用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油麻地天主教小學(海弘道)交流區
樓主: mercury16
go

油麻地天主教小學(海弘道)交流區 [複製鏈接]

Re: 油麻地天主教小學(海弘道)交流區

Mercury,

我以前好羡慕 d 媽咪唔使返工, 但而家唔會啦! 成日對住間屋同大少, 人到 , 如果唔使做又有工人使又唔同.

我都有兩年冇去旅行啦! 上星期六帶大少同佢以前d 同學仔去ocean park halloween, 原本應該好好玩, 可以去鬼屋玩, 跳樓機等. 你知啦! 班大少又唔敢入鬼屋, 等我地班媽咪要同佢地玩bb 魔天輛, 旋轉木馬  

我都係一同大少溫書做功課就起 , 有時仲會打佢, 但之後又好"內究", 我已經盡量"禁"住把火. 唉! 唯有慢慢來啦!

各位媽咪,

請問每日一篇用户編號和密碼是否等miss之後派.
del

mercury16,

唔好意思, 最近比較忙沒有上網, 我都沒有報學校的課外活動. 1年級時報過戲劇英語, 體操和長笛, 價錢同外面差不多,
英文阿仔話沒有嘢學, 體操阿仔喜歡, 但放學才學好累, 長笛現在也有學. 總括是價錢不平, 又要接放學(我要轉車), 所以
有都在外面學.
mercury16 & keikeipig 你們發生的問題, 我都一樣, 阿仔放學重要睡覺, 次次要勞氣.
你們話小朋友在枚吃飯不多, 因小朋友上小一都要適應, 我都是學校午饍義工, 我們會叫他們吃多啲, 一般小朋友都會喜歡吃有汁的餸, 對瓜菜類興趣不大, 上年我都有試吃過午餐, 原來主張健康, 所以菜就淡啲, 肉就ok, 學生喜歡吃雞翼, 就個個舉手再要.  你們不要給太多零食和錢給他們, 我見有小朋友吃兩啖就去買零食吃, 要多鼓勵他們吃正餐.(以上這是我個人意見), 吃太多m記都對身體不太好, 雖我都1月吃2次.
Good Luck!

mercury16,keikeipig, meyonw,

我同阿女溫書做功課時都係好勞氣,我個女成日寫兩寫就係度同我講學校D野,同學阿邊個邊個今日點點點呀......成日要我喝停佢,但轉頭佢又講講講,寫一板功課佢講好鬼多無謂野,我覺得佢好唔專心,我係咁話:妳專心做功課先啦,媽咪一陣先慢慢同妳傾計啦,但佢都係佢有佢講 :evil: 跟住係要攪到我發惡大聲鬧佢,佢先識停 :-x

gave out already early this week.

mercury16 寫道:
各位媽咪,

請問每日一篇用户編號和密碼是否等miss之後派.

mercury,

係呀,我係全職媽咪呀 我住係學校附近的,所以自己煮飯俾佢,但無人睇佢食飯,佢就越食越少囉~今日都好d,特登煮佢鐘意食既雞翼,同埋係d飯度撈好多汁汁,佢就食得多d.
我日日係度"哦"佢,我話媽咪煮得好辛苦架,農夫種米又辛苦,妳唔食飯又無氣力游水,跳舞架喇,會病啦會唔長高啦.........
我每日係佢個飯袋度都寫張字條俾佢,叫佢食飯
阿女頭先話俾我聽佢班有2個同學仔,一個倒飯一個就食好少好少飯,跟住返到班房要罰企,跟住我係咁問佢:係咪其中一個係妳呀 佢係咁話佢無份,但佢上星期有一日食飯時係飯堂同2個同學玩,跟住3個人要去見老師 佢返黎唔敢話我聽架,係後尾佢忍唔住口話俾婆婆聽,跟住婆婆話返俾我聽咋

mercury16,

上星期手冊裏己經有每日一篇用户編號和密碼喇
岩岩同阿女讀完 ^^

我想問0下各位家長,
中文評估係咪唔會預先通知架?!係咪特擊架?
今日見阿女派0左份中文評估試卷返黎,之前完全無見過手冊有寫有中文評估既?! 又無收過評估範圍既?!
英文評估就有收到範圍同日子!
該用戶已被刪除

各位家長,

我都想問呢個問題, 我阿仔噚日派左中文評估, 我阿仔話佢都唔知要評估. 但做完又唔話我知. 評估要唔要改正呀? 數學有否評估呢? 學生須知有寫呀!

Emmy 媽 : 你覺唔覺得上網看家課日誌成日都唔啱, 好似噚日網上只有兩樣功課, 結果有4-5樣.

Many,

對於這兩間學校的評論都差不多. 派位都差不多, 你可以上網看看. 我阿仔是20分第一round 入 (獨子), 其實算幾好彩, 因去年入表人比較多, 我見第一個round 大部份都是兄弟姊妹分入, 餘下只有1/3.

我選新校因為我有個親戚是做視學官的, 佢話新校比較好, 我就信佢啦! 有些家長話一般上.下午班, 都是上午班比較好成績, 這個我就不知是否.

以上是我的愚見.

keikeipig

評估是有預早通知的,不過我唔會叫佢特別溫,因為唔計分同我覺得咁先知佢邊方面唔強,考試時溫習就加強d果方面。

Goody,

咁學校有冇測驗呀? canlender 都冇寫, 又好似唔聽見, 好多學校10月開始測驗啦

Meyonw,

好想問你, 你的小朋友一年班的考試卷還在嗎? 可否分享吓, 等我地有 d 心理準備考什麼.

Emmy 媽 :

本來明天飯後有體育堂, 但係明天放早, 是否唔使穿體育衫? 我叫阿仔問老師, 我捻佢一定唔記得, 如果你去接放學, 可否順便問吓?

對, 冇測驗的, 兩年前開始用評估代替。 我覺得評估比測驗好, 因為次數多d。

keikeipig 寫道:
Goody,

咁學校有冇測驗呀? canlender 都冇寫, 又好似唔聽見, 好多學校10月開始測驗啦

Goody,

你小朋友是否師兄師姐呀? 評估唔計分, 考試會否大壓力呢?
該用戶已被刪除

keikeipig:

你仔仔做左中文評估, 點解我囡囡好似冇嘅??
各位家長,

我都想問呢個問題, 我阿仔噚日派左中文評估, 我阿仔話佢都唔知要評估. 但做完又唔話我知. 評估要唔要改正呀? 數學有否評估呢? 學生須知有寫呀!

Emmy 媽 : 你覺唔覺得上網看家課日誌成日都唔啱, 好似噚日網上只有兩樣功課, 結果有4-5樣.

keikeipig,

係囉~我就係奇怪點解無啦啦有份中文評估,我仲以為阿女大頭蝦寫漏0左手冊咋
係呀網上俾家長睇0個家課日誌個度成日都漏0左架 琴日對下阿女手冊,網就得2樣功課,阿女手冊好似多3,4樣功課
所以我日日都叫阿女要靠自己寫齊手冊呀,如果唔係會欠交功課俾老師罰架!
各位家長,

‹ 上一主題|下一主題