用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩 vs SFA vs 培僑書院
樓主: johnliu82
go

救恩 vs SFA vs 培僑書院 [複製鏈接]

小小金 發表於 23-11-25 22:47
培僑升中無額外開班收街外生,呢點真係百份百反映到學校一手一腳教出嚟嘅成果。當年因為另一間龍校升中收 ...

IFY 呢個話題早前已經有網友跟推銷員討論過,佢係避而不談。其實IFY係有一定限制和認受性,你自己再去多睇其他資料啦,係香港修英制,都係IAL比較有信心~

mcl233 發表於 23-11-25 19:27
果位已經係EK知名的PK孤獨推銷員,PK一定係全港至強既中小學~

咁有多啲資料參考吓都係好事,好過只投學校一票但唔講揀選原因。

小小金 發表於 23-11-25 23:18
咁有多啲資料參考吓都係好事,好過只投學校一票但唔講揀選原因。

哎,佢都自封左啦。上次就係有網友問IFY,人地真係有興趣,多條問題佢都係唔敢答,或者根本唔清楚,你自己判斷有冇參考性~

回覆樓主:

唔係唔敢答,係答得太多已經冇意思,睇我之前既回復就是了。

IFY是騎牛搵馬,報名單上既英國大學夠分就實收,A level 就算四科A *都要睇對手实力。(特別是多中國人報既專業,學校可能會唔想來自某些地方太多人),培僑好多學生都唔是讀名单上既學校。 上年有IFY學生入左劍橋。

其實可以自己睇,唔使問人,(簡介會1:35:00,1:52:00)

外校既人其實明唔明都無所謂。
培僑學生自己明就得啦。
就算唔讀ify,ify既大學教授都會嚟學校為初中學生開program,學生可以去英國大學做交流(1:42:00)

mcl233 發表於 23-11-25 23:06

你好自信既自封孤獨的推銷員,係源自你口中所出既,你都推 ...

你可以直接係EK搵華仁vs港同,2016年既post。
當時你既上一世是叫mcl203。
當年新派直資俾人形容為有錢又讀書唔成既學生去讀。

當年我最睇好港同,直至2019年我覺得培僑更有潛力(雖然當時到現在成績都是有段距離)。

Sing13 發表於 23-11-26 00:47
當時你既上一世是叫mcl203。
當年新派直資俾人形容為有錢又 ...

想請教覺得培僑邊方面俾港同更有潛力?認同現時成績仍有距離,所以想了解多啲,謝謝你

小小金 發表於 23-11-26 00:54
想請教覺得培僑邊方面俾港同更有潛力?認同現時成績仍有距離,所以想了解多啲,謝謝你
...

兩間都係好學校。

我覺得要睇埋培僑2025年依班學生(第一批小學五班升中學五班)成績,由pre-s1,校長講明對依班學生好有期望。

主要是培僑簡介會有講培僑既教育理念。有講如何實現愉快教育。而且資源實在太豐富。
港同都聽過兩次,唔係特別深刻。

培僑收生全睇學術,當年港同收生要睇校長兩面。

培僑特別之處:

培僑基建從來唔使向家長籌旗。

培僑願意為學生提供更多出路,甚至唔使考高考,學校都保送到入唔差既大學。(未有Ify時,每年都有幾個學生入諾丁咸大學)。

Sing13 發表於 23-11-26 00:47

請問呢句睇到乜嘢呢?我信品牌,呀作家你又揾到作嘢題材乎?~

印象中我從來冇提,亦唔覺得讀直資係有錢人既玩意,從來對入直資無意見,識大量同學仔當年入直資,當年KG亦係入直私為主,自己都比左幾間學費,港同都有考有位~

回覆樓主:

想問培橋入邊小學學生既功課默書考試係點,聽聽落又好似唔傳統甘

回覆 projectdicky 的帖子

做 projects,  父母一定要跟得足,幫手做。我都係waiting , 但 waiting 係培幼兄弟姊妹優先,所以街外人wait 同 reject 冇分別。

點解我話培僑有潛力,我睇到培僑與其他學校不同之處:
1. 每學年只有兩考冇測。測驗化為課堂小測。聽寫包括基本部分及加分部分,例如某個主題既成語,想加幾多分自己決定卷唔卷。數學高年班功課有分普通版及進階版,全對數量足夠多就做進階版,相反跌返做普通版,學生自然緊張自己功課。幾次冇交功課要星期六返學校補做。
2. 功課唔多,但是project多,例如創作英詩,設計新既節日,自選醫學主題,設計怪物通輯令等,中英數常都有project,學生自己搵資料,設計海報,英普錄視頻式或系全班前present, 成日要當眾演講,小朋友內向都會變外向。
3. 到三年級就會全級上樂器堂 ,有二十幾種中西樂器分組上堂
4. 到五年級會全級一齊上體育課,選修自己喜歡既運動,例如篮球足球游泳乒乓球田徑等。
5. 到五年級會全級同一時間上中英數,各科級前列同學會到另一課室上進階課程。
6. 每年上學期有term break一星期,學生依個時間去旅行機票會平哟
7. 五年級下學期全級去旅行一星期,有不同國內城市路線可選,西安四川雲南等。六年級下学期全級出國旅行。校樂團及合唱團暑假會去維也納。
8. 校內有三個餐廳,從早餐到晚餐都有供應
9. 校內圖書館除紅日外,所有時間都開放俾學生
10. 中學生可留校自修到九點,唔識有人教,驚太夜九點會安排人送返落大圍地鐵站。
11. 中學師生比是1:8,(一般中學是1:12,13)培僑校長話關鍵是學生發展興趣,會提供學生選修到喜歡既科目。
12. 提供資優課程俾學生,上課時間有中學生外出去本地大學上課,例如科大。培僑會為學生補課
13. IFY有成套銜接,大學教授會為初中部學生提供課程,及提供去英國大學交流機會
14. 基建從來唔會問家長拿錢
15. 教體育既老師都是有港隊,港青資歷,各科專人教授。
16. 小學每年各級有數學問答比賽,各班三個代表參加,全級直播,如果小朋友數學叻,全級都會知。

暫時想到咁多。

motiondesign    發表於 23-11-30 15:53

Bicanna 發表於 23-11-26 11:24
回覆 projectdicky 的帖子

做 projects,  父母一定要跟得足,幫手做。我都係waiting , 但 waiting 係培幼 ...

識人之前waiting入,無兄姊

回覆 小小金 的帖子

希望我仔有機會啦。

Sing13 發表於 23-11-26 12:21
點解我話培僑有潛力,我睇到培僑與其他學校不同之處:
1. 每學年只有兩考冇測。測驗化為課堂小測。聽寫包括 ...

謝謝資料,原來留校到9點可以有人送到大圍。

請問第10點「唔識有人教」,係咩人教?

小小金 發表於 23-11-27 07:40
謝謝資料,原來留校到9點可以有人送到大圍。

請問第10點「唔識有人教」,係咩人教?

畢業左讀緊大學既學生,依一點是疫情前簡介會講。

我女今年讀培僑小一,可以同大家分享下:
1. 功課量唔多,有部分會有課堂上完成
2. 教學模式方面,培僑是活動 傳統型的。上堂唔會坐定定,多尊題研習,老師會派指引如何去做,慢慢去做。
3. 普教中和數,我女本身幼稚園粵英班,我本身都唔識普通話,但學校教得好,我囡普通話跟得到,但我有每天同佢温習(我地無外補中文或普通話)
4. 暫時小一默書唔難,無背默
5. 課後活動,唔見得特別多,正常水平。同其他津校比較過,某啲津校仲多活動。

小小金 發表於 23-11-26 12:58
識人之前waiting入,無兄姊
waiting應該都係培幼會有大點機會, 但係都會睇埋學術
之前校長有講過讀培幼係會加少少分

projectdicky 發表於 23-11-26 08:00
想問培橋入邊小學學生既功課默書考試係點,聽聽落又好似唔傳統甘
每日2-3樣功課, 有時多1,2樣, 有啲係project唔係第二日交

英文默書開學以黎默左8次, 中文3次
1月同6月考試

完全唔傳統
小朋友返學好開心

我小朋友小一

LittlemBB 發表於 23-11-27 10:38
我女今年讀培僑小一,可以同大家分享下:
1. 功課量唔多,有部分會有課堂上完成
2. 教學模式方面,培僑是活 ...

謝謝 想問學校對比較主動活躍既學生有限制嗎,例如唔見議不斷發問,同埋操場小息唔比跑步,因為我個女好主動,會自己睇書做功課,但唔鐘意比佢逼佢抄十次同重覆既練習

謝謝

Bicanna 發表於 23-11-26 17:15
回覆 小小金 的帖子

希望我仔有機會啦。

我覺會call到 因為係offer, group入邊好多人有其他心儀比較緊
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊