用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你地有無睇< 星期二檔檔案 - 升中的嫁妝 > ??? ...
go

你地有無睇< 星期二檔檔案 - 升中的嫁妝 > ??? [複製鏈接]

你地有無睇< 星期二檔檔案 - 升中的嫁妝 > ???

..... 有小4的亞媽話要學7, 8樣補品 ,  ......
......這個媽媽只跟亞囡話先苦後甜 .........

要幾甜 , 有幾苦是誰知.........嗚..........嗚..........

記得我亞仔小4 時 , 只知道練習....比賽....去台灣 ......

但好彩我住在沙田 , 好彩亞仔唔係蠢 ,  好彩我仲有搵錢能力, 好彩亞仔小一已愛上打波 , 好彩亞仔唔怕英文 . 好彩我有幾個細路 , 可以分散投資 , 如果不是 .............. 我怕亞仔未上中學, 我已發癲啦    

Re: 你地有無睇< 星期二檔檔案 - 升中的嫁妝 > ???

香港教育制度既悲哀, 真係好辛苦, 佢地都唔係為興趣學野,而係為升中去學, 真係慘
該用戶已被刪除

Re: 你地有無睇< 星期二檔檔案 - 升中的嫁妝 > ???

升中試壓力細好多............

我都睇到眼濕濕, 好有共鳴. 我個仔己經無谷佢, 任佢發展, 但我仍覺壓力很大.
該用戶已被刪除

看完這束節目,覺得小朋友很可憐,因為他們的父母想他的子女十項全能,所以他們天天不停地學習十ニ小時。如果我是他們的話,一定辛苦死我,如果是你們,你會不會好像我一樣呢?

以上這段說話是我的小三女兒寫的!    

醒目開學勳章

可以用 bt 下載

http://www.28talk.com/viewthread.php?tid=33945&extra=page%3D1

Matt'smum 寫道:
can anyone post a link to that programme?

完全同意.亞仔今年六年級,佢睇完都話(鄧)個小朋友辛苦   ,亞仔佢無上任何興趣班,無上補習班,平時都係去踢波,喺屋企打遊戲機, 佢問我"咁我係唔係就唔可以有間好嘅中學讀?我大個咗就會無成就?我就要辛辛苦苦咁捱一世?"   我都唔知點答佢好,唉,其實佢由幼稚園至而家揾中學,我都係想佢開開心心咁返學,享受佢嘅學校生活,喺一個無咩壓力嘅環境下成長,唔通我呢個諗法有問題????     
EmilyDavey 寫道:
看完這束節目,覺得小朋友很可憐,因為他們的父母想他的子女十項全能,所以他們天天不停地學習十ニ小時。如果我是他們的話,一定辛苦死我,如果是你們,你會不會好像我一樣呢?

以上這段說話是我的小三女兒寫的!    

Thanks Darth. :

Darth 寫道:
可以用 bt 下載

http://www.28talk.com/viewthread.php?tid=33945&extra=page%3D1

[quote]
Matt'smum 寫道:
can anyone post a link to that programme?
[/quote]
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

其實亞洲區好多地方都咁谷d小朋友,你地有冇睇過新加坡套"小孩不笨"?又係咁樣,日本d小朋友又係一早要去好多補習社催谷,唉!我地讀書時個年代,真係開心好多...

grainter 寫道:
完全同意.亞仔今年六年級,佢睇完都話(鄧)個小朋友辛苦   ,亞仔佢無上任何興趣班,無上補習班,平時都係去踢波,喺屋企打遊戲機, 佢問我"咁我係唔係就唔可以有間好嘅中學讀?我大個咗就會無成就?我就要辛辛苦苦咁捱一世?"   我都唔知點答佢好,唉,其實佢由幼稚園至而家揾中學,我都係想佢開開心心咁返學,享受佢嘅學校生活,喺一個無咩壓力嘅環境下成長,唔通我呢個諗法有問題????     

吾係安慰你﹐但你的孩子如果在小六就想得出以上的論點﹐他一點都不笨﹐也懂得分析啊。

其實很多人上的中學後﹐什麼珠心算﹐什麼圍棋這些﹐都會被放棄﹐所以他MISS 的﹐很多都是可有可無的。。如果放我自己在同一情形﹐我會對孩子說﹐甘好多事都是有得就有失的﹐如果你覺得現在不錯﹐就維持原狀啦﹐但如果你覺得想試一試的話﹐想要的﹐就要自己爭取。

尤其是男孩子﹐打游戲機﹐去打波﹐真係正常過正常﹐讀一間好的中學﹐最大目的都是想入大學﹐如入大學要靠孩子從一年班開始發力﹐我覺得﹐那真的是非人的學校生活。。

真的很替電視裡的小孩擔心。。。。。

我的relative是在singapore 讀K2, 已上:
phonics, shichida method, drama/public speaking class, ballet, piano, art/ chinese/ maths lesson, even french lesson.
how to squeeze everything in a week?
想當年....我讀kindergarten.... 什麼lesson都沒有上....

hellohoo 寫道:
我的relative是在singapore 讀K2, 已上:
phonics, shichida method, drama/public speaking class, ballet, piano, art/ chinese/ maths lesson, even french lesson.
how to squeeze everything in a week?
想當年....我讀kindergarten.... 什麼lesson都沒有上....

又想當年﹐我們一家曾經要在選擇移民新加坡或加拿大﹐到了新加坡後﹐我們放棄了﹐因為爸爸說不希望我們在不停要達到他人期望的環境下長大﹐當時我很小﹐聽到新加坡很多功課﹐已經跟妹妹夾定口供死都要話新加坡不好。。。

但回來後﹐見到一些在新加坡讀書的﹐讀得成的﹐又真的不錯﹐他們給人的感覺很成熟﹐很專業﹐很認真﹐我想﹐事情可以兩面看的﹐有時社會上一些職業﹐又真的需要工作的人有承受壓力的毅力。。。。

(雖然那個顯然不是我。。哈哈哈﹗ )

darth
唔好意思,我登記做了會員,但唔知邊後係?

HPChingchingma 寫道:
..... 有小4的亞媽話要學7, 8樣補品 ,  ......
......這個媽媽只跟亞囡話先苦後甜 .........

要幾甜 , 有幾苦是誰知.........嗚..........嗚..........

記得我亞仔小4 時 , 只知道練習....比賽....去台灣 ......

但好彩我住在沙田 , 好彩亞仔唔係蠢 ,  好彩我仲有搵錢能力, 好彩亞仔小一已愛上打波 , 好彩亞仔唔怕英文 . 好彩我有幾個細路 , 可以分散投資 , 如果不是 .............. 我怕亞仔未上中學, 我已發癲啦    

你都好好....好彩, 真係謙虛!

Vernique2005 寫道:

吾係安慰你﹐但你的孩子如果在小六就想得出以上的論點﹐他一點都不笨﹐也懂得分析啊。

其實很多人上的中學後﹐什麼珠心算﹐什麼圍棋這些﹐都會被放棄﹐所以他MISS 的﹐很多都是可有可無的。。如果放我自己在同一情形﹐我會對孩子說﹐甘好多事都是有得就有失的﹐如果你覺得現在不錯﹐就維持原狀啦﹐但如果你覺得想試一試的話﹐想要的﹐就要自己爭取。

尤其是男孩子﹐打游戲機﹐去打波﹐真係正常過正常﹐讀一間好的中學﹐最大目的都是想入大學﹐如入大學要靠孩子從一年班開始發力﹐我覺得﹐那真的是非人的學校生活。。

真的很替電視裡的小孩擔心。。。。。

Vernique2005>>

我都好認同你說法  

而電視裡的小孩真的好聽話 , 可以肯學那麼多東西 , 我的家大少 , 成隻牛一樣 , 拉佢出門口到酒樓飲茶都難 , 莫講話去學野     

william >>
咁唔講好彩 , 就係好運啦    
回想他小四時 , 真沒有甚麼" 補品 "學到 , 那年正是" 沙士 " 期間 , 彷如戶劫後餘生 , 邊到也不想去 , 上小五了, 只想一家人平平安安 , 齊齊整整  

all  >>
睇黎亞洲鄰近國家的小朋友 < 嫁妝 > 好厲害 , 好豐厚 :  :
如果入贅都唔錯噃    

亞洲的小朋友成了「科舉制度」和「望子成龍心態」的犧牲品……

進入名校,將來到社會求職,確能帶來一點方便,但最重要還是孩子的內涵和修養,這兩樣東西,都不能單靠學校培養,家長和成長環境的影響絶不少。

同意小彬彬的意見,不如考升中試好過.橫掂都係"谷"! 現在個個細路都十項全能.樂器五級是入門級,小學未畢業已經個個八級,真嚇人!! 應該做個研究這班人到中學時有多少個會繼續學樂器?!?

小學補習老師已經要"tip"題目考試?!?

我家有兩名小學生:一位讀小五,一位讀小四.我媽媽成日話我緊張,看完這節目後佢都話我都不是太過份.原來現在人家的媽咪更恐怖!  

好耐無上BK了, 因為女女做功課做到好晏,前排學校又有3,4個project, 又要考期中試,我放工後睇到她成個殘晒,都唔忍心講她,我唔明點解要做甘多Project, 淨係夾時間都死了,也根本唔敢同她報其他活動,而家期中成績派了,學校甘樣搞法,睇到都好無奈,做家長做到好累,真係想give up, 我都唔知應該點做,看到人地18搬武藝,我都開始失眠了,6月份就來報分試,我都唔知從邊度著手,沒有鋼琴証書,沒有體育獎狀,沒有劍橋試,平均成績85,86上下,想高d要求都沒可能,都唔知補邊度先。     

‹ 上一主題|下一主題