用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
發新帖回覆
樓主: ANChan59
go

夢醒時份⋯ ⋯   [複製鏈接]

回覆 ANChan59 的帖子

搭嘴問,如果將來未決定從事金融,IT,大數據,AI 等方向,可否大學修讀 Major in Mathematics, 之後再讀Master 明確方向?

ANChan59 發表於 22-10-6 09:01
點解係Maths而唔係其他呢?因為他喜歡Maths?他會肯定讀 Master?有冇諗過Computational Finance, Finance ...

係,佢暫時最鐘意數學。而且唔知將來IT,AI還是金融方向,可能要了解多D再選擇。有一個IT行業朋友,話佢哋做的最好的,反而係讀math的同事。

akys 發表於 22-10-6 11:13
阿仔有幾個同學都想去外國讀數,但冇一個考慮jupas喺HK讀呢科,出路有乜唔同呢?
...
去外國讀數,US還是UK更適合?

ANChan59 發表於 22-10-6 12:03
你朋友的觀察几中肯㗎。電腦及編程著重邏輯及高階思維,去到極致,數學底子深厚,寫program都會有不同境界 ...
多謝陳sir我可能會再觀察一段時間,睇下佢除咗喜愛,數學方面究竟資質如何。感覺數學如果想學到深入,唔係一個興趣或者努力就可以做到,需要一定的資質。如果有興趣,又有能力,就揀呢個方向。

akys 發表於 22-10-6 12:04
英或美,我覺得和所讀中學有關。IS,私校會有多啲學生報美國,官津多啲英國,名直一半一半啩。報美國相對 ...
的確同學朋輩影響好大。非學術成就最頭疼,唔上唔落,又要有遠見創意,又要有恆心決心,又要有時間精力能力。覺得齋讀書簡單好多。。。。。。你講的幾間,都係大家的dream school  

hkpapa852 發表於 22-10-7 09:35
真正幫到下一代,係認真去拓展/發展多元產業,唔好再傾斜係個別行業,做到行行搵到食
可惜香港政府近20年嚟 ...
竟然見到你

beastiebistro 發表於 22-10-7 11:59
回覆 b3410 的帖子

我多口答下嘴。

多謝你的分享!

勁!講的好透徹!明白了大致方向,我都要做多d探究

beastiebistro    發表於 22-10-7 15:22

beastiebistro 發表於 22-10-7 18:13

- 英國方面,最好嘅純數本科應該係劍橋。佢嘅maths tripos係出名難。從前math係劍橋嘅神科, ...
MIT,Harvard, Stanford, Princeton 都唔夠膽諗如果有機會,唔知是否postgraduate 夠資格去申請。

還有,見到本地大學,有唔少和海外名校一起開的Dual degree,有些可能三間大學一起。每一間讀一年,最後三間大學dgree. 這些值得考慮嗎?

beastiebistro 發表於 22-10-8 09:09
回覆 b3410 的帖子

呢樣我真係冇研究。
謝謝分析,的確有d貪心幾個大學學位贊成,應該睇課程設計本身,認受度,也要考慮讀書整體體驗

beastiebistro    發表於 22-10-8 11:01

Radiomama 發表於 22-10-8 09:56
在美國讀STEM, 可以好好玩、也可以好爭扎。

開學一個多月,已經有家長在Fb 群組問點樣改善、邊度有1:1 tut ...
恭喜仔仔入讀心儀大學!原來已經過咗去開學!時間好快!大學都有人揾1:1 tutor, 有d驚訝

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊