用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二女插班 GHS 德望 vs APS 宣小
go

小二女插班 GHS 德望 vs APS 宣小 [複製鏈接]

小二女仔比較活潑好動啲 收到兩邊offer 有無人知德小依家有幾多成可以升到德望中學?
宣小就不嬲升中都好似唔錯 但對男仔黎講好似好啲?
有無用家比下意見
   3    0    0    0

梗係GH啦,除非你女兒抗拒女校

luckyguy 發表於 23-7-16 14:17
小二女仔比較活潑好動啲 收到兩邊offer 有無人知德小依家有幾多成可以升到德望中學?
宣小就不嬲升中都好似 ...

GH近年升德中近95%,基本上收晒

APS年年都有人走插去龍津龍校,而讀完APS六年相信過關斬將學術同音樂都非常好,最後佢地都係想入B1A中學。GHS女校黎講都好top,四大女直之一,相信亦係APS學生target之一。

學校硬件對你同女女重要嗎?APS校舍非常非常細,GH校舍大仲有泳池(聽聞伙食都好,哈哈)
GH小學部英文程度好高,學校活動多姿多彩,體藝都唔錯;當然APS出名樂團好強(但亦好貴),同佢課程編排好好女女偏好邊樣?

認同樓上唔抗拒11年女校既話,似乎GH較好(當然要keep住中游以上)

兩間都非用家,只係之前有幸有GH offer做左少少research同問過用家意見,希望幫到你。

GH!

如果入APS你target嘅中學係…?

假如讀完兩間最終升中都係gh
咁以小六畢業學術水平那間效好呢?

回覆 hkcsty 的帖子

我認為咁比較無咩意思…EK經常有人問原校升上去(GH, DGJS, SPCCPS)上到中學會否比外來生成績差。其實係同唔係有咩影響呢?

GH應該都係催谷既(但…其實邊間名校唔係?),如果中學係心儀GHS既,唔通專登想係公海練成一身銅皮鐵骨再爭一餐再入去讀?要求高既家長就算係龍校都唔會鬆懈,GH每年亦有外闖target既學生,但應該再向上只得果兩間同轉IS了….

講到尾,就係介唔介意一讀12年女校(假如不外闖/闖唔到),同宗教有無影響(不過見樓主無提宗教所以應該唔重要)。

CamilleLily 發表於 23-7-17 12:18
回覆 hkcsty 的帖子

我認為咁比較無咩意思…EK經常有人問原校升上去(GH, DGJS, SPCCPS)上到中學會否比外 ...
非常中肯及合理的分析!我有認識aps插過來gh的,成績佳及勁樂器,但沒聽過插去aps的,反而聽到gh插去dg比較多。

回覆 angelfish228 的帖子

係,因為GH中學已經好top,再上應該只有DG同SPCC

選GHS, 但要自己跟貼學業。宣小適合不𢤦怎樣谷小朋友的家長,學校有很全面的全人發展計劃,只要跟足學校安排,六年畢業時絕對很打得,各様機礎也很好,加上學校補底好足,最差的都不會很差
但若你知怎樣谷,去GHS 可免找中學壓力,讀得輕鬆些,加上GH 比APS 英文強。但你要自己幫手跟小朋友多些,因GH 想對比小朋友自由發揮,讀得唔好的有大把

回覆 gabejang 的帖子

阿女好似都幾鍾意同男仔玩 但都知道德小好似保障啲 始終GHS都好好本身中學都諗住比佢讀女校
但驚佢十一年女校會好悶 同埋佢原本間學校都係男女校
唔知佢習唔習慣到

回覆 fltpanda 的帖子

哇 我之前睇17年有個post 話得五成

回覆 CamilleLily 的帖子

唔該你!! 其實綜合黎講都真係德望優勝好多 但係最驚係阿女讀唔慣女校

回覆 fufu17 的帖子

宣小唔係都係九龍塘三谷私校之一? 定係德望再谷啲?

回覆 luckyguy 的帖子

我諗小朋友無話讀得慣唔慣,始終都仲細,好快可適應。反而睇家長自己介唔介意,有些會覺得男女校平衡d,有些會覺得女校反而可專心學業,各有各支持者。

至於有幾谷,可能要留返用家回答了,因最後我無入讀,都係路過搭下咀😂
但都係果句….業績好既學校有邊間唔谷?同埋有時學校唔谷家長都會好谷…香港讀書既無奈之處。

luckyguy 發表於 23-7-17 15:36
回覆 CamilleLily 的帖子

唔該你!! 其實綜合黎講都真係德望優勝好多 但係最驚係阿女讀唔慣女校 ...

我見德望小朋友返學都好開心噶,各種性格女仔都有,大部分都係乖女,所以唔使太擔心

回覆樓主:

Deleted

CL0406 發表於 23-7-17 17:02
前APS用家勸你揀GH。APS都係好學校,不過始終有升中壓力。如果打算中途插班走,又要緊張每次默書,測驗,考 ...

好唔該你! 最後應該都會去德小,不過你地轉左去邊?

fltpanda 發表於 23-7-17 16:31
我見德望小朋友返學都好開心噶,各種性格女仔都有,大部分都係乖女,所以唔使太擔心
...

想問下會唔會知幾成人可以升上德中?

CamilleLily 發表於 23-7-17 16:11
回覆 luckyguy 的帖子

我諗小朋友無話讀得慣唔慣,始終都仲細,好快可適應。反而睇家長自己介唔介意,有些 ...

好! Super thx!最後應該都會揀德小 如無意外的話
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊