用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 不知怎樣抉擇 !
go

不知怎樣抉擇 ! [複製鏈接]

不知怎樣抉擇 !

本人兒子自選選了Kowloon 華仁, 因認識學校其中一位神父,希望能增加入讀機會。
但現在直資(港大同學會書院)取錄了,不知如何抉擇?
若放棄了直資,怕入不到華仁,要參加大抽獎。
真煩惱 ! 請各位幫忙給予意見。
另請問若選擇了港大同學會(該校沒有參加派位),交回小六學生証和同意書, 以後華仁若取錄本人兒子, 是否可再改變?  

Re: 不知怎樣抉擇 !

選擇了港大同學會,交回小六學生証和同意書, 就放弃質格,不會被津校取錄了。

你可先登記直資,放棄大抽獎,待7月放榜後去叩門,問問那位神父.

睇你心儀邊間學校,人情可以慢慢還,小朋友最重要

vinbet 寫道:
本人兒子自選選了Kowloon 華仁, 因認識學校其中一位神父,希望能增加入讀機會。
另請問若選擇了港大同學會(該校沒有參加派位),交回小六學生証和同意書, 以後華仁若取錄本人兒子, 是否可再改變?  

1)聽說華仁都好保守,會賣人情?(相對見錢開眼之中學而言...)
2)兒子喜歡那一間多d?(最重要係佢喜歡?)
3)兒子絕對是band 1組別?(如屬油尖旺,大抽獎時band 2中學少之又少...)
4)港大同學會素質如何?(我唔認識...)
***交了證就冇得大抽獎,唔交就唔會有位留給你。(有得留位
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

vinbet,

你識既神父會唔會幫到你入華仁先, 會唔會因為佢幫忙有無學生證都無所謂先? 如果係咁你可以留左港大同學會書院個位先, 免得兩邊都無.
最重要係你仔仔想讀邊間.

vinbet 寫道:

神父不是自己認識, 只是託上託幫忙寫推薦信。
若華仁肯定收,本人及兒子都因為首選,問題是不知機會有多大。
放棄港大同學會似乎很可惜,這間直資是全新中學,聽聞會辦得很好,面試時有近千人競爭80個位。
真得心大心細 !
有沒有網友對這間直資有所認識, 可以給予意見 ?
本人兒子校網是在港島東區,成績尚可,估計為 band 1 中間

Hi

Can I ask when did your son receive the offer from HKUGA?

Thanks!

Hi

1st interview on 18-Feb, 2nd interview on 25-Feb
and confirm immediately.
2-March is the deadline for registration.
Any comment on this school ?

Hi CCM,

sorry 2nd interview should be on 24-Feb

我會選「港大」學費不太貴, 校風好, 好似都有成六百幾人爭, 你仔仔都好叻喎。 相返, 華仁只是妥上妥, 未必有機。

太新,

我唔會敢做白老鼠 !

華仁咁好都唔搏 ?
Msma

只怕入到機會 50%, 到時要參加大抽獎就慘 !

如有雜念,就唔好去讀啦,留返個機會比D好想入又全心全意的人把啦 !

quote]
vinbet 寫道:
只怕入到機會 50%, 到時要參加大抽獎就慘 ![/quote]
Msma

如果肯定你仔仔是band one, 我就不會搏港大同學會書院,

因為太新。

唉 ! 其實這個升中制度真煩,最好一係回復升中試,一係就全部大抽獎。

明天 deadline 決定,可能都會搏華仁 !
唉 ! 整到好似入賭場賭大細,將仔仔下注 !

唔好唉啦, 你都好過我。我女band 1 尾。

如果冇特別技能就唔摶華仁。

託上託機會=零.
果間直資雖然新,但唔會派位喎,如果你係負責人,要打响頭炮,你會揀咩學生???????band 3咩??????唔係話乜野,如果人地九華要益人既話,當然會益自己友咯,何謂自己人??同自己間學校有密切關係既別家學校學生(當然係高班馬果D),或者係系出名門,家庭背景優厚....等等.唔好怪我講野咁直,我只不過依書直說
‹ 上一主題|下一主題