用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 糾結 請給意見
樓主: Beauty_Sleep
go

糾結 請給意見 [複製鏈接]

奶茶小露寶 發表於 24-3-31 09:55
我小朋友呈一1A尾,呈二1B
老師坦言以成績計唔洗入WKF
不過我又掙紥緊WKF的學習模式,校舍,國際視野,都 ...
WKF感覺都唔錯, 只是沒成績參考, 整体係乜水平, 到S4時同學仔想讀的科是乜水平, 冇得參考, 不过, 讀書主要靠自己, 學校主要提供環景, 既然咁中意, 咪去羅, 大不了S2轉校返官津.
不过, 如果你小朋友係b1生,在沙田區(b1位多於b1生)係一定有b1中學讀.

twhkleung 發表於 24-3-31 09:54
只從DSE透明度來講, 我覺得更重要, 因為到S4要選科時, 學生唔係讀晒所有科, 所以,如學校只比部份成績, 係对 ...

多謝你中肯的意見

奶茶小露寶 發表於 24-3-31 09:22
我情況同你好似,B1b,唔知抽唔抽飛王錦輝,糾結中。DSE透明度唔高,我對另一個GCEAL學制又唔太清楚。想試 ...

阿仔本身都幾鍾意WKF,仲考慮緊⋯

只從DSE透明度來講, 我覺得更重要, 因為到S4要選科時, 學生唔係讀晒所有科, 所以,如學校只比部份成績, 係 ...

睇呢啲,可以好大水份,要睇修讀人數~

我一直咁估,睇主科足夠了,主科係硬食,副科係揀黎食,唔啱食唔會揀的~

奶茶小露寶 發表於 24-3-31 09:55
我小朋友呈一1A尾,呈二1B
老師坦言以成績計唔洗入WKF
不過我又掙紥緊WKF的學習模式,校舍,國際視野,都 ...

唔好太迷信直資可以比多啲乜乜乜你
直資要收生取多啲資源,一定會落包裝紙
津校會用少啲包裝紙,因為有老細比經費~

自己要小心比較一下,坊間評論不少係來自後援會會員,宜自己再分析~

Poyau 發表於 24-3-29 13:27
請問自1/2那兩間

郭得勝 林漢光

WinnieCatCat 發表於 24-3-31 09:59
林大輝最大吸引力,係對運動方面嘅支援,如果係港隊運動員出外比賽多過返學,林大輝係Support到嘅

但你囝 ...

老師話佢應該入到B2精英班

mcl233 發表於 24-3-29 19:18
王錦輝,我就會抽飛去搏統一~

如果係本區2仔,食左王錦輝算了~

同意

只從DSE透明度來講, 我覺得更重要, 因為到S4要選科時, 學生唔係讀晒所有科, 所以,如學校只比部份成績, 係 ...

同意,只係升中時未必知道自己嘅心意科,或者入唔入到

mcl233 發表於 24-3-31 17:02
津校會用少啲包裝紙,因為有老 ...

點解你呢個回覆同13樓既回覆好似有衝突

mcl233 發表於 24-3-31 16:56

我一直咁估,睇主科足夠了,主科係硬食,副科係揀黎食,唔啱食唔 ...
同意你的睇法, 所以按科4+, 5+用來選校是不恰當.
個 人睇法(錯都唔定), 应用整体指标來選四五間校, e.g., 4C, 4+/5+平均, 簡到邊5間後(假設有offers), 再用按科成績來决定最终邊一間.

當然,如果乜數都冇(或唔齊全), 咁除非口碑好和自己親身去睇过, 否則唔簡居多.

adriantai 發表於 24-4-1 07:16
同意,只係升中時未必知道自己嘅心意科,或者入唔入到
係呀, d細路5時花,6時变, 都只能估估下.

Beauty_Sleep 發表於 24-3-31 19:53
老師話佢應該入到B2精英班

咁你就唔使擔心抽獎吧 ,就算抽唔到Band 1,入Band 2精英班/英文班,都比林大輝好

mcl233 發表於 24-3-31 17:02
津校會用少啲包裝紙,因為有老 ...

非常同意!睇唔少留言話直資資源多,真係唔一定啱,一些大辦學團體或校友強嘅津校,大把人捐錢,一樣多資源。另外,學校最大資源係老師,我教書嘅朋友都話,老師多數想教津校,因為是長約、供公積金。所以直資其實是較難請到條件好嘅老師,而老師流動率亦較高。

mcl233 發表於 24-3-31 16:56

我一直咁估,睇主科足夠了,主科係硬食,副科係揀黎食,唔啱食唔 ...
Oh, 还有一点想請教. 見有d b1校有按科5+, 但好多都係~30%左右, 如果真係已經简过成績好先得埋個成績, 咁算唔算可接受? 應該按科5+到乜水平才算好? b1c? b1b? b1a?

twhkleung 發表於 24-4-1 13:10
Oh, 还有一点想請教. 見有d b1校有按科5+, 但好多都係~30%左右, 如果真係已經简过成績好先得埋個成績, 咁算 ...

唔好用請教呢2個字啦,我只係一個吹水友,不過唔會係作家,冇墨水啫~

我估,經常用5+ 3X%做說法,正正就係1/3係B1生既說法, ~33.33%呀,B1生簡單化就要各科係前33.33%~

不過,如果你去睇下DSE各年既Table,33.33%呢個大約range係於4仔,並非5仔~

5+普遍在低於20%,但當然有某些科係3X%,, M1/2囉,呢啲咁critical 既,我估可以ignore~

點解我一直認為,學校唔出5+係冇問題,1.係冇呢個一定係5+呢個硬指標,2.係4+ 已經可以反映佢地普遍學生水平,跟上年計 4x6=24,已經入到3大,非只8大,話明4+咁當然亦可以唔只4,甩隻5又加隻6,已經入到8大大部份學科~

EK友要求高啫,我地呢啲扶6友,4夠了。預左比人圍既個人睇法~

唔係位位年輕人都可以適合睇5+㗎嘛,鄧人高興有乜用,自己都威威?讀書啫,又不能代表將來~

WinnieCatCat 發表於 24-4-1 12:01
非常同意!睇唔少留言話直資資源多,真係唔一定啱,一些大辦學團體或校友強嘅津校,大把人捐錢,一樣多資 ...

直資有學生投訴老師教唔好,掌舵人會搵傾偈飲茶,不過,現在缺師嚴重都隻眼閉隻眼開,大部分高學歷,但仍然有部分未必識得傳受知識給學生,津貼學校有好老師都有懶師,做又36唔做又36,好多等收工,科技D技術少少搞半個鐘,上堂吹水半個鐘,無論直又好津又好係靠自己。

twhkleung 發表於 24-4-1 13:10
Oh, 还有一点想請教. 見有d b1校有按科5+, 但好多都係~30%左右, 如果真係已經简过成績好先得埋個成績, 咁算 ...

漏左一個吹水嘢添,以前真係未諗過,我對年輕人要求唔高,一向都同佢講,書左冇所謂,自己認為自己搏盡就冇悔,小學老師都係咁講~

點劃1A/1B/1C中學?真係要咁計,我會用5+ 26-28%去劃條1C線,再去睇吓當中前列多為5+幾多%為1A線,好似印象~35%,中間當1B,好求其架,是旦啦~

mcl233 發表於 24-4-1 15:12

漏左一個吹水嘢添,以前真係未諗過,我對年輕人要求唔高,一 ...
你既分析有你既導理, 值得參考.
又如果一間b1校, 100學生, S4人人選3科, 如25人一班,即12班選科班, 如果b1校5+ 30%就ok,即每選科班6致7人拿到5+以上, 一级100人, 一科得六七人多5+(5**可能得1個?), 會唔会太少?

twhkleung 發表於 24-4-1 21:59
你既分析有你既導理, 值得參考.
又如果一間b1校, 100學生, S4人人選3科, 如25人一班,即12班選科班, 如果b1 ...

其實我唔算太明白你既問題,不過,有水照吹啦~

如果依你所說的,以上年說法,人均6.5科,即係650科次,咁視乎你如何劃線,假設你當:
1C=25%,咪5+有163科次
1B=30%,咪5+有195科次
1A=35%,咪5+有228科次

所以,有時單睇4+去Vs,都係唔準確,只可以係其中一個參考,當然視乎人既期望係乜。就算兩校既4+%係近似,但可能其中一間去到5+%就腳軟,所以會出現有校3大率高,另一間多去8大~

至於5**,只適用於睇尖子率,亦都只係參考,若冇記錯,某女直資某年表現強勁,共取** 129科次,但記憶係當中16/18位學生已佔50%,咁顯示餘下過百學生平均每人分唔到0.5粒**~

追神就睇5*啦,6x6就係入神必須既標準~

所以好難有單一標準,是旦粒,我係求其人,*係用黎遠觀的~

twhkleung    發表於 24-4-2 01:33
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊