用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS / SPCC / 優才
go

DBS / SPCC / 優才   [複製鏈接]

樓主問得好睿智,答嘅本來好具體,後來就..都係唔好畫蛇添足,慳返早啲抖🥱Zzz。

chingyu    發表於 23-11-8 23:33

poonseelai 發表於 23-11-7 22:34

"行DSE條路既學生,係絕對冇能力/適應IB課程的"
無知者無畏吖嘛,講左又會有人氣,「絕對」嗰下幽默又風趣。

有能力嘅學生係適應到不同課程嘅,可能有得㨂至係真老闆。

我會講錯架,我唔會絕對啱架,咁講有點「至高無上」嘅威權感,我怕怕。

樓主有興趣IB,宜了解一下IB Teacher 嘅要求,邊間學校有無附合資格嘅IB Teacher 同埋課程內容同設計有何配套,比較下邊間合乎你嘅需要,聯合李寶椿書院嘅IBDP都有收DSE升高中嘅學生吖,不一定要双軌嘅學校至可以讀IB嘅,IB School 有收外來生讀IBDP嘅喎,外地都係咁㗎,聯合世界書院係世界性嘅機構,咪只聽啲片面嘅資訊。

有無文化交流同國際視野,係讀IBSchool 其中一個重心,只有本地老師嘅IB課程,只應付考試嘅學習係不可取,現時好嘅双軌學校都加多左國際視野同文化交流活動,學生家長投入與否就不得而知。入寶山空手而回嘅亦大有人在。

語文能(力)唔早早培養好,讀咩課程都吃力不討好。
有啲小說講:
少林寺打木人行,要本師推薦先得,基本功夫要好,先有得着有提升。
否則…傷筋剉骨,終究難成大器。

語文功夫由小學入手,要積纍,數理講究一點通,數學語言都要有好老師點撥一下,揾到當中嘅趣味去追尋更上一層樓,初中都可以發力。

所知有限,言盡於此。

回覆 beastiebistro 的帖子

邊有咁易世界大戰吖。
講得好具體,我同意,係温室長大嘅植物,要適應大環境係要有合適舉措先過渡到大世界。

beastiebistro    發表於 23-11-8 09:00

回覆 beastiebistro 的帖子

講出EK近期嘅氛圍,部分確是過火嘅。

ekhc    發表於 23-11-15 09:21

只為考慮IB,個人覺得LPC或外國的World College會係一個好嘅後備方案,前面提到嘅四間本地直資都各有特色,卻都帶強烈競爭性,不少人衝IB課程去,完成IBDP會是什麼成績也不好說,畢竟教育不是生產線。
好好在初中發展各方面能力,有好嘅條件,才有本錢行更好嘅路,才有選擇權,拾人牙慧的不重複了。

攪清楚目標方向先,估算下會面對什麼環境和對手是正理

讓學生有可以選擇適合自己的科目自由,是一種進步,為自己升學目標調整選科安排,就是對家長和學生負責任。

選DSE 比選 IB或其他學制嘅學生有能力差異,是一個偽命題,選A/選B 亦如是,選SL/選HL 都一樣。

基本是學生能力係有差異,升學目標有差,但各自都有自己為自己做選擇嘅權利。

能發揮學生最大潛力去達到升學要求嘅學校就係成功。

就收生材質嘅不同,學校有嘅資源/發展歷史不盡相同,看人均升學/人均成績,樓上提到嘅直資學校都做得不俗啦。

一分耕耘 如果換到一分收穫,自然,知足》滿足〉感恩

對樓主嚟講,選擇一間辦學理念合乎自心水嘅學校,又貫徹執行到嘅,先係合適。

肯為學生去改變行双軌嘅幾(間)傳統學校,又能兼顧双軌都發展得穩嘅,年資相對較短嘅真道,CKY,優才,家長給點支持和時間都一定做到好成績。十年樹木百年樹人,自有其深層意義。

pink_lemonade 發表於 23-11-7 17:16
這三間學校高中也有雙軌IB/ DSE 課程
我自己嘅體會係在師資同課程設計上面,家校合作嘅深度同寬度上面,校友回饋學校對學生事務發展嘅意見,身體力行嘅參與度上面,都係深具影響力嘅元素。
外人未感受到係好正常。

睇佢唔到就得啦!

舖陳事實。

大家成年人、網上討論區無必要要求別人有涵養。

直中直?人不仁?一笑置之。

有錯,人之常情,唔同階段,都可以有修正改過嘅機會,咁樣,教育討論先有意義,不是嗎?

我自己都有情緒波動嘅時候,會得罪人;過往有,未來亦不保証沒有;在此深感抱歉,為免攪太緮雜,請有關人士對號入座。

以我記憶所及,Coed嘅潘校長(陳校長前任)提出過教好 好學生嘅目標,個人感覺其中含意,大概係 「有教無類」在有限資源同時間,並不現實;定一個可行性高嘅目標,對家長老師同辦學團體及同工們,算是比較合理合情嘅指導思想。

欣唔欣賞,有無做到?各自去理解。

我有限嘅記憶可能唔完整,歡迎指正補充。

medicine 發表於 23-11-13 15:24
教開猴子的,應該是大嗮.

猴子的世界,正常人是不需理會.
我絕對欣賞你明刀明槍,比跟出跟入搭咀又怕得罪人嘅有gut 。
明明SPCC 編要寫SPBB,鬼鬼祟祟,啲犬類好喜歡去大樹同牆角排泄,本能如此無法。

你同猴子爸繼續,猴爸比我有修養。

樓主如果唔介意,我最近有餘閒,想學下嘢。

講笑啫,唔啦。🤭

World Peace

b3410 發表於 23-11-15 08:33
剛剛見到好多discussion, 想參與討論一下。
結果。。。。。

何不暢所欲言,你有正向輸入,大概大家都歡迎嘅,你Muti -User 嘅特殊經歷,很有營養啊。
大部分人都明白個人分享表述,不代表學校全體。

我都想吸收下新資訊。

B.B.BaBa 發表於 23-11-15 13:16
我都贊成 b3410 可以多作分享,但希望佢會開新帖講,不是在此帖回應。
因為相信大部份會員睇到此帖的無謂 ...
最好啦,但難免愛蜜糖的蜂蝶會跟進呀。
八方吹不動的定力大家應該是有的。

b3410 發表於 23-11-15 17:42
okay咁我就講幾句

自從佢哋升中之後,其實我已經很少過問具體學業內容,不過從平時見到worksheet, project ...
意簡言精
傳統學校真係重文法基礎。

你文筆好,請教邊間傳統學校嘅高材生?

b3410 發表於 23-11-16 08:57
過獎了這裏很多網友都很有文采
就你這外交手腕,是MSC吧?
(投石再問路)

b3410    發表於 23-11-16 15:00

選Eng A 有7,比Eng B有7嘅Eng 水平高呢個邏輯,表面好似好科學,不過能代表咩呢?
我感覺學生唔太計較,有家長好計較亦正常,不過傳統學校嘅校育核心價值,識得好幾間嘅人員都係追求卓越,而唔係斤斤計較。

認真講,係社會做事,team spirit 好緊要,欣賞別人長處相互合作先行得遠。

GGMa    發表於 23-11-16 15:56
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊