用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS九龍塘學校 VS 嘉諾撒聖家(聯合道)
發新帖回覆
go

KTS九龍塘學校 VS 嘉諾撒聖家(聯合道) [複製鏈接]

KTS係中文小學,但GS係英教,數亦有英數WS! 聖家傳聞都係多功課,而直屬中學仲要同九龍塘聖家一齊爭,都要留意下可以直上百分比。

任何學校都有學生外補同唔外補,真係睇個人需要。

可以考量埋男女校/女校,宗教背景,教學理念,同究竟聖家書院係咪你心儀中學。

cindygoby 發表於 23-6-13 10:08
多謝解答!有擔心如果升唔返聖家中學,跌出來會去band2。
另一方便家中有大女升五年級,讀另一私小需呈分, ...

KTS約七成b1學生,但學生自行考獲學校取錄及叩門能力都高,最終入讀b1中學可及九成,升中成績不俗。
如果有大嘅預備呈分,而細嘅自律,揀KTS都合適。當年我又係大概呈分,細嘅小一,都係揀咗KTS, 細嘅先自己理自己,升到班就得。搞掂大嘅先再理返個細嘅!

加油^-^

lamlamb3 發表於 23-6-13 10:51
回覆 bettyay 的帖子

請問KTS係用英文教數學定係中文教?
教數主力語言是廣東話,英數工作紙主要是認識英數詞𢑥及理解文字題,持續到小六,會教授中一英數課題,幫助同學升中適應

cindygoby 發表於 23-6-14 11:56
另一方面,聽聞KTS程度和學生質素更高(特別數學),對於我們來說kts學費支出已佔一筆開支,所以有所擔心 ...

學校英文數學都係校本課程,數學有思考題,有工作紙指引,唔覺得特別深。溫習我都係重做工作紙,但呈分為確保不失,其間我都有外補,多學一些運算技巧去加快速度同減低計錯嘅。
音樂科由小二開始有樂器考核,每年考核程度要求比上學年深一些。學校有樂器班可以參加,導師都有一定水平,學費印象中唔貴。家長亦可以喺出邊自己學的,時間就更有彈性。

學校70% B1學生,要入b1中學唔難。但私校學費以外,某些隊團因為有外聘導師,教練,如果參加都有一些費用,雖然唔貴,但如果真係有所擔心,都係一個考量。

PS唔參加活動係唔會影響是否能升讀b1中學,但活動有助孩子全人發展,對成長-定有所禆益,當然參與多少,則每個孩子及家庭要求都唔同

撇除學費費用考量,我見小朋友係KTS返學係好開心嘅

yanthai77 發表於 23-6-19 11:35
就算沒有出去補習   都肯定係家長自己有時間跟進

純粹有感而發!你咁講一定冇錯,係香港地有幾多孩子係家長完全唔睇功課(起碼派咗功課返嚟錯咗,點都望下卦),又唔外補又完全唔做補充嘅學霸?
但係如果只要求係b1生,入返b1中學,係k校真係唔算難。

cindygoby 發表於 23-6-26 12:53
Thanks小朋友本身冇咩其他體藝叻,佢只係學緊中樂,但聽聞kts唔可以用中樂考試。所以都有擔心如果小朋友體 ...

可以放心,學校可以以中樂應考音樂科樂器考試的
體藝天份好多時都係小學時才發現,就算只係一般小朋友,沒話什麼體藝強項,係KTS讀書一樣開心嘅,更唔會話俾人覺得弱
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊