用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兒子完全不肯閱讀, 應如何處理?
go

兒子完全不肯閱讀, 應如何處理? [複製鏈接]

兒子完全不肯閱讀, 應如何處理?

我的兒子今年7歲升小二, 小一成績不好, 還發覺他完全不喜歡閱讀, 每次看到一堆的字第一個反應已是抗拒及反感, 有一次他竟然於圖書館書架取下2本書然後立即對我說"我不會看字的"才座下來打開本書, 其中一本根本是玩迷宮的沒字的, 做閱讀理解我要用手指續個字指着他才會跟着看, 我手指離開了他又不會看, 請問我應如何處理, 請各位家長給我一些意見, 謝謝............

該用戶已被刪除

Re: 兒子完全不肯閱讀, 應如何處理?

我有唸故事, 但他有興趣就聴, 無興趣就叫我第日先講喎....

有些書是給一些我們叫reluctant reader 的小朋友讀的, 大都是與他們興趣相關或較剌激的題材, 妳可找下.  我試舉一些, 看看有沒有用.  關於用手指指著讀, 妳可要多點訓練他自已用眼晴看字讀了.  先由一些短淺快讀完的故事開始, 等他多些satisfaction.

Lego readers series (可先從Level 1開始)

醒目開學勳章

小朋友是否有閱讀困難?如果有,咁妳可能要去政府部門度做評估.
如果想改善,可以試閃咭法.先把課文他不會的字寫在咭紙上.每日給他看數次.不出十次,小朋友已經會認得.跟住妳再同仔仔一齊看課文.遇到認識的字他一定可以讀出來.每次看完課文後,一定要讚他.待他回復信心.再來讀下一遍.妳可以試下這個方法.
因為小女尚未上小一,常識英文課本有很多深字,我都是用此方法.現在她可以看到常識英文課本數頁.其它不太難的故事書己可以自行閱讀.

想問問妳如何放閱讀書本架?
選擇故事書是妳選還是他選擇的?
如果他選擇左, 妳會唔認同嗎?

我有2個仔仔, bb幾個月大就開始書本當玩具放在一起, 晚晚睡前陪讀, 平時帶他們行書店or 圖書館. 他會用自己零用錢買心愛書本, 我覺得在這種方式很成功.
現在我大仔8歲, 已經睇緊小說式故事書. 細仔4歲也很愛閱讀.     睇多點故事書, 在作文/閱讀理解好有用, 很多詞彙是從課外書找到的.

故事書本通常放於桌上, 都是他自己於圖書館借回來, 但好多時都沒有真的看過就還書了, 我通常都會說本書好得意喎, 你找時間和我看呀, 他只回答好然後催他很多次也沒有下文囉......

係咪學校要求小朋友要從圖書館借回家?
唔緊要啦, 一定要定時陪佢陪讀, 慢慢佢會好有興趣, 唔理多字or小字, 睇睇下, 佢就會定左自己喜好架喇!   

mj

那你和你先生自己又是否喜歡看書呢?

每日訂下一個閱讀時間,開始時只需短短的15-20分鐘,關了電視機,收好玩具,可以全家一起閱讀一本書,亦可以各自揀選心愛的書本閱讀。 不要太介意本書有幾多個字,當小朋友培養出閱讀興趣後,他自然會揀選適合他的書本。

言教不及身教呀!

'有一次他竟然於圖書館書架取下2本書然後立即對我說"我不會看字的"才座下來打開本書'

其實會唔會係你平時哦佢'你睇多D文字書啦'之類嘅說話,佢先會咁反應呢?我個仔以前都係咁,唔鐘意睇書,後來我唔理佢,我自己借咗本有少量文字嘅書,坐埋一邊睇,邊睇邊話'哦!嘜咁嘅?咁得意喎!'基於好奇心佢會問你做嘜,你就引導佢睇落去,慢慢佢就冇咁抗拒。但你真係要比D時間佢,等佢領略閱讀嘅樂趣。呢D係我嘅經驗,所以想同你分享一下。
:  :

HuiTung

Where are such LEGO books avail? TY

I have a PM for you .
Buzz.. Buzzz... Buzzing Bee Let kids read more 讓孩子多閱讀! CLICK HERE to find bookstores 去哪裡找書?? Mainland Book Indx A Mainland Book Indx B *PART 1 , PART 2* *星加坡童書收獲*由一名可笑、瘋狂、自大無比和幼稚到極名作家寫的公開信 我的回应-->P. 223 of HERE Steps to Post Image 1. Right click on the image you want to copy 2. Choose 內容 3. If the url shown in the 內容 pop-up menu is ended with 'jpg' or 'gif' (maybe other image formats will do too), it is an image url. 4. Copy the url 5. click 'IMG' of BK message menu bar, paste the url into the pop-up box 6. click 'ENTER' Then the image will be shown in your message.

可以讓他看看漫話,如多拉A夢等,關鍵是投其所好,很少小孩連這類書籍也不看。

千萬不要把漫話看扁,亦無須理會是否益智,鄙人的中文根基便是從老夫子、龍虎門那裡打造而成。總之,抓到老鼠的便是好貓。

抓到老鼠的便是好貓。

My son > approx.

K2 老夫子

P1 數碼暴龍漫話

正經書沒興趣看.....

NOW P5 書不離手(全部字的書),週不時叫佢睇少一陣都唔得,搭 MTR 人迫都睇,搭 lift 一分鐘都唔放過睇書,食飯又睇......嘔血......

閱讀是很有樂趣的,7歲,慢慢黎。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

你可以嘗試聯絡博思會,他們或者幫到你。
2006 暑期課程及活動   (中文授課)
(1) 中文課程 - 讀書樂 (初階) (對象:初小學生)

雖然現在報暑期課程已經太遲,但你可以問一問他們九月份有否新課程,他們有特別方法協助學習障礙或專注力不足的學生。

博思會

我唸你有時要同佢解釋點解要讀書囉, 我同個囡講讀多D書係要將來要幫有需要既人, 起碼D阿婆唔識睇信你都可以幫下手,但字都唔識點搞呢? 唔知咪細細個已經有咁講,所以佢認中文字都ok. 而且,我會同佢講所有字都好得意,加d野或減d野都唔同意思,我仲同佢講英文仲淺,全部都係26個字既組合,根本唔難,咁佢就會有d信心囉!

另外,可能你個小朋友對識字既好處不了解,你每出街見到字你就解釋如果你識字你會點點點.e.g. 男仔喜歡車,你可以同佢講下,駕車時如果你唔識字,咁你點知睇路牌、點去到你想去既地方呢!咁佢認識深左,我唸會好好多.

Umi 寫道:
我唸你有時要同佢解釋點解要讀書囉, 我同個囡講讀多D書係要將來要幫有需要既人, 起碼D阿婆唔識睇信你都可以幫下手,但字都唔識點搞呢? 唔知咪細細個已經有咁講,所以佢認中文字都ok. 而且,我會同佢講所有字都好得意,加d野或減d野都唔同意思,我仲同佢講英文仲淺,全部都係26個字既組合,根本唔難,咁佢就會有d信心囉!

另外,可能你個小朋友對識字既好處不了解,你每出街見到字你就解釋如果你識字你會點點點.e.g. 男仔喜歡車,你可以同佢講下,駕車時如果你唔識字,咁你點知睇路牌、點去到你想去既地方呢!咁佢認識深左,我唸會好好多.

我有相反的看法。

要教好小孩,必先了解兒童的特性,不然的話,只會吃力而不討好。

每100 個小孩中,最多只有三幾個會有像樣的成就動機,會對這類的說教有感覺,會照辦。 其餘絕大部分小朋友,除了覺得是一些不快的噪音外,根本起不了絲毫的作用。他們只顧做喜歡做的事,對於重要但沉悶的事只會避之則吉,所以灌輸這些道理,無異於對牛彈琴。

教導小朋友,最重要是順應其喜好。若然希望他們閱讀,適宜由漫畫、Picture Book 開始;若然要學英語最好由 play group、VCD 做起點,慢慢過渡到更高層次的工具,每個階段都儘量尋找較有趣味的才能調動他們的積極性,達到事半功倍的功效。

若天天跟他們說教,晚晚曉以大義,不但於事無助,更徒然惹來子女的不滿,影響親子關係,不可不察。

Ben2003 寫道:
抓到老鼠的便是好貓。

My son > approx.

K2 老夫子

P1 數碼暴龍漫話

正經書沒興趣看.....

NOW P5 書不離手(全部字的書),週不時叫佢睇少一陣都唔得,搭 MTR 人迫都睇,搭 lift 一分鐘都唔放過睇書,食飯又睇......嘔血......

閱讀是很有樂趣的,7歲,慢慢黎。

先給他一些甜頭,等他上癮,讓他泥足深陷,不能自拔。慢慢地,老夫子、數碼暴龍漫話根本唔夠頂癮,怎會不自動地看多字的書呢?:evil:

攻心為上!    

其實閱讀年紀最好由細開始。我記得我阿仔K2開始睇老夫子,遇到佢唔識睇

我女都係7歲,但絕對談唔上好鍾意睇書....
以往喺圖書館,發覺佢好快揀到一本書,跟住好快唔想再睇,寧願坐喺度,,,因為佢唔識揀一本啱佢o既書,佢只靠自己喜愛o既卡通人物去揀,所以多數一手揀本公主書,但入面可能非常多文字........
後期,我只會由我去幫佢揀,先問佢想睇邊一類書,當然佢當時都係答我"公主",咁我就從好多公主圖書之中揀一本文字唔多,但圖畫靚o既圖書俾佢睇,,,,,先由佢諗自己想睇邊類,再由我去幫佢搵.....慢慢已經唔單止叫我搵公主書,而係從日常生活上佢某d唔明白or想知更多時,就叫我幫佢搵有關書籍(例如火山,海洋動物等等~)
呢個暑假,我好想佢試吓感受一吓"一本書o既文字其實係比圖畫更精彩".....
所以喺屋企搵左一本以前人地送o既圖書出嚟(呢本書大約for 10歲或以上),係一本經典童話~每日揀一個最合適o既時候(沖完涼,瞓覺前,呢個時間平時係無得睇電視,沖完沖即入房瞓,所以佢個心一定無諗住個電視),起初我讀出整個故事,(其實由我去讀都要30分鐘先讀完一個啊),佢聽完會好滿足咁去瞓,慢慢我讀出一個故事o既大部份,同佢講結局我聽晚先會再讀落去,但佢未瞓可以自己睇多一陣書(任何書都可以.,我無指定佢睇邊一本),佢當然忍唔住自己睇埋個結局了.....
今晚佢瞓覺前自己睇左一個故事(我估佢都喺房睇左45分鐘了),重好開心咁叫我得閒一定要睇呢個故事,佢話故事入面個小朋友好得意.........
我自己都覺得一點好重要,無論係點,家長唔好諗住用咩方法令小朋友閱讀到幾多本,而係搵一個方法引佢自己去打開本書~
若果小朋友真係對一般故事書毫無興趣,你都可以考慮選擇兒童雜誌入手,因為我女間中都喺圖書館入面揀嚟睇,我見入面其實d文字都唔係口語化文字,都ok,最緊要係文字及意識良好就由得佢睇都無所謂啦~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

有檢查過視力嗎?
他可能是近視或散光了, 於是看書就容易疲累, 久而久之就無興趣看書看文字了
‹ 上一主題|下一主題