用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎
發新帖回覆
樓主: ericwong520
go

你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎   [複製鏈接]

Vana 發表於 23-2-18 09:27
因為每次呈分後都有個grouping 俾學生,group A, A-, B, C, C-

group A, A- 係必收生,即使大抽獎有任何 ...
應該只有group A係必收,因為group A 係B1學生A-應係B1/2邊緣人,所有痈機會係大抽手奨入唔番
B係B2, B-係B2/3邊緣人,C係B3
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Lightwriter 發表於 23-2-17 20:39
我係中小學一齊睇。首先2間女校都教好學生,英文又好好既:

如果香港升學,揀spcs->
除咗錢,如果諗住移民或小學就走,其實都應該係SPCS,佢地既學生英語能力係小學已勝人一籌
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Vana 發表於 23-2-18 15:31
錯,我可以 100% 答你一定唔係

我女今年中一,上年小六,我親身去學校聽校長親自不停重複又重複 講 group ...
咁請問每個group約有幾多人呢?

Vana 發表於 23-2-18 12:54
我剩係講番 mcs 情況,mcs 肯定係無,因為group A students 佢直頭係叫我地唔駛交自行form, 所以我地 grou ...
唔知係唔係MCS改變咗, 你講既情況同幾年前有D唔同:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3181632&pid=42261846&fromuid=1389083

#203 係前人提供 MCS 分組同各組人數
#221 係按當時資料分析出嚟, 各MCS組別學生既Banding 配對

如果現今MCS既Group A同Group B加埋唔夠99人, 其實只有兩個可能性係呢D人有機會大抽獎入唔到

情況 (1)
Group B係B1/2邊緣人 (部份可能係B2), Group C 係B2, 所以有機會部份Group B 唔好彩用唔到直屬位上中學

情況 (2)
Group A, A-同B係B1, 因人數超過99人, 所以有機會部份人唔好彩用唔到直屬位上中學. 但呢個可能性較低, 因為如果係咁, 應該Group A會出現升唔到既人既機會大D (因為Group A人數較多)

如想從未試過有Group A學生抽唔到上中學部, 好大機會Banding配對係以情況(1)既形式去區分

學校話"保証"那些學生必須, 同EDB既派位機制唔一定有關.

按機構, 只要B1人數少過直屬位, 填表正確 (放係乙1) 係必上中學部, 所以如果Group A同A-係話有機會唔入, 其實係咪暗示A-中, 已可能有B2學生呢?

除非小朋友就讀一條龍津校 (如St Mary, 天神), 否則唔瞭解香港升中派位制度同Banding分配既安排, 其實係搵自己小朋友笨
官津直屬中小學, 直屬位一定唔會足夠俾小學部所有學生直升 (就算夠的話, B3水平既學生都不能直升, 呢個係EDB既規定, 當然中學部可以按情況額外向EDB提出要求), 所以必須知道咩情況有機會失落直屬位

B1學生人數多過直屬位, B2學生唔駛諗之餘, 咁就可能小學部考級1個位都有機會升唔到上中學部
B1學生人數少過直屬位, 自然個個都開心必入中學部, 至於B2就有人歡喜有人愁啦!

更現實問題, 每間學校既Banding 分佈係大致上按百份比計, 上年如果130人有60%係B1,  30%係B2, 即78個B1和39個B2, 咁直屬位一定唔夠分, 但B1係可以全入, B2都有大部份入到
如如果人數多咗, 有150人, 咁B1就變咗90人, B2就變咗有45人, 基本上B2無乜機會入到

咁係咪學生人數少就著數呢? 如以入到中學部機會嚟講就係, 但中學部既英中資格會因多收B2學生而被動搖, 所以如果可生人數少, 抽唔到入中學部的話就唔好有期望有機會叩得番入去 (因為抽唔入既一定係B2, 學校無乜理由會收你去影響自己既英中資格)

*** 就算讀一條龍津小, 如果唔留意升中時限制, 手多走去考街外學校, 都會喪失直升資格, 所以瞭解升中制度係好緊要

ericwong520 發表於 23-2-22 11:27
多謝你和vana 詳細分析。我諗你地兩個講緊既野其實一致。你引的舊post好有用。可睇下74條。

我再從朋友資 ...
升中派位機制內, MCS中學部可以保証既係統一派位時個85%學額留俾小學部, 即係99個 (至少過去1X年嚟未變過)
自行會唔會收? 無人提過
叩門會唔會收呢? 亦無人肯定

所以要睇數字, 就應該以直屬位個 99 個為目標

直屬位係按EDB既派位組別 (即學生 Banding) 去分配, B1學生先抽.

如果MCS小學部B1學生人數多過99個, 就會有人用唔到直屬位. 記住一點, 直屬位都係"抽", 唔係按校內排名直升, 所以如果級1-110都係B1, 係有機會級110用到直屬位入中學部而級1入唔到 (因為佢唔好彩抽唔到囉!)

ericwong520 發表於 23-3-9 08:34
請教如果mcs vs SPCS 你認為應該點揀?
學費同地點唔係問題, 又可能會去海外升學, 就揀SPCS

Lightwriter 發表於 23-4-28 19:52
做咩事中學ywg都排到咁後。。。因為電影事件?
事實上YWGS既DSE成績不如前面個堆學校
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊