用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩
樓主: jeheib
go

救恩 [複製鏈接]

今年小六學生人數比舊年少好多

救恩真係小人討論,連今年考小WhatsApp group都好靜

想問有無九龍校巴路線?

同埋聽過人話匯基個校長嘛嘛地?

同學之間係用英文溝通定中文溝通多?

學生係咪都比較斯文文靜? 謝謝

小女學術唔差,但就成日上堂發夢,好易分心,肯寫字做功課,都算快,但貪玩,上堂做左咩教左咩成日都話唔記得

我希望佢開心成長,但又保持到某程度競爭力,救恩適合她嗎?

唔知佢列入waiting既學生多唔多呢? 連埋我仔3個小朋友, 2個waiting 1 個reject.

hello! 我係救恩高小家長, 由救幼上救小, 只可以話 AMAZING!

救恩係中文小學, 但學生普遍英文能力係相當唔錯, 相信係同校本課程有關, 初小係會寫POEM, 好多好有趣O既題材
(利申: 我都係個BAND2本地畢業在職家長, 係chinglish 表表者)
我會同佢一齊學, 而且有好多PRESENTATION O既機會,
老師係正向教學, 儘管我仔都係比較內向寡言, 都讀得好開心.. 同學之間好友愛, 升上高小, 相對比低小無O甘輕鬆, 但學校因為校本, 唔需要追趕課程, 學佢O地年紀要學o既O野, 呢方面我好欣賞

謝謝分享!
請問救恩高小課程怎樣?有傳聞說高小開始谷,但係谷嘅定義好廣泛,客觀說,功課量和考試程度上是否大幅度增加以配合升中呢?可否講多啲校本課程內容是怎樣呢?

我想大部分喜愛救恩的家長都很喜歡它的理念,唯一係擔心升中出路,同傳統學校能否銜接,還是大多家長傾向走國際路線?

謝謝你

Eugene1405 發表於 23-11-9 09:11
謝謝分享!
請問救恩高小課程怎樣?有傳聞說高小開始谷,但係谷嘅定義好廣泛,客觀說,功課量和考試程度上 ...
依我而言, 課程係有深度, 但暫時未見有超出佢O地能力o既TASK要做,中英默係一個月一次, KEEP 住有QUIZ, 但無特別同佢溫, 只係同佢講: "呢個星期有QUIZ, 你睇吓啦..."
我小朋友係超佛系, 成績亦只係中游, 唔係叻O個堆, 但無聽到佢話讀得吃力

功課量係少, 每科1-2樣 (包簽名改正), 正因為O甘, 佢O地有好多時間閱讀 (當然係要自小養成, 我O地O係佢細細個就拎住本書睇, O甘佢又會一齊睇, 久而久之, 佢都養成O左閱讀習慣)
教乜考乜, 好合理,

有無有救恩OFFER既家長可以提供下一次註冊日子係幾時

回覆 mamasoon 的帖子

昨天是最後一天

a_c2612 發表於 23-11-9 17:16
回覆 mamasoon 的帖子

昨天是最後一天

想知交左第一次之後
下一次係幾時?謝謝

piglover 發表於 23-7-7 21:55
路過,我小朋友不是救恩嘅。

不過,我想話,請不要用Net teacher數目嚟比較學校英文程度。
尼個贊同

想請問,點解呢兩年一至三年級都有四班,但係上到高年班就得返兩班?
班上面嘅男女比例如何?見網上面話多女仔揀救恩?
同埋班上面有幾多小朋友係救恩幼稚園升上來的?
感謝回答!

piglover 發表於 23-7-7 21:55
路過,我小朋友不是救恩嘅。

不過,我想話,請不要用Net teacher數目嚟比較學校英文程度。

Well said, 很通透

Michunny 發表於 23-12-25 14:34
想請問,點解呢兩年一至三年級都有四班,但係上到高年班就得返兩班?
班上面嘅男女比例如何?見網上面話多 ...

女仔在中西區校網,真係無得輸,因為好多band 1位。所以,救恩多女仔。

高年班人數少,係因為有d叻仔叻女會再考更好學校,特別係移民潮之下。始終救恩都係要比錢私小,如果女仔考到更好嘅免費女校,例如聖提女,都會走。

回覆 piglover 的帖子

多謝你的回覆呀。唔知道咁諗啱唔啱。如果小六畢業生咁少,匯基又留左30個位比救恩,咁咪算容易?

回覆 ysm930 的帖子

我仔仔同你小朋友性格好似~ 請問佢而家幾年級?果陣救幼的同學仔有幾多人有offer呀?外補多嗎?因為我而家都考慮緊救幼,但係怕救小唔收番佢。thanks for sharing

Michunny 發表於 23-12-29 13:41
回覆 piglover 的帖子

多謝你的回覆呀。唔知道咁諗啱唔啱。如果小六畢業生咁少,匯基又留左30個位比救恩, ...

其實果30個位用唔哂,頭15名一定揀band 1A中學,英華,SSGC大把位,15名後先會揀滙基。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊