用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS vs HKUGA vs GH vs MCS
樓主: Devoted
go

SPCS vs HKUGA vs GH vs MCS   [複製鏈接]

mcl233 發表於 24-3-13 18:21
反為,都常係低調既,冇去將入大學边科去曬太陽,算唔算係唔透明?~
...
唔信,成績唔好咪等於唔出成績囉,又或唔透明等於成績唔好

PTL_L 發表於 24-3-13 18:43

又似係EK慣常手法,咁又係有咁既可能,比個永遠佢先?~

mcl233 發表於 24-3-13 18:47
又似係EK慣常手法,咁又係有咁既可能,比個永遠佢先?~

咁總好過「藝術」掛?!

mcl233 發表於 24-3-13 18:20
玩學界體育,網友可能唔知GradeABC各組都有兩年人,除非係好突出,否則技巧體能輸比高一年級係非常正常,坐 ...

中一做替補,中二可以做正選

PTL_L 發表於 24-3-13 18:43
透唔透明也視乎睇學校嘅習慣式,如果恆常出到4+成績嘅都清楚明白,我覺得係足夠嘅,所以我對HTC MSS等只出4+的學校,個人覺得已屬透明

而時時轉換表述成績形式或時間嘅就⋯⋯⋯自己諗啦

bettyay 發表於 24-3-14 09:13
透唔透明也視乎睇學校嘅習慣式,如果恆常出到4+成績嘅都清楚明白,我覺得係足夠嘅,所以我對HTC MSS等只出4 ...

出到4+,已經足夠入3大有餘~

一陣又將3大率評為高規格指標性,一陣又將放洋率當成DSE炒家,說法飄忽~

透唔透明也視乎睇學校嘅習慣式,如果恆常出到4+成績嘅都清楚明白,我覺得係足夠嘅,所以我對HTC MSS等只出4 ...
MSS 只出4+ 我覺得有D'不作為'! 佢其實可以出埋5+.5+率一向不低. 或者學校定位問題.

cafeva 發表於 24-3-14 10:01
MSS 只出4+ 我覺得有D'不作為'! 佢其實可以出埋5+.5+率一向不低. 或者學校定位問題.
...
所以尼啲係學校嘅習慣形式,如果4+唔低係可接受嘅!識貨適合學校文化嘅,自然係perfect match! 好擔心嘅可另作他選
好似有家長好擔心SPCS科數嘅,都可另作他選

mcl233 發表於 24-3-14 09:47

一陣又將3大率評為高規格指標性,一陣又將放洋率當成DSE炒家,說法飄忽~ : ...
龍門任人搬,最好搬正啱自己個位

"不透明“,”4+“,”5+“ , ”不公布业绩就是废“。
”不透明“- 只公布部分科目成绩,或用一大段文字兜兜转转来鱼目混珠那种。
”4+“ - 如果有公布各科目和整体4+,当然算是”透明“,但4本身是比较低层次的成绩,大学选课的能力薄弱。
”5+“- 有一些学校只肯公布4+,正如之前无数的讨论提到,关系到”谁是B1A“,顶尖学校用5+来华山论剑才有说服力。只公布4+但又觉得自己是B1A,就有点儿。。。 但”永远荣誉B1A”却是可以为它们保存着的。
”不公布业绩就是废“- 这只是一个common sense. 要反对的,总有理由。

mcl233 發表於 24-3-14 09:47

一陣又將3大率評為高規格指標性,一陣又將放洋率當成DSE炒家,說法飄忽~ : ...

4+ 同3大同步真係唔知喎. 來緊幾年越來越多人會唔會有變?

bettyay 發表於 24-3-14 10:10
所以尼啲係學校嘅習慣形式,如果4+唔低係可接受嘅!識貨適合學校文化嘅,自然係perfect match! 好擔心嘅可 ...
另作他選都唔知可以選咩, 又SPCC/DGS?! 女校科數一向同男校有D距離.
(除左DGS. 但係自己果個頂得住DGS科數既強度先好!)

cafeva 發表於 24-3-14 10:36
4+ 同3大同步真係唔知喎. 來緊幾年越來越多人會唔會有變?

睇你目標係乜系啦~

4+ x 5科=20分,會唔會存在一定既參考性呢~

mcl233 發表於 24-3-14 11:12
睇你目標係乜系啦~

4+ x 5科=20分,會唔會存在一定既參考性呢~

以前既4 X 6科=24分,印象中HKU Science/CU IBBA呢類已經入到了,甩隻5已經5.5分~

呢樣非常同意。
其實,我只係緊張自己嗰件攞乜成績喳。嘻嘻!

自己都覺得,如果可以出埋5+是事實上係好啲既,但無辦法,學校就係咁早前先知道比較實際啲數字,如3大數據58%(基數係除全校,非有offer),有啲學校係分母係除有offers既數字 show出嚟,如果咁放,條數仲靚,68%,嘩,幾勁學校68%攞大家趨之若鶩嘅3大offer 喎。另一方面degree offer係87%左右,但同放出嚟俾外人睇既又唔同,放出嚟俾人睇%係少啲,我要問前輩先明學校點解咁出,咁呢間咪就係MSS囉!

cafeva 發表於 24-3-14 11:09
另作他選都唔知可以選咩, 又SPCC/DGS?! 女校科數一向同男校有D距離.
(除左DGS. 但係自己果個頂得住DGS科數 ...
他選咁多b1a/b學校,好多好學校吧!

數科成績女校比男校低,語文成績又一般女校比男校高,各有所長啦!

成績靚又怕深會頂唔順、成績低啲又擔心,咁真係搞唔掂喎

學校公佈成績係人哋子女成績,無論高低,是否透明,是一個重要參考指標,但不是唯一。我幾時都係嗰句,最重要係自己子女成績理想,讓學校公佈

bettyay 發表於 24-3-14 11:52
他選咁多b1a/b學校,好多好學校吧!

數科成績女校比男校低,語文成績又一般女校比男校高,各有所長啦!
一直都咁講㗎啦,又要馬兒好 又要馬兒不吃草,邊有可能呀?成績咁靚,背後人地付出幾多先得㗎,頂得順咪精益求精囉,但想輕鬆啲行去終點既,咪競步行去終點囉,睇自己要求喇,終點都係一樣既。

bettyay    發表於 24-3-14 12:06

回覆樓主:

個人認為,band 1a一定要有5 +資料作可以作準
4 +資料只能判斷是否band 1,部分學校就算4 +有70%,5 +都可以低過平均的

10090 發表於 24-3-14 13:31
個人認為,band 1a一定要有5 +資料作可以作準
4 +資料只能判斷是否band 1,部分學校就算4 +有70%,5 +都可 ...

”部分學校就算4 +有70%,5 +都可以低過平均的”- 根据hkpapa, B1A = 5+ 35%+, 4+ 75%+
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊