用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 李宗德 VS SFA
go

李宗德 VS SFA [複製鏈接]

李宗德 直資 學費平 校園大 有泳池 小一無測驗 但升中唔太透明
SFA  私校 學費貴 地點較遠 升中亮麗

家住元朗,有2個仔仔,大仔谷得,好學,細仔讀緊私校K1(YORK)

身邊朋友話SFA 好谷,自己是在職媽媽又怕自己攪唔掂,但升中又真係好正...

如果你係我,會點選擇呢?
   1    0    0    0

Delete

糯米米糍 發表於 22-11-24 13:17
早兩年小朋友都有SFA offer,同時都有CKY等幾個不錯offer,最後因距離放棄咗,揀返區內直資,對我嚟講小朋 ...
Cky都放? 我明白唔同家庭都有唔同嘅考慮, 你放嘅時候有無唔捨得?

yubaba 發表於 22-11-24 13:42
Cky都放? 我明白唔同家庭都有唔同嘅考慮, 你放嘅時候有無唔捨得?

對我黎講係冇XXX都放呢個概念, 所以冇唔捨得, 因為揀學校係針對小朋友同家庭需要, 唔係為名氣或成績, 至少對我家庭係. 其實唔捨得嘅到底係唔捨得D咩? 小朋友未入讀其實睇嘅都係往積同數據, 咁係唔捨得預計6年後或12年後嘅好成績?好升學?  我覺得冇必然, 最重要係俾一個點樣嘅平台小朋友學習同發展, 俾佢發揮到嘅環境開心又有效咁學習, 對我來講已係最重要

糯米米糍 發表於 22-11-24 14:26
對我黎講係冇XXX都放呢個概念, 所以冇唔捨得, 因為揀學校係針對小朋友同家庭需要, 唔係為名氣或成績, 至少 ...
Well said! 我都認同不是睇名氣或多人爭就好,覺得易入就唔好,最緊要合適自己小朋同配合自己家庭環境所需。
‹ 上一主題|下一主題