用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關兒子由14歲打機荒廢學業至今的變化 ...
發新帖回覆
go

有關兒子由14歲打機荒廢學業至今的變化 [複製鏈接]

因果某些時候是環環相扣,從而出現互相埋怨的結果

想對當年14嵗那位少年講,最大的誤會(或者講最美麗的誤會),可能就是無法選擇父母.

stanleypyk 發表於 23-8-23 19:01
對的, 子女沒法選怎樣的父母, 父母也沒法選怎樣的子女, 只不過緣份走在一起, 大家便要磨合去生活 ...
自私.沒有其它的詞語了.

stanleypyk 發表於 23-8-24 19:20
是的, 希望他在事業上有發展後, 不再有以往的想法, 會考慮日後在港再置業, 得閒我兩老可回來短住。 ...
置業?咁樂觀?
在初始階段,單單是房租開支已經吃掉了青年的一大部分收入,何來積蓄?

更不敢想象的是,如今這般田地還會有來自只顧退休的某些支持?

未見栽培樹木,只見幻想乘涼,世間有這等好事???

一個城市,並未有多大的空間讓青年去選擇開支稍低的地區以尋求生存,從而謀求發展.連生存都難,就妄圖置業?

養兒百歲,長憂九十九.

扶上馬,送一程.

哪一樣做到了,就已經思考申索,極品.

PS:如果本身基層.已經是住緊板間房的話,我是不會這般回應的.反而會認爲父母已經盡力了~~

Rpp 發表於 23-8-24 19:56
嘩,你真有人生經驗,我這把咀都算敢講,都忍住左。
咁你會唔會推個21嵗連正式大學都不是的兒子出來獨立租房,自己生活先.

今時今日`,就算大學畢業,一下就需要乜都係自己搞掂,真係甘容易?

Rpp 發表於 23-8-24 20:24
唔識答你M記,21歲已經成年了,可以自己賺錢養自己了。硬住頭皮要推出去。再唔推迟啲可以佢推我出去。
...
資產全在你名下,又如何假定到兒子可以推你出去?

Rpp 發表於 23-8-24 20:38
假設21歲讀唔到書,日日無所事事係屋企唔想做野,你打算養佢一世?遲推害佢-世。
...
有無想過,教育的責任?是單方面的還是雙方面的?
宜家仲係一面之詞啵.(指14嵗開始個時)

任何事,假定來討論,是很難有個共識.因想揾個托詞,實在太易.正如你的"打算養一世"的論點.

如果"假設21歲讀唔到書,日日無所事事係屋企唔想做野,你打算養佢一世?遲推害佢-世"成立,那麽.推出去后再幻想他僅僅凴自己不會有支持卻能有一番成就從而置業以讓兩老偶爾返去住一日,容易嗎?可能嗎?

既話推出去(放棄一代).又話要置業(生兒育女),極品丫!!!

回覆 Rpp 的帖子

睇這個回復覆,似乎還有迴旋的餘地.
仔女好與壞,在乎溝通與關懷.這一句`的責任,更大是在家長(或者講主動權吧)

做好自己,才可問心無愧.對下一代的付出,不應以回報為前提~~~

medicine 發表於 23-8-24 21:22
回覆 Rpp 的帖子

睇這個回復覆,似乎還有迴旋的餘地.
引用錯了對象

高達紅色 發表於 23-9-4 18:51
係啦!小學比機會玩多啲大個就唔玩,唔怪之得D網上遊戲執哂!習大都唔使管!
...
你我皆凡人.如何可以和天外之人同日而語?

高達紅色 發表於 23-9-5 21:02
可能細細個食白粉,大個就唔驚食k仔啦!食完揈頭丸考DSE 攞5**

天外之人,果然非同凡響.

明明人家揶揄緊天外之人自己的觀點:細個玩多啲.大個便不玩".

上帝好公平,正常人每日都一樣24小時~~

引申,每個正常人有一個大腦,至於是否有正常思維,則連上帝也管不到

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊