用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 赤提 SSC vs 蔡繼有CKY
樓主: potato38
go

赤提 SSC vs 蔡繼有CKY [複製鏈接]

Poyau 發表於 24-2-18 17:15
私校辦非本地課程不一定是國際學校
例如 耀中 VSA ISF CKY
以及 Stamford 漢鼎 大光德萃

我當然清楚,我當佢係,5成似。

貓頭鷹之家 發表於 24-2-18 14:35
只是個人感覺,所以我會當CKY是一所國際學校。

如果對CKY瞭解過,就知佢痛國際學校好唔同。
有心入讀既家長,建議多睇校長訪問和真正用家既建議。

有甚麼不同,可以簡單介紹下嗎?

回覆樓主:

就連在校家長都講cky 係平價版國際學校,賣點係全ib。但往往問igcse之後既流失率時,都無正面回應。最多人就話,好多人預去外國讀書。

lsllsl 發表於 24-2-18 18:59
如果對CKY瞭解過,就知佢痛國際學校好唔同。
有心入讀既家長,建議多睇校長訪問和真正用家既建議。
...

多聽多了解,去下open day 。

Lightwriter 發表於 24-2-18 19:44
就連在校家長都講cky 係平價版國際學校,賣點係全ib。但往往問igcse之後既流失率時,都無正面回應。最多人 ...

在校家長唔知其他家長點解唔上ib又唔奇嘅, 或者同ib個考試制度有關, 其實ib係好好嘅教育制度, 但個考試制度未必適合每一個學生, 要求兩個語文, 又文又理, core部分又要寫作又要做extended essay, 如果唔喜歡咁多寫作, 又或者想考3科理科, ib就唔合適

我知cky初期要求中英文也要考language A, 咁樣整個考試難度會高咗, 如果學生無信心可在ib取高分, 或者會選其他制度, 近年似乎cky容許少部分考生不用兩個語文A

至於係咪一早預了出國, 就當事人才知。簡單D講, 即使選cky亦可能要兩手準備, 有機會高中會出國

Lightwriter 發表於 24-2-18 19:44
就連在校家長都講cky 係平價版國際學校,賣點係全ib。但往往問igcse之後既流失率時,都無正面回應。最多人 ...

我自己,和身邊家長又無話當學校是「平價版國際學校」;身邊都不少朋友子女讀ESF、CIS、GSIS等國際學校;我自己就覺得兩者其實係有顯著不同。不過,坦白講,主打想考IB,、重視中文科但又想讀繁中的;坊間選擇都唔係多了。

至於點解考完IGCSE 後多心走。咁真係好難知道人家的真正原因的。我估,真係純估,早年學校成績未有Track Record, 部份家長信心不足,當然是寧願花錢買個安心。早幾年A Level 三個A* 就入讀醫科;理科強語文一般而又想讀醫的小朋友,不如出國兩年專心考好幾科理科,就理想達到。不用糾結兩科語文,家長何樂而不為呢?不過去年起,醫學院對A Level 收生又好像收緊了(純聽朋友講,自己無查證),或者未來幾年又會有變化。

自己一心想個小朋友考IB, 但如果再大少少發現佢考AL將更有利入讀心儀大學/學系,我當然會轉學制啦。做人最緊要是有選擇嘛。其實現今家長,人人都兩手準備。去到高小,身邊不同學校的家長朋友,即使讀大家公認的神校,傳統名校,也在不斷為小朋友考量前程安排。我覺得都是很正常的。

lambeanmama 發表於 24-2-18 22:45
我自己,和身邊家長又無話當學校是「平價版國際學校」;身邊都不少朋友子女讀ESF、CIS、GSIS等國際學校; ...

呢排多咗好多非用家踩CKY。都唔知點解。

回覆樓主:

咁我又無知一問,香港人喺國際校度讀,高中唔多出國嗎?應該都勁多吧,我估。唔好講外國人讀國際校先,佢地本身好多父母expact 打完工番番鄉下就自然去外國。如港人讀國際校都高中多出國,咁即dse 先唔多出國啦(比較下)。咁即ib 就多出國,而唔係cky 多出國。

其實cky 嘅application no. 同其他一般勁校一樣,apply 得db dg spcc spb ghs spc嘅人,大多數都有apply cky, at least 5千幾人,少數因貴學費而冇apply. 但sscpc 就得唔夠2 千人apply, 同國際校一樣比較少人,我估因地點問題,同校車只得港島線,所以冇人手日日不停接送番放學。講呢樣野其實想講,即會博入名校dse 嘅人,都會博cky ib 入唔入到。所以好多人其實兩樣都會考慮讀,差在收唔收,同有邊間校可簡。與其講小朋友適唔適合,其實不如先講有冇得簡,冇offer 唔洗簡,少offer 亦唔多得簡,適合嗰間又未必offer, offer 嗰幾間又未必最心儀首兩名。

lsllsl 發表於 24-2-18 23:54

是否多了人討論CKY? 有優必有缺,冇學校完美。

lsllsl 發表於 24-2-18 23:54

其實不用在意人家是讚或是踩學校。我的回覆也盡量以陳述事實為基礎。漁人飲水,冷暖自知。學校好與不好手,人間怎講也不重要;重要的,是我自己感覺良好;開開心心就夠。(emoji)(emoji)(emoji)

CKY 不是甚麼神校;我也很怕低年級家長有這種想法(近年被捧得過了)。不過,學校確是一間有心辦學,以小朋友發展成長為中心的好學校。

potato38 發表於 24-2-19 00:01
咁我又無知一問,香港人喺國際校度讀,高中唔多出國嗎?應該都勁多吧,我估。唔好講外國人讀國際校先,佢地 ...

咁你最後揀好未呀?

RainyRice    發表於 24-2-19 08:09

回覆樓主:

近年cky 的確被追捧成神校,急促冒起自然引來一番研究,尤其ib條路點行,發覺唔岩讀ib點算,全民ib究竟有幾全民,家長背後要投放幾多資源等,都需要了解及自評。

呢度無人話cky唔係好學校,所以無人踩低間學校。但take每間學校都有risk, 風險管理好就可以了。

Lightwriter 發表於 24-2-19 09:07
近年cky 的確被追捧成神校,急促冒起自然引來一番研究,尤其ib條路點行,發覺唔岩讀ib點算,全民ib究竟有幾 ...

「全民」,是指你達到學校基本的要求(IGCSE的成績),便可考IBDP。根據學校網上公開資料。在2023年,"Five students attained straight A* grades across all 11 of their subjects. The percentage of A* grades awarded to our students is 41.3%. Our percentage of A-A* grades is 74.3%, and 96.9% of our grades this year are C-A*. Out of 118 students, 89 of them, who attained 6As or above..... "
就我理解學校的要求,同目前學校考生的IGCSE成績,我相信每年最多都是只有1-2位同學有機會「唔達標」。而如果成績真的不達標,勉強升上去又是否一件好事呢? 就好像我讀書的年代,會考最少都要有14分才可升讀預科考高考。我覺得道理是一樣的。

然後,不論家長和年輕人,都會考慮下一步如何走才是對自己升學更有利。這是很正常的。就好像在中學討論區,我見到不少家長/學生在問自修考iAL的安排及升學的可能性。讀哪一個學制都一樣,資訊科技發達、家長教育水平高了;大家對小朋友的學業要求也不可能一樣。

所以,考咩學制都好,家長都只好stay flexible;幾手準備,幫到孩子多少便多少。盡做。

lambeanmama 發表於 24-2-19 06:58
其實不用在意人家是讚或是踩學校。我的回覆也盡量以陳述事實為基礎。漁人飲水,冷暖自知。學校好與不好手 ...

CKY證明了其校本(圖書教學)+ IGCSE + IBDP 模式係成功,甚至可能優於IB through-train 模式

要挑一定可以挑到毛病,不用理會批評,如果CKY長期保持到IB平均分在39-40+水平,無疑是「神校」級數

現在VS帖 大多家長都會傾向CKY,我覺得是現今家長都認同IB理念,不過我認為選擇IB時應該先睇其他現實因素,包括小朋友情況、家庭支援、升學計劃等。畢竟IB最重要還是IBDP,將來再轉IB學校也無問題

lambeanmama 發表於 24-2-19 06:58
咁你最後揀好未呀?

我自己其實好想小朋友ib, 但佢性格係好怕出嚟present 嗰隻,我唔知應該幫佢克服,要佢成日present, 講足12 年,怕都變唔怕,咩都慣,當食生菜。又諗,其實鍾意唔鍾意嘅嘢,大大吓又會改變,幼稚園唔鍾意嘅嘢,唔代表過兩年唔鍾意。同總之第日出嚟做嘢,做邊行都係一定有需要present, 除非做好低級,做中層以上,都相信要public speaking, 咁就算唔鍾意都要做的,唔太鍾意但做得好亦可以。

定順番佢性格,唔鍾意做呢樣,就簡一間又有dse 又有ib 嘅,大啲先俾佢自己決定好了。咁又有dse 又有ib 嘅,除了db spcc (which 我冇offer), 咁剩下優才 sscpc, 咁sscpc vs 優才,如學費同地點都冇問題,我諗唔洗簡。
其實我手上有其他傳統嘅名校offer, 但我實在唔想讀傳統教學嘅校,覺得廿年後畢業,世界同以前唔同,用以前套教法係不合時宜。教學亦仲講廣東話都冇用,英文grammar 叻亦不需要, 寫嘢太把AI改grammar. 咸魚白菜各有所愛,當然有人鍾意傳統名校,人人想法唔同。

potato38 發表於 24-2-21 08:22
我自己其實好想小朋友ib, 但佢性格係好怕出嚟present 嗰隻,我唔知應該幫佢克服,要佢成日present, 講足12 ...

其實唔洗咁早決定,如果到時唔啱想轉學制,到Y7或Y9先轉都未遲。
對於怕醜的小朋友,小學先接受IB訓練,自細已成日要present, 要explain自己稔法,慢慢會習慣當食生菜,如果到高小/中學差唔多青春期,到時會怕瘀可能更抗拒改變。

potato38 發表於 24-2-21 08:22
我自己其實好想小朋友ib, 但佢性格係好怕出嚟present 嗰隻,我唔知應該幫佢克服,要佢成日present, 講足12 ...

其實不用講到public speaking, 簡單D工作上向上司或客戶做個presentation 也有需要, 做presentation 係一個process, 由找資料, 設計流程和最後準備其實好花時間, 不是話懂得"吹水"就可以。我個人覺得ib這方面比到好多機會孩子去學習, 我孩子 typical introvert, 到畢業也無大改變, 但每次presentation 都會做得好好(老師話)

至於AI改grammar, 用家也要知道它改得好唔好, 我也有用下chatgpt, 唔一定佢改得好

potato38 發表於 24-2-15 00:45

我大致咁樣排位

我唔係 SSC 用家,但兩間都應該滿足到呢4個條件。分別只係過程,到底係 DSE 框架下、定係 IB 框架下進行。#1、3 我所 observe 到兩者相當;4 public speaking, CKY 除左 math 外,每科都有大大小小既 presentation。

CKY 係 PIS,雖然冇 PYP/MYP, 但模式上搵唔到 local school 既影子。雖然 playground language 係英文,但整體氣氛又談不上 IS。唔熟 CKY 既有人會覺得佢係 IS,有人覺得佢係 local school,明白既就係 PIS(帶頭盔,ISF、耀中又好唔同)。

CKY 教中文主要係睇書,抄寫背書量好少,抄生字分分鐘少過 KV,傾向 IS 既教法,尤如係鬼佬教煮中國菜。如果忽略左中文,要追係幾吃力。但學校對中文係有要求的,以我所知 Chinese A 係必定。

有家長問 CKY IGCSE 上 DP 少左咁多人,點解冇「正面回應」。 唔係冇,CKY official statement 就係 IGCSE 3B3C,過往大部份時間係 >90% A*-C; IB coordinator 回覆係大約每年只有 1-2 個上唔到 DP。可能唔夠 juicy 大家唔收貨。

家長既 comment,就緊係係靠估,就算同學之間死黨都未必知道確實原因。原因大概離不開(講明,靠估) 對中文以至 language 冇信心、偏科、預左留學。 IB 六個 groups 有一半係所謂既文科,加埋 EE、TOK, 工作量計 >60% 係 favorable to 文科人。對 language 冇信心、偏科既人,有好大誘因攞住 IGCSE 成積去英國讀 A-level。想去美國既,讀埋 DP 唔見得有優勢。所以上面3個段估既原因最終結果都係「海外升學」。

SSC、CKY 之間,家長要問自己係純粹要滿足呢 4 個 criteria?定係要 IB? CKY IB result 相對較高一點點、較穩定,但書係自己讀、track record 係師兄師姐既。 SSC 有歷史、有 boarding、提供到彈性。真係好睇家長系呢 4 個 criteria 之上仲追求d咩。呢個價錢加多少少,排埋 ESF 都仲得。

993rs 發表於 24-2-21 11:41
我唔係 SSC 用家,但兩間都應該滿足到呢4個條件。分別只係過程,到底係 DSE 框架下、定係 IB 框架下進行。 ...

可否請問咩叫PIS, EE, TOK? IB coordinator 係指全部學生定咩coordinator?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊