用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文數
go

公文數 [複製鏈接]

公文數

My daughter just joined Kumon Maths and Eng. She is K3.  It take her 1 hour to finished both subjects in a week.  Is it normal?  or not that enough for her? Can any one share  your experience ? thanks!

Re: 公文數

My daughter is in K3 and she takes Kumon Maths only.  She uses around 8-9 mins to finish her kumon homework everyday (10 pages).  

我囡囡都讀公文數及中, 但數學不是每次十分鐘內完成, 所以泵左好耐都未升班.

it also depends which level your kids taken ?   

Hi moms

Kumon is it work for children ?

Please command.

我小朋友現在做B教材, 要求完成時間是每張練習2分鐘, 10張便要20分鐘內完成.  

我覺得每天也要做數學練習, 唔多唔少都會計得快咗而又準確性高咗.  但我個人認為學公文數, 要視符你小朋友喜不喜歡計數和數字, 如果不喜歡, 而每天要做200多題數, 相信會很驚呢!  我現在也是在觀察期, 因我的小朋友只是學了不久.

mickey001

Thank you all yr replies.

我意思是她一次過在中心上公文數及英,並在一個鐘內完成,時間是否足夠?因要改錯及學新嘢。

我經驗係數大約每堂最快都要45分, 英文我諗都要半個鐘以上, 因為小學課程要串字, 又要改正, 一個鐘真係未必得.

如讀公文數及公文英, 每天要花幾多時間完成功課呢?

mickey001

其實真係好難講, 數為例, 我女每天計160 題加數, 快則可以10分鐘, 無心機做就30分鐘都未做完, 所以好難答到你.
另我朋友個女K3, 做P2數, 每開始時返公文都要1.5 鐘先放學, 返左差不多2 個月, 就進步左大約1個鐘放學.

吾係固定左每堂30分鐘,係咪一路升班時間會延長,因囝囝現K2返公文中英數都係每科30分鐘。

我女返果間吾係固定時間放學喎 , 我女話要做完改正先可以放學.

Susanna,

可能我囝囝公文數仲係5A連線,所以吾需要改正,等我星期六問下老師先,仲諗住上完堂立即去學游水。

你們的教室有幼兒小組給幼稚園的學生嗎?  我仔仔是返幼兒小組的, 他說老師先會講下故事(中,英or普通話), 然後先開始做堂課和玩數字盤,  所以也要45-60分鐘才下課呢!

其實我也想他報讀公文英, 但擔心他上了小一後沒有時間做兩科的公文功課呢.  所以想知你們的小朋友每天要用多久的時間才能完成兩科的功課呢.

mickey001  

My girl is K3 and joined Kumon Maths and Eng(EFL) for near one month.  Maybe the execrise is at her level.  She only takes less than half hour to finished her work sheets for both subjects.  I can see a bit improvement so far.  But the most important is that, she can learn something systemetically.

醒目開學勳章

我個女由k3學到而家P.5 現在做緊數學H教材,老師話相等於初中數學,佢每日用 around 45mins做公文英and 數.
但如果去上堂既話,就要差唔多二個鐘頭,三個鐘都試過,因為好多學生,要等好耐,check完先走得
我所愛既權權要結婚了

想請問公文數係唔係只係狂做練習, 如果係, 加埋學校功課, 咪做死?

我個女上咗公文(中,英,數)剛滿1年, 整體成績有進度, 特別係專注力.  見佢有時都幾吃力, 特別係佢學校個個月測驗, 每星期有中,英黙.  不過現階段都只還可以.  不過, 我覺得唔係個個小朋友都適合和有進步.
‹ 上一主題|下一主題