用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無後悔從小池大魚轉去大池做小魚的家長? ...
發新帖回覆
樓主: 多多宝
go

有無後悔從小池大魚轉去大池做小魚的家長?   [複製鏈接]

pumpkinfly 發表於 24-3-7 16:39
我小朋友當年派佛系小學,學術簡單有點兒無聊,小三跳船到區內傳說頗谷的一線小學。本來都有關於大塘小塘的 ...
其實本身每個孩子都有佢既能力,衹係好多時候因其他野阻礙咗佢發展,孩子成長家長最重要就係令佢地開心啲健康啲就得.

BSCYL 發表於 24-3-26 16:31

不一定在直資私立,小朋友就能夠有很多本身弱項的活動參與機 ...
其實間間學校基本上都可以給予學生參與多姿多彩的課外生活,衹係直資喺一般家長心中覺得會有好多活動參與機會,小朋友返學係學野,最主要係開心去學,小池大魚或大池小魚都好,讀得唔開心比你有幾多活動幾好學校都冇用.

多多宝 發表於 24-3-21 00:49
屋企無咁多彈藥比佢玩,始終好多興趣班老師係一分價錢一分貨,“時間”就係金錢。只可以話我地玩的目標係 ...
學生身在學校內的存在感,取決於學生對開心學習既心有多少,邊一間都係一樣,讀得開心那間就可以,唔需要刻去轉另一間重新適應. 呢啲唔關神與唔神識唔識玩既事.直資或名校呢啲階級咁重觀念既學校,比好多家長覺得要好多彈藥好多興趣班先可以維持等等係錯既,呢啲做法等同某一個形容詞"書呆子"........其實全都冇咩用,最主要都係小學打好基礎,去到中學自然都可以唔需要用好多彈藥,講出可“貴”之處應歸功於家庭的付出這是最真的,更不是衹在某階段,基本上孩子出世到成年人真正成才,父母真正既付出先係最可“貴”,

回覆 BSCYL 的帖子

所以從小冇需刻意去咩大池,最重要好好享受攪好基礎,自然去理想既大池中學都唔會有所吃虧,當然某些特別大池教職員,都可能會偏向某些特別學生($$),但自己孩子有料,自然唔會受呢啲野影響.

回覆 宮二 的帖子

所以唔明白點解要小朋友咁早就要接觸成年人世界那些感受,過早遇強越強未必係好事,且仲會令孩子覺得已無敵便放下心頭不需要學,或者另外一些又怕超越自己而擔驚受怕從而慢慢得了隱身病,幼稚園小學為何唔可以比孩子開心去成長,這階段根本唔需要提早學越級野,基礎做好上到大中小池中學慢慢去浸加深就足夠有餘入大學. 階級觀念攪到而家啲教育令人有狗眼看校低心態.連入唔到咩池既學校家長就痛苦萬分咁失望,升小升中都係咁,現今連所謂最TOP既學校教育仲可能係強制監控式教育,連玩遊戲或多幾個檔案在電腦內,都詬可能影響學習及影響校內電腦系統,真無語.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊