用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教德望小學用家
樓主: chubbymushroom
go

請教德望小學用家 [複製鏈接]

angelfish228 發表於 23-11-26 20:46
我去年在其他post分享過,再給你參考。

GHPS
唔好意思,想多問一下:
1) 學校鼓勵家長參與學校活動嗎?需要家長協助學校的活動嗎?如果working mom, 唔係成日幫到學校,學校會介意嗎?

2) 有教淺考染嗎?有分精英班嗎?

3) 有呈分試嗎?

4) 升上德中駛唔駛interview? 定係校內成績就可以決定?

謝謝

motiondesign 發表於 23-11-29 11:26
唔好意思,想多問一下:
1) 學校鼓勵家長參與學校活動嗎?需要家長協助學校的活動嗎?如果working mom, 唔係 ...
我試下答你,睇下其他人有冇補充。1. 絕對冇問題。除左初小參加過1次學校旅行同運動會做過1次家長義工外,我乜都冇做過。
2. 小學冇分精英班的。我自己覺得除左英文真係教同考得比較深外,基本上都係教乜考乜。
3. 有
4. 要. 不過我覺得只要正正常常,成績唔係真係太差,升中應該問題不大。面試都只係一個程序嚟。

回覆 ok3 的帖子

多謝你嘅答覆

1) 學校鼓勵家長參與學校活動嗎?需要家長協助學校的活動嗎?如果working mom, 唔係成日幫到學校,學校會介意嗎?
家長可以參加做義工, 有時校隊比賽都有好多熱心媽媽幫手, 照顧成個女團
但我自己就無幫過手, 家長一啲壓力都無

2) 有教淺考深嗎?有分精英班嗎?
學校教得好有系統, 小朋友中英數常會學得識, 但考試卷要拎高分就唔容易。無精英班

3) 有呈分試嗎?

4) 升上德中駛唔駛interview? 定係校內成績就可以決定?
要interview, 老師有教小朋友準備, 大家班上輪流用英文impromptu

但感覺上應該正正常常都收得返晒, 上年都係咁

motiondesign    發表於 23-12-4 09:04

回覆 yianleen 的帖子

太好喇,聽大家咁講,好似真係收返多D親生女....因為老實講,如果收唔返的話,黃大仙區派位真係冇咩好揀...

motiondesign 發表於 23-12-4 09:07
回覆 yianleen 的帖子

太好喇,聽大家咁講,好似真係收返多D親生女....因為老實講,如果收唔返的話,黃大 ...
其實由5年前起都收返逾80% , 不過有D 就真係第一ROUND唔收D 家長係擔心同唔開心, 有同學S1 本來唔收, 但S1 下學期又叩門插返入來讀, 有D中二又考插班入返GHS讀, 不過比著我是家長就不會回頭(我女都咁話), 去第二間未必唔好, 要相信明天會更好

回覆 catf2 的帖子

原來係咁...唉...聽你咁講,其實都有唔少學生好中意學校。好多謝你

motiondesign 發表於 23-12-4 11:02
回覆 catf2 的帖子

原來係咁...唉...聽你咁講,其實都有唔少學生好中意學校。好多謝你 ...
佢地真係好鍾意GHS, .WTS 區未必派得好, 但TAK OI 都鍾意收GHS 囡囡, 有D 冇入返GHS 的見有D去左聖母, 聖羅撒, 播道讀, 唔想插返入GHS 都唔會去得差的地步, 我仲見過有兩個派左入保一添

請問德幼幾多成升德小? 要點先可穩陣升小 ?
感謝

chunana 發表於 23-12-14 21:47
請問德幼幾多成升德小? 要點先可穩陣升小 ?
感謝
近年都收8-9成, 你配合老師又冇大問題應該都好穩陣, 但當然都要好好裝備小朋友能力就更有競爭力

囡囡今年讀小一,英文教材制作很用心,循序漸進,
中文教材亦很豐富,很有系統,
數學著重LOGIC,學術上教材十分好!

中文校本課程,比一般深少少
英文教高一年級英文(我覺得有d高兩年級都有)
數學無教快,係間中問得刁鑽,tricky 題目
GS都係唔同坊間書,習作/練習都難搵岩

想請教下德望小學現家長,小朋友通常夜晚幾點訓?每日返七點半,放學後作息通常係點樣?感謝。

同問。另外平日放學回家要花幾耐先可完成功課?一般自己可完成嗎?謝謝你

初小睇佢會唔會有校隊,一星期一日,返到屋企5點,功課自己一個鐘頭都差唔多
我囡放學都仲有訓下晏覺,11點先訓,有d同學就無,9:30就上床瞓

高小校隊一星期兩日,功課都會難返d..一般都係個幾鐘(好睇佢自唔自律,一氣呵成咁做晒)
複雜d會比幾日時間做

學校就叫放手唔好同佢對功課
一般睇佢有冇做漏就算
同埋小息要佢地休息唔比溫書 做功課

回覆 zornia 的帖子

我哋三日校隊,一般係9:00-9:30瞓覺,上年係8:30前就要瞓。我哋住得比較遠

有冇在職媽媽分享放工之後會唔會跟功課溫習之類..我囡未係好自律嗰種,仲有D依賴我地一齊跟功課

chubbymushroom 發表於 24-1-15 10:37
有冇在職媽媽分享放工之後會唔會跟功課溫習之類..我囡未係好自律嗰種,仲有D依賴我地一齊跟功課
...

要訓練自律,習慣佢每日影手冊比你睇,完成幾多通知你etc 唔識返嚟問

多謝大家解答
另外,又想請教一下,每年升班,係咪全班直升,定係會將同學打散再分班?

回覆樓主:

幼稚園,小學,中學都係每年等編班。直至中4選科後就定左讀到中6
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊