用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 二線尾官小﹐考直資機會係咪微好多?
go

二線尾官小﹐考直資機會係咪微好多? [複製鏈接]

小朋友來自二線尾官小﹐學校有約110人﹐去年大約30-35人左右係band 1 (聽阿女講老師講)。
女女p.1至p.4都考級3內﹐但呈一跌到去級 7 ( 中英數常都係90以上﹐全A CERT)
呈二未派﹐成績比呈一有進步﹐中英數常繼續90以上
小朋友中英實力平均﹐無邊一科特別差。

課外活動方面都算多﹐有校內外獎(冷門樂器、運動、作文、學業獎等)﹐但又唔算係好出眾果種(即係唔會係區隊同乜乜代表)。

請問直資係咪好少機會收非一線小學/直資既學生??
(我地不是target 神校﹐主力報band 1b-c既直資)

更新:呈二後名次拉上頭5 ,老師說穩band1A
   6    0    0    0

minnieevergreen 發表於 23-12-7 19:00
小朋友來自二線尾官小﹐學校有約110人﹐去年大約30-35人左右係band 1 (聽阿女講老師講)。
女女p.1至p.4都考 ...

前幾名完全有機會,照報名即可

我覺得好好喎。冇偏科,四平八隱,全A歺,學校至愛。住邊區?(不知是否已截止)如只想1b直資,可看看東九匯基,優才,英文流利可试近期大熱smc,或挑戰協恩,祝入讀必儀中學。

回覆 lot888 的帖子

我地住TKO, 但會留係觀塘校網
我地其實已報左一堆直資,心儀就係東九匯基、顏寶鈴、聖士提反、優才,
另外中基同播道、羅氏都有報,只求自行階段甩難🙂
不過我去參觀學校既時候,同學生傾計,不難發現好多人都來自直資小學

,所以好擔心。

女女英文可以同外國老師順利對答,但做唔到native speaker 既level,用字偏向簡單果種。
近年見啲小朋友個個講到外國人咁🥹所以都唔知女女叫好定差。

如果目標係以上幾間直資,我真心覺得冇難度,自行就藍綠加順天或聖潔靈啦。

St.Cat 係佢自行其中一個選擇但佢唔喜歡st Paul同順天

現家都頭痛緊跨區邊間
有考慮聖家、聖馬可,但唔知跨區banding會唔會跌
我地都想穩陣一些

回覆 minnieevergreen 的帖子

自行如選st cat 守尾,又願過海,除以上幾間,加多間(中婦),非常唔錯,你已滿足佢全A或頭10%成績準入條件。以上直資跟自行配,應該唔駛大抽獎。

minnieevergreen 發表於 23-12-7 20:01

可以同外國老師順利對答

係順利定係流利?兩者分別都幾大......

minnieevergreen 發表於 23-12-7 20:01

考你講果堆直資
唔使英文講到native咁卦
坦白講
考你果個面試香港老師都未必做得到啦
何況一個小學生
唔好妄自菲薄
有自信先會考得好

Leedsforever    發表於 23-12-8 08:44

nucleotide 發表於 23-12-8 08:32
考你講果堆直資
唔使英文講到native咁卦
坦白講

就係囉,小六學生咋,每句説話有verb有subject,唔離題,而tense唔錯得太多,已經算中上

lot888 發表於 23-12-8 07:10
回覆 minnieevergreen 的帖子

自行如選st cat 守尾,又願過海,除以上幾間,加多間(中婦),非常唔錯,你已 ...

唔少觀塘區&將軍澳小學都會選東區, 我覺得跌banding機會唔太大. 而且級10內, 絕對可以一試聖馬可. 而且24/25年中一有5班, 所以機會又大咗, 博得過

minnieevergreen 發表於 23-12-7 19:00

照睇應該好大機會

回覆 B.B.BaBa 的帖子

係順利有問有答﹐唔需要"ur....er...." 果一種﹐流利我諗未算掛﹐會聽得出佢平日唔係習慣以英文作交流﹐但可以應付果種。

因為女女屬內斂性﹐平日我好少聽到佢用英文溝通﹐
只係從佢平日上外界oral class既老師同佢自己既形容知道情況。
我知道係學校入面﹐佢算係頭5-10個講得好既學生

minnieevergreen 發表於 23-12-8 10:52
回覆 B.B.BaBa 的帖子

係順利有問有答﹐唔需要"ur....er...." 果一種﹐流利我諗未算掛﹐會聽得出佢平日唔 ...
跟我的女兒一樣
而成績你的女兒仲好啲
所以放心, 好大機會

TKO 2線尾小學? 直資間間都試得, 而自行最緊要避開級前過你既同學仔..

回覆 sinsinlo 的帖子

所以我都有考慮聖馬可不過我睇返佢小學﹐從來都好少人入東區學校﹐多數跨區自行都係揀左保一及何蔭棠﹐
所以擔心學校RO低唔夠人爭咋﹐東區似乎都唔係好夠BAND 1位﹐所以先有諗去九龍城區既聖家

回覆 HK-MAN 的帖子

係觀塘區2線尾官校~我諗都好易估邊間了
直資我係女女喜歡既都全報左﹐但係黎緊報自行﹐我考慮緊如果直資未必咁有機會﹐自行都想保守D﹐否則可以放膽一試

學校比佢考得前既幾位﹐全部都唔考慮直資﹐
只係一個成績較接近相約既同學都一齊考東九匯基﹐
我自行亦都避開左前幾名同學既選擇去揀ST CAT ~

回覆 nucleotide 的帖子

或者升小一果陣對我地既打擊有點大﹐當年佢都報左幾多直資小﹐但全部都唔中﹐
最後派左第2志願﹐再去第1志願叩門﹐都全部落空。
所以一到面試呢年﹐大家都好緊張

minnieevergreen 發表於 23-12-8 11:04

係觀塘區2線尾官校~我諗都好易估邊間了
官塘避開st paul 好明智! 其實你既升中知識叻過好多人(包括我). 信自己聖家有機,go ahead.

千析唔好咁講﹐我都係靠睇呢度既POST 學野﹐我就係當初唔識野﹐先搞到留左係官塘...

ST.PAUL前幾年我地曾經好心儀﹐但近年係呢度睇多左﹐
覺得學校負增值﹐BAND 1A入到去﹐出黎竟然係BAND 1B成績﹐
而且女女雖然較文靜﹐但佢又比較鍾意活潑D既Vibe﹐完全唔鍾意st.paul既氣場
所以一早放棄了
依家只係一路糾結緊跨區另一間自行可以點安排﹐學校RO唔好成為我地好大既擔心。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊