用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 31 網 - 循道學校
樓主: 8864
go

31 網 - 循道學校 [複製鏈接]

Re: 抽到net(31)循道小學下午校

Cleo,
一星期2日到啦運動衫.  如果有特別活動都可能著運動衫.  帶自己小食盒..小息時食.  學校唔鼓勵小朋友帶錢, 特別係小一, 所以買唔到野食.  亦唔鼓勵食零食, 所以連小食都無得買... 哈哈.. 不過有飲品買.   不過通常都帶水架拿.  
--- 2J 作品

JJ1122 and ElizabethLai:
We received notice that the supplier will sell books at school on July 3.
Usually, you will buy at school or outside?
Will there any discount? Can I get all my kid need on that day?
If I go on July 3, I have to annual leave   
Except Sai Kwong, where else I can buy the uniform.
Thanks in advance.

Barbara,
我怕煩, 所以向學校買書, 因為唔齊, 開學會直接比小朋友.  但係折頭無出面d書商咁高.  曾經有家長反映希望可以有多d折頭, 不過未知校長同書商傾成點.

除左世光,  向近油麻地文明里個頭有間叫"約瑟"都有得買.  不過你最好打去問下有冇, 因為佢初做循道校服無耐咁..成日都無.  不過價錢比世光平.   我只係搵到佢HK總店電話 25733229.  你打去問九龍分行電話啦.    如果冬季d 裇衫, 去國貨公司買平過世光好多..   
--- 2J 作品

HI, JJ1122,

註冊個日,係學校門口有人派做校服卡片,地址係愛民村,請問你知唔知係果到d衫O 唔ok, 因我每星期都去果到(愛民村),方便d。

又,保母車服務OK 嗎?

Sorry for so many questions!

Cleo

JJ1122
Thank you.

Cleo,
我無去過個間睇校服.  咁講真, 世光係貴, 不過佢d布係厚少少咁.  冬季絨衫都係世光好d.  我見有d女仔著夏天裙係無咁白, 同透d.  你去到留意下先囉.  
保母車我條線Okay囉.  我聽過一係線唔okay, 不過家長投訴, 學校好快跟進.   不過你要有心理準備, 有d細保母車, 係可以3個小笨友坐2個位既(只要唔過個高度), 政府比架.  不過學校都會叫你if 見到真係超載情形就同學校反映.  
你final decision拿?
--- 2J 作品

Hi, JJ1122,

Thank you for your info. Not final decision ar.  叩門要到月底至知。Anyway,預左讀循小無壞 ar! 都要攞料  
o既,呢個係做人阿媽最起碼要求。 Right?

Cleo

Hi, JJ1122

你小朋友讀上午定下午,如果讀下午,你上午是不是在學校附近學嘢,有冇好介紹,唔該哂!

校車收貴唔貴,自己揸車接送條斜路交通是不是很混亂。

是,那天下雨天我去過一次(不是我駕駛),情況非常混亂.你要練習一流的斜路開停技術或買扭力很大的車,否則真的不容易應付!

Hi,Elizabethi Lai

我揸車技術上一般,都係叫亞女搭校車好了。

隔離topic話問學校好唔好要問高年班, 唔好問低年班.   我諗我以後只會答d 好實質既野..
你地千祈唔好問d 涉及感性成份既野下..

8864,
校車--條條線唔同價錢.  我條遠線$840.
我女係下午班.  上午我係屋企附近學咋.  不過開左學, 學校會比好多課外活動資料, 有d向學校, 有d向學校附近.  到時先諗啦.   我女就Sat 向佐敦番英文.

ElizabethLai,
平日真係未試過
--- 2J 作品

唔好意思,隔離冇人回應,post 黎呢度有冇先~
~~~~~~~~~~~~~~~
我而家 都等叩門 循小。
請問去年循小有幾多人叩門?
收幾多個學生?
我係循道教友(8月候洗者),有推廌信是否機會大d?
(佢地話要等6月尾至知) 都唔知有冇機會interview ~!   
如果考入,我會轉堂去佢度,方便亞仔返主日學。
求主成全!  

2fungs,
請問去年循小有幾多人叩門?  <-- 唔知幾多, 只係知有人叩到, 有人連回音都無.
我女個班就開左學幾日, 都無啦啦有一個新同學仔.  學期中又無啦啦走左一個同學仔,  後來亞女話個個同學仔成績好, 去左北角循道.

係循道教友(8月候洗者),有推廌信是否機會大d? <--  我估大啦, 永遠有關係比無關係著數.  

我見你向另一個topics話間小學安排d 講座同買書校服向星期六.  提一提你, 循小都係架.  未開學前都有請一至二日假去學校走一次.  開學前班主任重會打比你, 約你同小朋友見下面架.  我個陣老師約我平日.

--- 2J 作品

好多謝你d回應!

我會同學校+家敎會反映返d 問題,好過唔出聲~

其實一直都冇想過去循小,只不過放榜當日突然想起去試一試~ 唔得都唔會太失望,係我堅持試一試,神安排比我有佢原因,或者亞仔留响開平有得著 ─ 入埋開平中學都唔定呢!  

2fungs,
反映當然重要啦, 不過我諗學校或者都有難處去安排.  互相就下囉.
係架..雖然我唔係基督徒(以前有番過教會), but都信有神, 都信好多野係佢安排.  平常心啦.  家長都要做好多野, 靠唔得哂學校.  間間學校都有好, 同唔好既地方, 人都一樣, right?  
--- 2J 作品

total agree, 所以唔想跑咁多地方叩門~

JJ1122 寫道:
家長都要做好多野, 靠唔得哂學校.  間間學校都有好, 同唔好既地方, 人都一樣, right?  

JJ1122,
你亞仔/女 幾年班? 係未抽奬入架? 讀成點?
擔唔擔心出年 循中 banding ↓?
有冇聽聞 循小 會轉全日 + 搬呀 ?

2fungs,
而家一年班.  大抽獎入架.  讀得OK啦.  小一, 小二應該無問題既, 小三可能先睇到佢既材料有幾多.  就黎考試lu..小一...你預勞氣既係佢d 唔小心野囉...我成日都話佢"你識人地都識, 點解人地100分呢?!  因為佢小心囉."  
循中...唔..睇佢新校長有無本事改革到啦.  唔擔心得咁多, 做好自己個女, 睇佢自己到時考唔考到其他中學囉.  當然有得揀, 如果循中成績上番, 我都想想地佢入番循中架.  由細到大同一間學校有歸屬感嘛.   
向我女畢業前都唔會轉全日, 小學應該唔會搬, 最多食埋中學個邊.  中學就可能會搬.   
--- 2J 作品

JJ1122,

Please check PM ! :wink:

2fungs,
你又check 番pm oY.  
--- 2J 作品
‹ 上一主題|下一主題