用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年9月返小一的家長入來傾下啦!
樓主: Maryahwan
go

今年9月返小一的家長入來傾下啦! [複製鏈接]

Re: 今年9月返小一的家長入來傾

睡覺,

我個女都唔算係細b喇!佢係8 月出世嫁,但佢生得比較矮小d,其實我都知道我個女好早就要著健康鞋,但佢check隻腳時check到一半佢就係到喊,所以要再等佢大d先可以著,個次check到一半個個sales都已經話佢隻腳好扁一定要著,甘今次佢上到小學既時間耐個係幼稚園所以佢今次一定要著.其實我係出面個d鋪頭有d都話佢地個d黑鞋係健康鞋但我就唔係好信.

記得小兒幼稚園家長講座曾經邀請過一位家長是足部物理治療師(正確名稱忘記了!), 她說不一定要買Dr. x 的鞋, 只要買鞋時留意鞋本身足(功/公?)位置是否有稍為墊高了的軟墊即可(實在不用浪費金錢去買 DR. x).  平時反而要幫小朋友做足部運動改善扁平足, 叫小朋友用腳趾夾波子 (左碗放右碗, 慢慢做, 慢慢加時間) 因為是頗困難的, 這種訓練遠勝單靠健康鞋.  Just want to share.

HELLO,大家好呀,
我細女都係9月讀小一啦,好難想像佢又瘦又細粒,就要自己背住書包行幾層樓梯返學,好似好可憐咁,不過都無法了,唯有唸下點同佢帶少d野啦!

大家好~囝囝又係今年升小一,囝囝勁鍾意間學校,因為日日對住(個窗望到學校正門),又望到小朋友返放學,上落校車情况.

最好笑讀幼稚園時,囝囝話要讀(小學)呢間,攪到我O3年6、7月份,日日同囝囝去報咗名果間幼稚園,睇小朋友放學,到返學時跳吓跳吓好開心返學,一滴眼淚都無流過

囝囝K2開始有默書,有評估,有名次,K3上學期一星期黙一次書,K3下學期一星期默兩次書.
[img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_446_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_594_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_775_01_01.gif[/img]

我仔仔幼稚園早前有special offer 訂spi, 不過小朋友鍾意有公仔的,故我會尊重佢囉....因始終小一是一個新開始,有自己喜歡的文具,希望佢會比多d 心機讀書喇 !
阿媽

andrewmummy

你仔仔讀邊間kinder 咁深 o既 ?

咁你又同佢報左邊間小學 ?

andrewmummy 寫道:
大家好~囝囝又係今年升小一,囝囝勁鍾意間學校,因為日日對住(個窗望到學校正門),又望到小朋友返放學,上落校車情况.

最好笑讀幼稚園時,囝囝話要讀(小學)呢間,攪到我O3年6、7月份,日日同囝囝去報咗名果間幼稚園,睇小朋友放學,到返學時跳吓跳吓好開心返學,一滴眼淚都無流過

囝囝K2開始有默書,有評估,有名次,K3上學期一星期黙一次書,K3下學期一星期默兩次書.
‹ 上一主題|下一主題