用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) ...
go

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) [複製鏈接]

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦! (PART 1)-------CLICK

發表者 Elias
發表日期 04-10-02
內容 Hello,although my son is not studying this school, a parent has relied me that it is a good one.I have visited it one week ago. the teachers are very nice and willing to answer the qu. environment is not very spacious but hv a small place for outdoor activities. the washrooms' hygiene is good.It is satisfactory. Since it is located in the private area of the church, it is quiet and accessible to hold religious activities. it is a good choice for Catholic families. But there are no foreigners to teach English. You may visit the school's website. if you would like to hv a personal visit, it is better on sat and must call the teachers with arrangement made. I am quite satisfied with it. but before I left it, the teacher asked me where I lived. since there is no school bus service to Sheung Wan, I gave up to apply it. I hope the information may help you.Elias

發表者 helencyl
發表日期 04-10-03
內容 Hello!我個女讀緊高班, 我是在職媽咪, 由菲傭接送, 因為工作時間比較長,所以無參加家長教師會"匯愛小組".但儘量會參與學校攪的活動,學校是以活動教學,功課平均每日有2樣,去年開始有課外活動和興趣班~"快樂小蜜蜂",跳舞,科學,clay, story-telling等等...所以個女好樂意返學,其實最重要係小朋友開心,等佢地吾會對返學有抗拒,話晒佢地得3歲人仔.整體上我非常滿意而且學校好開明,校方好鍾意與家長溝通,希望家長可以了解及參與多些.純粹個人意見!!

發表者 Liu
發表日期 04-10-04
內容 My daugther also study in St. Margaret K.1 上幼義. We live in Taikoo Shing and there has school bus route in 港島東, I know if there is not school bus service in some district, they will also provide 保姆車.

發表者 JoJo
發表日期 04-10-04
內容 各位,頭先打左去問有關收取雜費項目如下1. 茶點費用 (5個月交一次, around $100/mth)2. 書簿費分上下學期交 (around $1,000/學期)3. 校服 (夏季$120/套, 冬季$140-$160/套)4. 校車 (如筲箕灣區會用保姆車, 價車要問下保姆車個邊)

發表者 Liu
發表日期 04-10-06
內容 還記得上年面試, 先在一班房等候, 叫名之後再帶往活動室等候正式面試, 同一時間有大約有三四位老師負責面試, 佢地比D玩具食物叫小朋友

------Pochacco2001(Ming)------

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

JoJo,
唔該晒你的提醒!

papadaddy,
多謝你的提醒!點解唔入來傾呀?只係睇唔傾係唔o岩的!

ckckcktina,
唔係喎!因為我真係無misscall,所以才問你幾時搵過我?
盆花我都收到!不過全權交給我老公打理,因我上年個盆我鍾到好快死o左!所以今年我唔理!

prissyue,
我現在已經每次見到你和你打招呼的!你都有和我打招呼!不過我無話你知我就係上bk的pochacco!下次有機會話你知啦!想問o下爺爺仲有無事呀?我見他星期五向樓梯坐下來,發生甚麼事呀?
請問你PM了甚麼給我呀?我收唔到呀?可唔可以再PM多次呀?
------Pochacco2001(Ming)------

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

sml,
等我回答你的問題啦!
1)我囡囡現在讀K2,她每日都好喜愛返學!她覺得返學好開心!學校是活動教學的!功課唔算深,K1頭1個月係無功課,之後每日都有連線或填色做,而K2就開始寫字,每日有2樣功課!K3都係2樣功課,好似有默書喎!
2)平日學生返學係逢星期一,二,三在地下的禮堂早會,跟住K1可坐升降機,K2和K3就要行樓梯上課室,到o左星期四五就全部坐升降機上課室早會的!
3)有保母車到北角的

rossikwan & YiuYiuMaMa,
嘩!你們的花好勁呀!我個盆都未有野睇?

prissyue,
係呀!你每次向學校見到我都有同我打招呼的!爺爺無事就好了!我今日放學時都見到校長問爺爺點?之後仲叫他搭電梯添!

SaunderHung,
我已經向上星期交了'馬糟'了!你仲未交呀?好似9號到期呀!

ckckcktina,
多謝你的聖誕咭呀!我今日都已經帶了返學送俾你囡囡,不過因為時間關係,所以趕不上俾你囡囡呀!明天俾她啦!

ckckcktina,
原來係囡囡都有返主日學呀?我囡囡都有返,不過向赤柱返!
你囡囡這兩天見到我,我叫她,她就對我微笑!好得意!

JoJo,
我今次竟然唔記得影馬糟張相添!所以俾唔到你睇!唔好意思!

我估遲d會開放俾家長參觀的!到時再補影番!

JoJo,
你咁快知道呀?唔駛多謝!今朝我叫你個仔等等我?他好奇怪?可能唔識我見到我和他講野,好奇怪!不過我叫我個女送俾你個仔都一樣好奇怪?因為大家都唔識!哈哈!

YiuYiuMaMa,
今朝唔好意思就真!我問snoppy邊個係你個女?點知她話你向我隔離,你話我幾差,咁都見唔到你!唔駛多謝我!

JoJo,
我無同你仔仔介紹呀!因為我仲有好多張咭都未派晒!趕住去搵其他同學仔,所以無詳細介紹!你今晚幫我同你仔仔講番啦!唔該晒!

felix喵喵,
唔知我識唔識你呢?

JoJo,
你個仔o個個會唔會係高班哥哥呀?因為幼班的每位小朋友都好似有一位高班哥哥照顧的!

snoppy,
唔駛客氣啦!大家相識一場!

JoJo,
可能係他們搭校車的低班姐姐啦!我都不太清楚了!

felix喵喵,
o下?我們見過面?果然好神秘喎?

Lelu,
'請問灣仔聖瑪加利書院與聖瑪加利大幼稚園可有聯系?'
是沒有關係的!

Cipo,
唔駛客氣啦!

@CKP@,
我覺得各人有各人的意見!我自己就會覺得上午班學生多,會比較熱鬧!而下午班學生少,老師會應該得好D!不過每年都唔同,好似剛剛這一年咁,上午只有2班幼班,而下午班就有4班!

JoJo,
希望你仔仔快d好返!祝他早日康復!

snoppy,
今日我囡囡終於認識你囡囡的名字了!

heimanbb,
我自己覺得唔難考喎!只不過係好似好難入上午班!因個個都選上午!

JoJo,
我個女都開始病病地!希望她快D好返啦!

JoJo & prissyue,
希望你們的小朋友快d好返!

JoJo,
我無同囡囡睇醫生住!因見她今日的情況比昨日好,可能我叫她飲好多好多水!希望她都快d好返晒啦!

felix喵喵 寫道:
各位家長,

上星期六有冇返幼稚園參加 "舊生傾心會"呀,
有很多剛畢業的小一小師兄及師姊講番d小一情況,
對未來大家選校有很大幫助,
整體上, 大多數畢業生也能順利"咸"接小一,
當然, 不同小學也有他們不同的要求,
這可面就要家長作出適當的配合....如:
"港大同學會要求小朋友有很強的閱讀習慣及能力",
所以, 選港大的家長就要從小加強培養小兒的閱讀習慣了.

當天出席的小一生有來自....喵喵.....
港大同學會, St Paul Sec., 瑪利曼, 華仁, 聖若瑟,
男拔, 聖心...等.

係咩?我錯過o左添!

各位,
我都打算睇睇明日的新聞如何?星期三才睇o下帶唔帶小朋友返學!

JoJo,
你們大家都要小心身體呀!

ckckcktina,
我盆花都有花蕾了!不過仲未開!希望今次會種得成功啦!

各位,
大家都要小心身體呀!我自己就有少少感冒了!

prissyue,
唔駛客氣啦!你記唔記得你昨日排隊接放學時,你一入來和我打招呼呀?o個個咪係我囉!哈哈!

snoppy,
多謝你張咭呀!我囡囡現在成日都提起你囡囡個名呀!

ckckcktina,
我囡囡都食o左好多野呀!我就當然不在場啦!如果唔係我一定會一齊食呀!
我昨日因為趕時間走,所以睇o左一睇d馬糟!不過無去搵你o個個呀!

JoJo,
你有心了!我已經好好多了!

你們都要小心身體呀!

prissyue,
祝你早日康復!
‹ 上一主題|下一主題