用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 減77間海外院校承認文憑試
發新帖回覆
樓主: poonseelai
go

[其他] 減77間海外院校承認文憑試   [複製鏈接]

2jkidsfather 發表於 24-1-24 17:15
https://www.hkeaa.edu.hk/en/Recognition/hkdse_recognition/ircountry_hkdse.html

I think those are wi ...
其實呢個名單入面無既學校, 唔一定係唔承認DSE資歷, 早7/8前我先試過問過一/兩間係名單中沒有名字既美國大學, 佢地回覆係會接受DSE成績, 只不過無特別列明係官網列明要求
好多大學對DSE改變都持有觀望態度, 所以對DSE收生要求一直未有明確更新, 但唔代表佢地唔認受

議員乜Q都唔識提下問題嚟擦下存在感, 其實好正常, 好過俾你影到佢開會瞓覺

LeeCC    發表於 24-1-30 08:32
GIPW    發表於 24-1-28 12:52
GIPW    發表於 24-1-28 12:50
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

poonseelai 發表於 24-1-28 23:00

This question is raised by 議員鄧飛:
Seems he should be pretty familiar with Hong Kong's education system.

認識香港教育系統不代表對海外學校如何認受香港學歷既要求有認識, 尤其係佢一向重心應該係關心愛國同國家教育多D

作為前愛國集團既中校長之一, 相信佢係當年係有份支持廢除通識科既人

如果真係有料又遠見, 又點會咁做呀?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

poonseelai 發表於 24-1-29 14:15
咁要睇下是升麼遠見, 如果之前支持改會幫到自己個人也可以, 今日出來鬧幾句, 又為自己加下分
...
有D奇怪,UCAS tariff calculator 唔知點解無咗DSE 呢個qualification
如果UCAS唔認受,影響豈止7X間大學

2jkidsfather    發表於 24-1-29 19:19

2jkidsfather 發表於 24-1-29 19:25
英國升學|UCAS移除分數對照 以DSE成績收生 不影響港生認受性
原來上年已轉咗, 無留意添

奥脫福 發表於 24-1-30 11:58
唔 click 入去睇就由自何,點知一 click 入去睇就。。。

根據某FB專頁所講:

會出現大量名校唔認受, 應該唔會咁易發生.

就算英國首相想減收海外大學生都引起大量學校反對, 點解? 少咗留學生, 大學咪要執笠囉

香港人同中國人仲係"有錢而又肯俾錢"既一班人, D大學點會唔歡迎? (當然有可能驚國家安全)

就算UCAS唔認受DSE, 英國既大學都可以自行決定所有非UCAS認可既資歷如何做成績對照

問題係, 你既小朋友既"成績"同Portfolio係咪值得人地學校去做呢樣嘢

TAIOU4    發表於 24-1-30 14:26

964000 發表於 24-1-29 21:22

唔係以前不嬲外國都唔計通識科咩?我記得之前好多人鬧呢科無 ...

英國一向只係部份G5大學要求所有主科成績要達標其餘非G5大學, 基本上只睇3X選修科成績, 但"數學+M1/M2"只能視作一科可考慮既科目. 部份二/三線大學甚至會當 "英文"也視作一科可考慮既科目

澳洲大學普遍係睇 Best 5 (任何科目都計, 包括中文同以前通識), 不過DSE攞5*同5**都視作一樣分數

losoco 發表於 24-1-31 11:20
我覺得先進國家的大學明言唔認可某地的中學公開試作為入學申請過程中的學術能力參考的機會好微

始終先進國 ...

係嫁, 學校收咗, 入境處唔批VISA俾你都無辦法
加拿人同澳洲經常有呢D情況 (中年人仕想去澳/加升學, 學校收咗但入境處唔批VISA)

LeeCC    發表於 24-1-31 20:22

poonseelai 發表於 24-2-1 12:13
hear what the universities say:
https://www.theguardian.com/education/2024/jan/28/british-students-n ...

大學都要賺錢, 唔係點維生?
降低International Foundation Course 門欄唔代表保証你銜接到上degree 甚至畢到業

International Foundation Course 銜接既 degree 係有局限同有要求, 如果多人達要求就會有人接唔到上 degree

大家又幾何見到各大學既 undergraduate degree course 會降低門欄吖

ElaiUKStudy 發表於 24-1-31 18:49
英國的大學而家要看core成績嗎? 我記得幾年前,(2020年)都只係要求三科elective, core Math要加M1/M2才 ...
其實係睇下咩級數既大學, G5就對主科有要求, Non-G5就主要睇 3 科 Elective + IELTS
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊