用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPC vs YW點㨂好?
發新帖回覆
樓主: waymon
go

QC vs SPC vs YW點㨂好?   [複製鏈接]

waymon 發表於 24-3-15 08:06
地點無問題,請問這三間邊間最好,多活動和升大學比例高?

多活動呢,就一定係YW,應該咁講,間間學校都係3幅被㗎喇,果啲A學會B觀星咁,但講多附合男仔嘅全人活動呢?(簡單啲講,熱衷學界既)3間中一定係英華,但成績上,弱啲,「啲」咋亦係英華,人地啲仔要抽時間玩全人,當然成績上會弱啲!
想小朋友活潑投入附歸屬感及全人:YW》QC=SPC
成績考慮:QC>spc>yw
增值率:QC>spc=yw(話哂後兩間由小學開始揀人起,中學再食一轉,又係直資。雖然QC有能力收哂全港top 男,但都有兩軒拖下後腿)

悶即薯指數(根據人地女女準則):QC>spc>yw
入醫人數:QC ,其餘兩間冇研究!

結論,睇你想點揀?

ekhc    發表於 24-3-26 09:46
rsx    發表於 24-3-15 14:19

liverpool2023 發表於 24-3-15 13:52
YW點會嚴?咁SPC更嚴

請問嚴即是具體係點?因為讀男校「嚴」真係唔得同無癮

ckcleung 發表於 24-3-15 15:05
回覆 PTL_L 的帖子

吾係卦?情人節校長親自草擬一份情人節午餐既餐單,點會嚴? ...
就係想知囉~~

jenjenny 發表於 24-3-15 22:28
我仲以為皇仁只會VS拔萃Co-Ed
QC vs SPCC就合理,DBS另一件事~~

猴子爸 發表於 24-3-15 23:00
QC同DBS都算係依家香港最頂級男校,vs都係合理嘅
唔同既,揀DBS嘅家長心態係不一樣。

猴子爸 發表於 24-3-15 23:06
如果咁啱只有DBS呢個直資offer, 又自行QC掂咗,咁都要vs 㗎
揀QC自行既,直資target 應該係SPCC SPC

Irenecys 發表於 24-3-19 19:12
請教甚麼學生才啱讀IAL(emoji)(emoji)?

要因應心儀學校開辦嘅IAL選科,如SPC 只有PCB,但SPCS係文理商都有。如你小朋友文人,又冇諗住出國讀書,讀DSE又冇困難,咁讀咩學制都唔係需要考慮嘅範圍內!另外,直資學校就算開IAL都好,入讀人數係有限制,唔係你想讀就可以讀既!

liverpool2023 發表於 24-3-19 19:43
SPC仲有開further math的
收到,都係偏理科!

liverpool2023 發表於 24-3-19 19:43
我都唔係專家,唔好話請教
不過IAL本身程度比dse深,而且SPC開既IAL只係理科,咁如果本身想讀商業、歷史嗰 ...
只聽過IAL比DSE淺喎要諗一諗一個問題,將會起香港讀大學(暫定)而真係IAL比DSE深既話,又要俾錢讀,咁點解唔讀「淺」啲既DSE呢?!當然,中文都係影響因素!

liverpool2023 發表於 24-3-19 19:53
AL係以前既中七課程,比dse深入,入學學會可以豁免部分學分
我無讀過大學,呢啲係我扒文資料所得
點解要俾 ...

所以唔好拗深淺問題,大家觀點與角度、立場唔同,揀適合就最好喇,又有排拗,挑起紛爭。我自己成日都講,有多個學制可以揀讀,無可厚非係吸引既,不過唔好作為選校最主要既選項,同要知,係會有機會冇得讀,唔介意就冇問題囉!

liverpool2023 發表於 24-3-19 19:55

我細的都有你細嗰間既offer,我哋都唔介意俾錢(雖然 ...

咁spc學費又唔算貴,幾千蚊,又真係ok既,我舊時都係咁俾咗幾年啦~~

liverpool2023 發表於 24-3-19 20:09

呢個討論其實講咗好多次
咁事實上仍有3班係dse

liverpool2023 發表於 24-3-19 20:26
咩野三班DSE?你指SPC有三班DSE?印象中係五班
咁又點呢?
你唔係話唔駛理其他人點?只需要睇自己嗰個嗎?

咁即係話再有信心都好,都唔係話讀就讀,始終學位有限!我當年聽talk係1班IAL 3班DSE,咁當然你小朋友讀緊,資訊會係最update.

liverpool2023 發表於 24-3-19 21:31
唔係話無緣無故講信心
係用理據去推測

個數據點樣都好,可能40個同學申請,但得30個位就得30個位,呢樣無得講,如果你係果10個咪就係果10個入唔到囉!呢個世界邊有100%肯定?最緊要係自己接受到後果就ok啦!

liverpool2023 發表於 24-3-19 22:11
我無講過肯定
但亦唔係好似你呢種用街外人數據去估計
你第一個估錯的,就是級三十內的人,都想揀IAL
「正如好多人話,考入SJC的,係唔駛怕自己係剩餘嗰30%連3322都無既學生」我冇咁講喎,因為我知唔係,呢間係SJC唔係SPC SPCC ,我都幾肯定,除SJC外,LSC DBS呢啲考入去既,33222就自己諗自己喇

liverpool2023 發表於 24-3-19 22:11
我無講過肯定
但亦唔係好似你呢種用街外人數據去估計
你第一個估錯的,就是級三十內的人,都想揀IAL

「第一個估錯的,就是級三十內的人,都想揀IAL」呢個又唔係我諗既,係你諗啫⋯⋯另外,我冇意思起sjc spc上爭一長短,大家target 都唔同,正好似我聽talk時一聽就知spc唔啱我細,你就好buy,無問題既,你有你讀,我有我讀,唔洗一定分高下!

liverpool2023 發表於 24-3-19 22:32
你係無講呢句
但你有講話唔駛理學校數據,只要睇自己嗰個
係呀,咁同我之前講既有咩抵觸呢?!我講「要因應心儀學校開辦嘅IAL選科,如SPC 只有PCB,但SPCS係文理商都有。如你小朋友文人,又冇諗住出國讀書,讀DSE又冇困難,咁讀咩學制都唔係需要考慮嘅範圍內!另外,直資學校就算開IAL都好,入讀人數係有限制,唔係你想讀就可以讀既!」

liverpool2023 發表於 24-3-19 22:34
你自己話有40個想讀,得30個位喎!
我唔想再同你呢啲根本唔清楚既人拗
事實就是,肯定唔係級30先入到IAL
鬼唔知咩?!我只係好簡單帶出,如果有40個想讀,但得30個位,咪一樣有10個冇得讀~~

liverpool2023 發表於 24-3-19 22:37
我無興趣再同你討論啦
Okok,唔好傷和氣

hkpapa852 發表於 24-3-25 22:07
純學術型男孩根本唔應該揀DBS
大滿貫朋友,真係一啲都冇考慮dbs,話個仔純讀書,唔好搞咁多嘢!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊