用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田聖母無玷聖心書院
go

沙田聖母無玷聖心書院 [複製鏈接]

聖母無玷聖心書院是B1還是B2學校? 有D人話B1有D又話B2
   2    0    0    0

HCW 發表於 24-4-15 15:47
聖母無玷聖心書院是B1還是B2學校? 有D人話B1有D又話B2

band 2a
其實唔使諗,低啲嗰個banding就係真,因為學校各持分者都會誇大一點

聽講老師好差

佢呢兩年都有提及DSE成績, 大家又評論吓

https://ihmc.edu.hk/school-news/performance-in-hkdse-2023/

https://ihmc.edu.hk/zh-hant/%E7% ... ance-in-hkdse-2022/

10090 發表於 24-4-15 17:34
band 2a
其實唔使諗,低啲嗰個banding就係真,因為學校各持分者都會誇大一點
...
因為仔仔係b2生, 學校堅持話聖心係b1, 叫我唔好揀聖心, 話揀返b2校, 但我鍾意呢間, 都唔知點揀好

HCW 發表於 24-4-17 10:05
因為仔仔係b2生, 學校堅持話聖心係b1, 叫我唔好揀聖心, 話揀返b2校, 但我鍾意呢間, 都唔知點揀好 ...
我淨係知好多B1學生會用佢嚟包底, 放乙四/五, 所以都好視乎B1學生派成點, 我大嗰個早四年都有B2生入到, 呢兩年人多就有危險

Step_C 發表於 24-4-17 10:12
我淨係知好多B1學生會用佢嚟包底, 放乙四/五, 所以都好視乎B1學生派成點, 我大嗰個早四年都有B2生入到, 呢 ...
請問你嗰年知唔知有幾多B2生入到? 佢地係聖心小學入嗎? 58個非保留位, 22個聯繫位即呢22個留比聖小, 如果外來人會唔會好危呢?

HCW 發表於 24-4-17 11:32
請問你嗰年知唔知有幾多B2生入到? 佢地係聖心小學入嗎? 58個非保留位, 22個聯繫位即呢22個留比聖小, 如果外 ...
我地唔係聖小, 記得當年大概三/四個B2乙一入到聖心.至於聯繫位, 你可能要上聖小網站睇下有幾多人入聖心, 因為聖小學生食自己聯繫位外, 仲可以照食非聯繫位,如果佢哋都多人選, 自然他校學生機會又少咗

因為仔仔係b2生, 學校堅持話聖心係b1, 叫我唔好揀聖心, 話揀返b2校, 但我鍾意呢間, 都唔知點揀好 ...

唔使理佢,照揀,沙田太多英中,B2係有機會的

Step_C 發表於 24-4-17 11:59
我地唔係聖小, 記得當年大概三/四個B2乙一入到聖心.至於聯繫位, 你可能要上聖小網站睇下有幾多人入聖心, 因 ...
3-4 個咁機會真係好微, 聖小網只寫升邊間英中, 但沒有講每校入幾多人

HCW 發表於 24-4-17 16:23
3-4 個咁機會真係好微, 聖小網只寫升邊間英中, 但沒有講每校入幾多人
咁可能真係得三四個揀佢做乙一啫不過都係嗰句,我大嗰個今年中四啦,以前數據參考吓就好。呢兩年情況唔同

薄扶林聖心要收B2生,沙田聖心無可能仲係B1吧

唔算熟沙田﹐
不過知道BAND 1位好夠﹐年年都有得剩比B2﹐值得博一博﹐大不了想保本既、自二填間無咁大熱仔仔又OK既﹐總不至跌落B3掛

老師永遠叫你填得穩陣﹐最好人人都係第一志願入
我地果區唔夠位﹐但都總有人填到好進取﹐自一自二都借位都有﹐
自己唔後悔就得﹐讀係仔讀﹐仔係你既﹐老師既野﹐想聽咪聽﹐唔聽就算~

minnieevergreen 發表於 24-4-17 23:54
唔算熟沙田﹐
不過知道BAND 1位好夠﹐年年都有得剩比B2﹐值得博一博﹐大不了想保本既、自二填間無咁大熱仔 ...

因為仔想乙一胡忠,但我好鍾意聖心,想佢試,但又好驚試左唔得,就跌到b2b或再之後,因為乙二要選b2b校了,我又沒有b2b校鍾意,真的很難選擇

HCW 發表於 24-4-18 08:09

因為仔想乙一胡忠,但我好鍾意聖心,想佢試,但又好驚試左唔得 ...
胡忠聖心熱度冇分別,兩間只可以其中一間放乙一,入唔到已經要係沙田B2B/C啦。如果咁,而家反而係你哋兩個傾掂數,因為仔鍾意胡忠

HCW 發表於 24-4-18 08:09

因為仔想乙一胡忠,但我好鍾意聖心,想佢試,但又好驚試左唔得 ...

我女呈三常識失手,而家band2, 老師話乙一如果博band2A, 乙2就要選band2C.
我好唔想揀band2C.

Step_C 發表於 24-4-18 08:26
胡忠聖心熱度冇分別,兩間只可以其中一間放乙一,入唔到已經要係沙田B2B/C啦。如果咁,而家反而係你哋兩個 ...
之前佢冇主見, 問佢想邊間佢話唔知, 問佢聖心佢話好, 到真係要填抽獎表時再問, 話胡忠, 問佢點解又話唔知, 我都唔知點好, 我自己就好鍾意聖心的

最緊要自己喜歡,乙一除非你放冷門,唔係點都係博.

云云 發表於 24-4-18 10:29
我女呈三常識失手,而家band2, 老師話乙一如果博band2A, 乙2就要選band2C.
我好唔想揀band2C.
...

覺得唔會 楊葛放2 應該入

回覆 HCW 的帖子

我小朋友自行排位時都有轉呔情況, 2間lv又差唔多. 我只係話,哪你揀架, 你自己比心機interview啦..要讀6年架...
我睇得出佢真係好比心機in... 同埋想佢知道, 中學係佢自己揀, 好同唔好都係自己揀...學下承擔..
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊