用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 VS 陳守仁 如何選擇??
樓主: TC316
go

培正 VS 陳守仁 如何選擇??   [複製鏈接]

TAIOU4 發表於 24-2-1 22:47
同一分數在津校
畀前人Pre-S1拉低晒RO
分分鐘Band 2都入唔到
培正都不是龍校、有2-3 成升不上中學去中中、我識一個去左2尾中中。及好奇一問、入左培正呈分就好輕鬆嗎、米個個一樣盡力考。及你啱呀、係tsl 最尾個批起入到二線直資、咁培小最尾個批去邊呢

hkpapa852 發表於 24-2-5 08:52
TSL每年入到SPCC有幾多? 最多咪又係1X個
講真, 如果小學階段已經入到SPCC/DGS, 或者SJC/LSC/SPC/MCS/GHS/S ...
當然la, 你唔見有人tsl vs 喇沙, Maryknoll, st Mary’s 等!雖然大家也是1A.

chanti 發表於 24-2-5 09:33
當然la, 你唔見有人tsl vs 喇沙, Maryknoll, st Mary’s 等!雖然大家也是1A.

其實龍校冇乜壞
學某人話齋
只要你肯接受佢選科上大學結果就得

最壞情況係好多家長太大安旨意
一入到龍校/直屬就放鬆地漫活
但又見唔到每年有幾多個他校級頭插入
完全冇呈分升中o既危機感
上到中學就畀成班插班級頭搶晒光環
跟住之後壓力就會有好大反差

尤其係某幾間神龍
因為全港o既競爭力會在中學時都集中晒響校內
間間學校o既級頭都響同一間學校
比其他普通B1A學校更刺激

簡單啲來講 發表於 24-2-5 08:46
未讀TSL都會以為半隻腳已經踏入SPCC了,讀TSL幾年,會以為呈分試努力一把,半隻腳也能入SPCC,這就是TSL的 ...

香港培僑書院軍事化管理聞所未聞。
地區名中既操練應該更似大陸風格。

至於深圳培僑是寄宿,學生唔能夠自出自入。管理就肯定有,軍事化管理就誇啲。

最近一年高才子女大量插班香港學校,龍校冇位人數可能少啲,但三私一直較多空位,上年TSL升中人數唔够100人,可能未到升中,小學呈分排名已經要直接競爭。

chanti 發表於 24-2-5 09:33
TSL另一賣點, 其實咪就係"學費平"囉
你試下TSL學費要收 5000 一個月, 睇下仲有冇咁多人推佢上神枱?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-2-5 11:24
你試下TSL學費要收 5000 一個月, 睇下仲有冇咁多人推佢上神枱?
直資政府畀多你2倍錢
用尼個數玩呈分唔玩IB
真可謂神到爆

TAIOU4 發表於 24-2-5 10:24
其實龍校冇乜壞
學某人話齋
真龍就唔同直屬。直屬小學去到高小一樣要谷入個升中range, 我細女都係讀直屬小學。如果真龍eg 播道、真道個d 又唔同、家長唔冼谷呈分

hkpapa852 發表於 24-2-5 11:24

所以話係平靚正之選、咁既價錢仲有泳池、又有外語學、所以成日比人vs . 但我又唔覺得有家長放佢上神枱喎。只係3 私一直, 係家長未有神offer之前既target

Sing13 發表於 24-2-5 11:05

人哋大陸背景用家講軍事化管理,似大陸咁。似唔似大陸,人哋20幾年大陸教育出來,應該比你更清楚吧。當然我也不是用家,只是聽講。位多位少,我覺得都唔關學生或家長事,不是冇位就一定係好學校,多方面瞭解,適合自己就去考,不用在意位多位少。

Sing13 發表於 24-2-2 13:44

"Ify 整體成績及入讀專業培僑網頁有講(如果你要更清楚只能問學校),咩分數入咩專業中學只會內部講,你見過有學校逐個學生成績入讀咩科公開俾你睇咩?"
其实我真係唔知你係"假唔明"的"真蠢".

"你見過有學校逐個學生成績入讀咩科公開俾你睇咩?"

其它緊係唔洗烈睇出泥喇, 因為人地果d係IB/IAL, 好似3大/Oxbridge/IC/UCL/... 都烈哂邊個degree program要幾多分, 但IFY冇呀嗎, 咁3大/Oxbridge/IC/UCL/... 边個degree收几多分IFY, 大家可以点样知同决定呢? 咁你話喇!
咁都問得出, 真係唔知你平時点同人溝通禾???

"梗係推個波比學校,唔通我代表學校啊?"

泥個就更奇???
1. 你又唔係用家
2. 又唔係代表學校
3. 只係好虔誠咁年年去听簡介會(只係簡介會?)
4. 同不段重覆又重覆咁copy and paste d 學校website 上的圖片(但同學仔日常情况一点也沒提及), 並响"每一個"同學校有关的貼道不段重覆share. 來引起大家注意, 並發問, 之后又話叫大家自己去問校長, 自己唔代表學校, 真係好似...
有人不段介绍"JPXX"(或伦敦金)点好点好, 但又話自己係同佢無关,唔代表佢...

"你話我只講正面嘢,2019年時培僑一條龍學生既成績岀左两届,我當時已經確信依間學校成績會上,事實證明我有冇呃人?"

當monkey daddy整左個Table冇你勁promote的學校分時, 連半点附和声也沒有, 咁你話大步份人係点睇?

坦白講,間學校都企企理理, d用家也有真心分享日常活动資訊, 但你就会跟住入泥post d 重覆又重覆既野, 搞到"問"既搵唔到答案, "答"既也唔咁再分享, 你話你的"高级"分享係幾成功呢, 學校真係多得你....唔少

Sing13 發表於 24-2-5 11:05
你依家講緊既野, 應該唔係代表學校, 只係你自己段估下咁, 对嗎!

簡單啲來講 發表於 24-2-5 13:22

人哋大陸背景用家講軍事化管理,似大陸咁。似唔似大陸, ...
唔緊要, 佢你我, 大家都唔係用家, 更唔代表學校, 只係除便廢話一下而已

twhkleung 發表於 24-2-5 13:29
你依家講緊既野, 應該唔係代表學校, 只係你自己段估下咁, 对嗎!
...

斷估(冇痛苦)培僑簡介會強調愉快學習,小學只有两考,又唔使呈分,唔通咁都叫軍事化管理?

簡單啲來講 發表於 24-2-5 13:22

人哋大陸背景用家講軍事化管理,似大陸咁。似唔似大陸, ...

你可以問下佢,試舉出例子。

TAIOU4 發表於 24-2-5 10:24
其實龍校冇乜壞
學某人話齋

英華為何一條龍學生考DSE後成績明顯上升?
港同培養過狀元,DSE成績又好,為何唔用三私一直教學方法。
教學方法唔同,原因是學校既目標唔同,是6年還是12年。

Sing13 發表於 24-2-5 14:07
英華為何一是條龍學生考DSE時後成績明顯上升?
人o地寧搞iAL都唔玩IFY
不如你又了解下先

twhkleung    發表於 24-2-5 14:16

TAIOU4 發表於 24-2-5 14:10
不如你又了解下先

,呢針到晒肉,見到血添~

chanti 發表於 24-2-5 11:53
所以話係平靚正之選、咁既價錢仲有泳池、又有外語學、所以成日比人vs . 但我又唔覺得有家長放佢上神枱喎。 ...

年年6000人考,最後揀165人,拎到direct offer 好有光環的。即使係waiting入, 都覺得勝人一籌。

d人要vs, 多數唔捨得呢種優越感。

TAIOU4 發表於 24-2-5 14:10
不如你又了解下先

各有各做啫。
iAL可以自修,培訓機構都可以做。
其實培僑都有做iAL。

回覆樓主:

見到話軍事化管理真係好好笑,呢啲擺明唔係事實嘅道聽塗說,除左Sing13反而冇人去反駁,一味就係度對人不對事,網上言論真係不用負責。其實呢度啲家長家庭成員係有幾多個小朋友?點解每間學校啲運作都可以咁清晰?
寧願搞IAL唔搞IFY呢樣都仲好笑,可以無限套用喺任何嘢身上
寧願搞IAL都唔搞IB?
人哋學校有佢自己嘅考慮策略,點解要將所有嘢都要套用喺同一標準。
我兩個小朋友一個讀SPCC
一個讀PKC
如果要講軍事化,SPCC測驗考試仲多啦,反而PKC大多做project,小朋友自己上網查資料搞掂。
我哋家長同小朋友大家都好滿意,佢哋亦讀得愉快。每個小朋友都有自己嘅能力強項,其實真係唔需要咁多標準,你哋討論嗰啲全部都冇出現收生不足嘅問題,大把人爭住讀。點解嚟到EK就咁多問題?
我唔知其他學校有幾好,其實小朋友大多數都係讀一間小學啫,當佢哋周圍去試唔同學校,其實正常都唔會攞嚟比較。最緊要適合小朋友讀得又開心就夠。

volar    發表於 24-2-6 10:58
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊