用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 成績勁既地區名校 VS 傳統名校, 你會點揀? ...
樓主: snoopy333
go

DSE 成績勁既地區名校 VS 傳統名校, 你會點揀?   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 23-2-6 14:12

報導話十年前孩子定家長簽了同意書,條片用途當然寫到好 ...

如果係我退出就退出,話之告我喇。

天外之人 發表於 23-2-6 14:30
所以學校理應好好做好學校應做既野,老師也是應做好老師本份既野,一間正常好既學校唔需要名與利,教好學生讓 ...

咁你又諗得簡單左一啲學校做下宣傳無可厚非,由其津校,基本上要提升或改善只可靠舊生或家長,做宣傳唔係問題,但要做到「以人為本、以學生立場出發」
老實講句,而家真係有啲本末倒置咗,學校應該盡所能教好學生,並唔係要學生配合學校!

Raccch 發表於 23-2-6 14:37
回覆 PTL_L 的帖子

可能正因為係學校牽頭拍攝的紀錄片所以同學和家長先毫無保留,睇完上面明報報道覺得學 ...
其實我都冇睇過,身邊朋友都叫我去睇,話可以了解多啲青春期小朋友既心路歷程,以為只係一套戲,唔知道寫實得咁一絲不掛!外人睇到溫情,但當時人呢?係惡夢呀!

回覆 rsx 的帖子

就是這一點,拍板是前校長,決这是校董會。現校長為什麼要請辭?誰去收拾局面?

rsx 發表於 23-2-6 14:14
誠信問題, 校長點可能會唔知學生(主角)反對公映, 難以置信.

給十九歲的我|主角稱被誤導簽同意書 指阿聆表明反對 導演、英華不應上映

https://www.i-cable.com/%E6%96%B0%E8%81%9E%E8%B3%87%E8%A8%8A/88977/%E7%B5%A6%E5%8D%81%E4%B9%9D%E6%AD%B2%E7%9A%84%E6%88%91-%E4%B8%BB%E8%A7%92%E6%B1%9F%E5%86%B0%E7%80%85%E7%A8%B1%E6%9C%AA%E7%9F%A5%E6%B8%85%E6%B3%81%E4%B8%8B%E7%B0%BD%E5%90%8C%E6%84%8F%E6%9B%B8/

https://icable-prod.s3.ap-southeast-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/02/06131122/1-2.jpg

回覆 Rpp 的帖子

我都係咁諗,不過父母可能顧忌阿女仲要繼續係學校讀書?如果好嚴重我情願幫阿女搵定其他學校轉學都唔會逼佢繼續拍。

Poyau 發表於 23-2-6 14:52
給十九歲的我|主角稱被誤導簽同意書 指阿聆表明反對 導演、英華不應上映

https://www.i-cable.com/%E6 ...
呢個同意書問題,令我要提醒自己真係要睇清楚學校既每一張通告內容,明明係保護自己小朋友既通告,變成好似係出賣小朋友既通告!

有時太多通告家長真係睇到好麻木,未必睇得真切。不過我記得某些學校有類似要家長同意學校係校內拍攝小朋友,並有可能照片會用來宣傳的通告。當然家長都可以選唔同意學校使用有小朋友肖像的照片作為宣傳。

PTL_L 發表於 23-2-6 14:59
呢個同意書問題,令我要提醒自己真係要睇清楚學校既每一張通告內容,明明係保護自己小朋友既通告,變成好似 ...

同意書用字非一般通告用字

https://www.mpweekly.com/culture/wp-content/uploads/2023/02/mpw-20230204105714-1024x683.png

致英華女學校:

英華女學校
學校重建計劃
記錄片拍攝事宜同意書

就本人(姓名)(身份證明文件號碼)先前同意女兒(姓名)參與英華女校攝製記錄片一事。

本人明白及同意攜製隊於(女兒姓名)在校期間(2011-2016各學年)攝錄(女兒姓名)在校內及校外(包括家庭)各方面的生活情況,及進行訪問, 並經本人家中成員同意下向家庭成員進行訪問及攝錄, 本人明白及同意攝製隊擁有絕對創作及剪接自主權。

本人明白此紀錄片之版權乃屬英華女學校所有, 並同意英華女學校可按需要以任何現有或將來發明之方式在本港成香港以外其他地方使用在此同意書下所製成的記錄片, 其衍生或產生的產品或其任何部份, 並作出版、放映、廣播、公開展示或分發之用途。本人絕對允許英華女學校進行上述活動。日後如此紀錄片計 如有任何經濟收益,本人明白此等收益將全數撥入英華文學校重建基金。

日期: 2012年4月17日

本人:(姓名)(身份證明文件號碼)
地址
簽名
見證人簽名:

rsx    發表於 23-2-6 15:14

Raccch 發表於 23-2-6 15:04

有時太多通告家長真係睇到好麻木,未必睇得真切。不過我記得某些學校有類似要家長同意 ...

唔想出鏡就一開始唔應該拍,家長唔識諗咩? 網絡時代呀。

lot888 發表於 23-2-6 14:47
回覆 rsx 的帖子

就是這一點,拍板是前校長,決这是校董會。現校長為什麼要請辭?誰去收拾局面? ...
即係你相信現任校長被蒙在鼓裏乜都唔知???

Raccch 發表於 23-2-6 15:04

有時太多通告家長真係睇到好麻木,未必睇得真切。不過我記得某些學校有類似要家長同意 ...
其實由幼稚園開始都已經有,老實講句,都唔當係一回事,呢張通告既內容,但而家起,就人細心啲睇相關通告既內容喇。

我覺得看性格。我自己細個喜歡交朋結友,有些學業上的問題,我能幫則幫,不計時間不計利益。所以中學認識一批同學,直到現在都保持聯係。有時候,作爲平民的我,遇到一些難以解決的問題,有些朋友只要說一句話,我的難題便迎刃而解。大家完全沒有利益疏通,只是幫我仗義直言了一下。所以,我很感恩在中學時結下的緣分。

但我的女兒,很内向。直到現在,好朋友不過三。所以,我覺得就算她現在讀的是百年名校,但這個人際關係,估計也考慮不上了。

Poyau 發表於 23-2-6 15:10

https://www.mpweekly.com/culture/wp-content/uploads/2023/02/mpw-202302041 ...
嘩,通告內容好得人驚喎,咁即係有預謀?先睇下小型播放會既反應,再攞出去大型安排咁?

Poyau 發表於 23-2-6 15:10

https://www.mpweekly.com/culture/wp-content/uploads/2023/02/mpw-202302041 ...
利益的申述完完全全傾斜向校方,學生沒説明可退出,又沒有日落條款,毫無保障,學生甚至全家人要做足六年免費演員,連飯盒都冇個!

典解要做?典解要簽?

我都係冇睇過,衹係學校好根本不需要做什麼宣傳,老師更應是在學生心中好有份量,講既野同做既野,正常都稔下學生想法.唔可以乿用語言藝術導向學生.
我係覺得現今好多野都簡單走向複雜,攪到好多人反而難實現自己所要求.

PTL_L 發表於 23-2-6 15:19
嘩,通告內容好得人驚喎,咁即係有預謀?先睇下小型播放會既反應,再攞出去大型安排咁? ...

我小人之心估, 有人見到2022年本港電影票房可觀, 才推去公眾放映

rsx 發表於 23-2-6 15:12
即係你相信現任校長被蒙在鼓裏乜都唔知???

現任校長都好被動下. 拍板拍攝當日佢都未見工.....

poonseelai 發表於 23-2-6 15:44
我小人之心估, 有人見到2022年本港電影票房可觀, 才推去公眾放映
都唔駛估,應該係預計到呢個可能性,所以通告內容先咁寫保障發行人。

Rpp 發表於 23-2-6 15:10
唔想出鏡就一開始唔應該拍,家長唔識諗咩? 網絡時代呀。
佢地當時唔知咩手法.... 令佢地OK左.

想得太簡單, 以為跟下返學放學就完.

‹ 上一主題|下一主題