用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2025 DSE 計分問題
樓主: hidingdong
go

2025 DSE 計分問題 [複製鏈接]

73662710 發表於 23-2-26 13:07
無修m1m2, 對入要求數學科的科目少左,無論是在香港或者是國外。
無左LS, 對入香港的大學沒有影響,只是少 ...

要求7科的,現在還有HKU Business 的所有學系。雖然只說(如有第7科,會加0.2X 第7科), 咁即係話你第7科就算得1分,都好過你無第7科。即係要你係唔係都留返第7科囉

piyohk 發表於 23-2-26 13:11
請問大學裡,有那些學系要求有m1/2?
又是否可以理解為,唔去overseas,m1/2基本無大作用?
...

無M1/M2,不能報考既學系,比無phy或chem或bio 不能考的學系更多。

chez 發表於 23-2-24 09:49
回覆 hidingdong 的帖子

CU medicine gave a career talk at my kid's school recently.According to the  ...

計6科,而公社科無分,咪既係要3X囉。只讀中英數公3X的話,計6科,Best 6又係呢6科,3C+3X又係呢6科。

根本中大醫學院要求即係無變。

nicolemummy 發表於 23-2-26 17:16
. 根本中大醫學院要求即係無變。

就考醫科而言,取消 LS ….

HKU 是難入咗,
因為 HKU 的要求是 best 6 36分, M12 當 一整科,
以前,4C+3X+M12 , 有最差的2科作走盞,依家沒有 LS ,只有1科走盞,
以前,   4C+3X, 有最差的1科作走盞,依家沒有 LS ,全計6科,冇位走盞,
難咗!

CU,覺得都係難咗,
CU 要求 7科41分,
即係同上面 HKU一樣 3C+3X 36分,再加 LS 5 ,

如果你覺得 LS 攞5 係易,咁即係依家冇 LS 變相難咗
如果你覺得 LS 攞5 係難,咁即係依家冇 LS 變相易咗,

我覺得對於目標醫科的學生來說,LS 攞 5+ 係易,所以冇 LS 係難入 CU 咗……

小鹿揀學校 發表於 23-2-26 17:48

HKU 是難入咗,

我覺得LS攞5+好難呀!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

HKU 是難入咗,
可能因為咁,阿女學校要佢地堅持,讀3X+M1/2

HKU 是難入咗,

妳講得岩。取決於LS對個小朋友係深定易。

兩間醫學院,只有HKU係從3年前M1/M2當半科,改為2年前開始M1/M2當1科;CU並無改變要求。

即係話,大家想入醫學院,一定讀3X

nicolemummy 發表於 23-2-26 17:55
妳講得岩。取決於LS對個小朋友係深定易。

兩間醫學院,只有HKU係從3年前M1/M2當半科,改為2年前開始M1/M2 ...

3X或以上。起碼3X

gracelam 發表於 23-2-26 17:54
我覺得LS攞5+好難呀!
吓!!
除咗 M12 ,我覺得 LS 是性價比最高的一科……好似金龜嘜花生個廣告話齋,…. 少少力,多多分 (少少鹹,多多脆)

回覆樓主:

以前教大嶺大要求1X,計33222,前年已經公佈2024年開始要332A22,即起碼修2X。

咁醫學院要求3X一點也不過份

回覆樓主:

嘩,LS,我想死呀。點解唔遲一年考2024呢

nicolemummy 發表於 23-2-26 17:59
嘩,LS,我想死呀。點解唔遲一年考2024呢
我覺得中文 12篇範文 先想死,個量等如 12科 LS
分又少!

正積極考慮 hea 咗佢,豪比佢!

HKU 是難入咗,

這個情況之下,會否band 1尾或以後嘅學校學生,更難入讀某些學系?現在,大部分學校為滿足顧客(升中家長),做好業績,再加上EDB嘅善意提醒,DSE只會3C+3X。

piyohk 發表於 23-2-26 19:05
這個情況之下,會否band 1尾或以後嘅學校學生,更難入讀某些學系?現在,大部分學校為滿足顧客(升中家長) ...
對本來讀2 X,因冇LS 要讀3 X 的學生而言,其實好難講係咪難咗,要看學生對 LS 和 第3個X,那一科有把握攞高分,
正如上面2位資深網友都話 LS 好難,
但此之甘飴,彼之砒霜,總會有人又覺得 LS 好易…..

小鹿揀學校 發表於 23-2-26 17:59
吓!!
除咗 M12 ,我覺得 LS 是性價比最高的一科……好似金龜嘜花生個廣告話齋,…. 少少力, ...

唔係喎!我女學校考試次次攞4, 佢個分每次差少少可以5最後結果都係4

不過佢又冇補呢科又冇乜去溫書就真!

小鹿揀學校 發表於 23-2-26 18:13
我覺得中文 12篇範文 先想死,個量等如 12科 LS
分又少!

我女都係豪埋12篇範文比佢!

小鹿揀學校 發表於 23-2-26 20:13
對本來讀2 X,因冇LS 要讀3 X 的學生而言,其實好難講係咪難咗,要看學生對 LS 和 第3個X,那一科有把握攞 ...

謝謝。

余之砒霜卻是中文。

gracelam 發表於 23-2-26 20:22
唔係喎!我女學校考試次次攞4, 佢個分每次差少少可以5最後結果都係4

不過佢又冇補呢科 ...
冇溫書都有4,收晒貨啦⋯⋯
正如上面計條數,目標入中大醫的學生,L S都係求個 5啫⋯⋯

gracelam 發表於 23-2-26 20:24
我女都係豪埋12篇範文比佢!
同道中人!

大家似乎錯咗重點,最主要嘅改動係選修科最低成績由level 2變成level 3,教大和嶺南除外
即係除咗數學之外,全部科都要攞level 3或以上,唔可以話好容易,對於邊緣人士來講係爭好遠
至於讀三科定兩科選修科,入神科當然要讀三科啦,但入一般學科其實讀兩科一定夠
‹ 上一主題|下一主題