用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 vs 陸小 vs 音小
發新帖回覆
go

真道 vs 陸小 vs 音小 [複製鏈接]

考小遊戲完結,
小兒沒有上任何面試班,沒有十全大補,採取佛系考小,
最後只有真道,陸小及音小的offer。(福小waiting,宣道waiting)
家住東九,以上三個offer 大家會點選擇?
三間都係龍。
小兒心地善良,資質尚可,記性很好,愛在遊戲中學習,愛群體生活。
   1    0    0    0

qq6a 發表於 24-1-14 22:52
考小遊戲完結,
最後只有真道,陸小及音小的offer。 ...
個人選陸小,比較大路。第一個out真道,唔buy佢11年嘅學制。

回覆 qq6a 的帖子

buy logos,我會揀真道其實福小宣小 waiting 也極大機會call到
但五間都係揀真道

回覆樓主:

要考慮一下自己的孩子是否大B一月出世,如果是的話去真道就未必最差,可以有得救(11年真道就去考DSE或IB,幾危險下).  細仔的話,如考慮真道就看看是否願意留班.

yhchanchan 發表於 24-1-15 00:45
回覆 qq6a 的帖子

buy logos,我會揀真道其實福小宣小 waiting 也極大機會call到

有冇什麼原因選真道?是否因為佢有IB 及DSE 兩條路選?

Ocwc 發表於 24-1-15 01:00
要考慮一下自己的孩子是否大B一月出世,如果是的話去真道就未必最差,可以有得救(11年真道就去考DSE或IB,幾危 ...

他是大B . 但細B點解咁快要考慮留班?

qq6a 發表於 24-1-15 06:22
他是大B . 但細B點解咁快要考慮留班?

兩個學生, 分的是 (1) 細B+11年學制 vs (2)大B +12年學制, 一齊參加考試但年歲已經差不多有兩年分別, 好明顯細B是讓賽. 留班可以是爭取多些學習時間的方法.

Ocwc 發表於 24-1-15 09:55
兩個學生, 分的是 (1) 細B+11年學制 vs (2)大B +12年學制, 一齊參加考試但年歲已經差不多有兩年分別, 好 ...
好睇個人造化,細B都好多好叻

kissis 發表於 24-1-15 10:58
好睇個人造化,細B都好多好叻

大B,細B,人人都可以好叻.  但準備時間足夠還是不夠是客觀事實.  不論考DSE 或IB學生都是用最好準備才考到Top 1%成績,客觀條件一定要考慮周全.

考小遊戲完結,

愛在遊戲中學習及群體就一定真道啦,陸小就一定係坐定定聽書/上堂㗎啦,佢而家校舍細,雖然佢而家會起新校舍,但政府工程一定會遲一兩年先起好,到時都已經小五甚至乎上中一。真道校舍夠大又新,一級有六班夠人多

陸小
直升羅氏,間學校都幾靚
Dse 成績有keep 住band 1

考小遊戲完結,
陸小!

ok3 發表於 24-1-15 00:04
個人選陸小,比較大路。第一個out真道,唔buy佢11年嘅學制。
me 2, 唔like佢11年學制,我當年聽過個入學talk,個校長話早一年畢業,可以細d,同埋可以早一年出去做野。同埋自已身邊有幾個o係真道讀,然後入唔到IB team既,DSE都考得唔理想,o係香港升唔到大學
利申:唔係以上3間學校既家長,但我會prefer 陸小,一條龍band 1中學喎
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊