強弱項等等。

mercury16 寫道:
睡覺,

咁非牟利機構有邊幾間呢?

政府我都知要好耐起碼半年.朋友個囡二歲早產兒童,琴日在尤德夫人容鳳舒做智力,體能評估都要等半年.報告只係寫智力,體力.....大約去到幾多歲,都唔係計分數.所以我都唔知資優報告是否係韋氏,如係韋氏test係出分數,以你所講政府唔係做韋氏test係咪.
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

醒目開學勳章

請問有冇小朋友在學校做過教統局資優評估問卷,囡囡小一時曽做過得了大多優異.但囡囡託管姐姐講囡囡抄寫比其他小朋友慢,背書普通,喜歡同年長小朋友玩,做領袖,對自己有要求,對歷史人物有好奇.我不覺囡囡是資優,可否給我意見.謝謝!!

dear yklee,

韋氏係單對單做, 至於你所講在學校做, 我諗係非正式,
而且政府做嗰種, 優異=中上, 特優先係資優...

我係問佢地先俾我睇分數,
但交俾我嗰份報告就冇寫明幾多分,
仲有係分開語文組同操作組,
得出一個總分

後來再搵私人做, 因為好想要份報告
但發覺政府做得比較詳細(除咗冇分數)
時間亦好充份...
而且有好多專家同你一齊分析
好彩做完, 亞女冇其他問題
所以先唔駛跟進, 個心先安樂d
雖然咁高分, 但咁又點
香港政府都唔做野, 只好用平常心對之

yklee 寫道:
請問有冇小朋友在學校做過教統局資優評估問卷,囡囡小一時曽做過得了大多優異.但囡囡託管姐姐講囡囡抄寫比其他小朋友慢,背書普通,喜歡同年長小朋友玩,做領袖,對自己有要求,對歷史人物有好奇.我不覺囡囡是資優,可否給我意見.謝謝!!

[quote]
睡覺 寫道:

即使係政府做韋氏,佢地都絕對不會俾個分數你知,就算俾左五百元要詳細報告,一樣唔會得知確實分數。只會大約告知孩子的強弱項等等。

[quote]

好似政府不是做哂全套韋氏 10-12 個sub-tests,所以俾唔到一個分數。

[quote]
uki 寫道:

仲有係分開語文組同操作組,
得出一個總分

[喺呀,韋氏是分開語文組同操作組,然後得出一個總分。]

後來再搵私人做, 因為好想要份報告
但發覺政府做得比較詳細(除咗冇分數)
時間亦好充份...

[無理由呀,我囡囡在私人做,兩次都成兩個鐘,仲好詳細喎。]

[quote]

如果做兩次韋氏相隔少過三年,第二次結果的準確性已大大減低. 因為測試模式和內容小朋友已經試過,專業且有經驗的教育心理學家或其他心理學家應會提醒家長的,或建議過幾年再做.

uki 寫道:

... 後來再搵私人做, 因為好想要份報告 ...
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1438375&extra=page%3D3
‹ 上一主題|下一主題