用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門大抽獎意見
發新帖回覆
go

屯門大抽獎意見 [複製鏈接]

想請教大家意見
小朋友呈二成績時學校比意見係B1B, 但呈三其中一主科失手, 問左學校, 未有最後banding..

己經有直資李x基收左
但本身心儀馬x賨..(自行失敗左)

如果9號前學校都比唔到最後banding, 唔知抽唔抽飛好...
另外, 如果抽馬x賨, 機會大唔大呢..

謝謝大家

0    0    0    0

我自己估計最熱門band1 各區抽到既機會 當第一志願計係低過1/3次熱約1/2

完全唔識屯門,路過多口講。從上面資料。首先,自行還未失敗,可能座在後備席。重要的是直脂並不是你最愛,而你係1B,就算失手都未必有重大影響,部份上岸同學可能hea考,再加上總B1 pool 內部份人已離場。如真B1,可考慮抽獎,不成功回叩直脂也可,始終直脂已認可你嘅能力,佢亦要跑業績。

回覆樓主:

我又係唔識嘢㗎,馬xx唔係屯門最hit嗰四間,機會頗大

lot888 發表於 24-4-2 13:51
完全唔識屯門,路過多口講。從上面資料。首先,自行還未失敗,可能座在後備席。重要的是直脂並不是你最愛, ...

謝謝回覆, 最緊要佢重響B1 group入面先有機會抽

danielkay 發表於 24-4-2 13:26
我自己估計最熱門band1 各區抽到既機會 當第一志願計係低過1/3次熱約1/2
唔係次熱機會細左? 因可能係別人既第一志願

adriantai 發表於 24-4-2 14:16

最緊要佢重響B1 group入面先有機會抽希望學校4/9前比到消息

抽啦,馬可賓好過天水圍,你要擺乙一

回覆 minions2016 的帖子

我意思係抽獎 學生3次呈分總計如果是band1第一志願 熱門學校:低於1/3機會,第一志願放次熱門學校 :1/2機會
,第一志願放band1尾學校就差不多必入
純個人主觀數字感覺

首先你話呈3失手,咁學校係咪仲未講級名次?如果講咗,你可估計是否尚在B1 pool內,仍然喺B1就唔驚啦!抽飛參加大抽獎吧!一般順小、保小,佢哋都會揀番順記或保記中學的。

另外,李兆基因地理關係,又要交學費,所以收生較難,入到去真正b1生,根本唔多,好多因為英文ok, 但B2生,第一輪佢哋都照收。假如你係住屯門,我就唔建議你揀李兆基,除非你話小朋友係B2生,咁就讀啦!

10090 發表於 24-4-2 14:44
抽啦,馬可賓好過天水圍,你要擺乙一
明白, 如果抽, 一定會放乙一

danielkay 發表於 24-4-2 14:54
回覆 minions2016 的帖子

我意思係抽獎 學生3次呈分總計如果是band1第一志願 熱門學校:低於1/3機會,第一 ...
之前理解錯左, 明白哂, 謝謝

順子 發表於 24-4-2 15:30
首先你話呈3失手,咁學校係咪仲未講級名次?如果講咗,你可估計是否尚在B1 pool內,仍然喺B1就唔驚啦!抽飛 ...
就係學校仲未講級名次..如果尚左B1 pool, 應該會抽飛抽獎.4/9前希望出到名次. 你分析得好有導理, 謝謝

minions2016 發表於 24-4-2 15:49
就係學校仲未講級名次..如果尚左B1 pool, 應該會抽飛抽獎.4/9前希望出到名次. 你分析得好有導理, 謝謝
...
未講就難搞d, 因為唔知你小朋友讀邊間小學,而每間學校b1「配額」都可以好大分別,如:何日東、梁周,佢哋b1位近100名*佢哋會當兩間官中都係b1
但又唔駛太擔心,因為屯門最top嗰啲,唔少都去咗出面名校讀書,相對上,b1位係夠既。

adriantai 發表於 24-4-2 14:16
另外馬xx有4xx人報左自行, 會唔會都係好多人抽?

馬中自行多人過保中順記,應該係band1 入面大熱。抽獎就唔知啦

minions2016 發表於 24-4-3 14:07
另外馬xx有4xx人報左自行, 會唔會都係好多人抽?

要等屯門友答你啦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊