用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
樓主: ANChan59
go

夢醒時份⋯ ⋯   [複製鏈接]

Augesttime 發表於 23-8-8 19:32
前輩,我很喜歡你這段,謝謝分享亦請繼續多多分享。

我覺得唔單止要跳出物質獎勵,仲要跳出比較嘅心魔。
你分享嘅更有前瞻性,有時你唔想比較,身邊總有人硬要揾你嚟比較,無論差過你定好過你,比較文化對小朋友做成嘅困擾,大人未必留意到當中嘅負面影響。

Augesttime 發表於 23-8-8 18:51
AI 呢個topic真係有趣又多嘢傾。要講真係講唔完,滲晒落生活。

唔講見工定做嘢呢個人生milestone,我自己 ...

等著你後续分享。

阿仔學校 IB嘅essay ,學校一直有用Turnitin 這個軟件,防止抄襲。如果用ChatGPT 就die harder.

睇行業及經驗,金融行業可能根本唔需要寫C V及求職信。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Augesttime 發表於 23-8-8 19:25
反而我見而家讀undergrad嘅,好多都好早建立LinkedIn,又周圍add人。令到我有dd懷疑(真正在職場)linkedi ...

Undergraduates student 用LinkedIn 嘅作用不大,但個學生added 咗我,問有冇工介紹,如果咁啱公司請人或者intern ,他係機會大咗好多,前題係我見過面,略有認識,9 doesn’t know 7嘅,我唔會add。

去到有經驗嘅人,係recruiters 搵你。如果想俾recruiters關注,咁做開做緊邊間,經驗專業資格好重要。阿仔就係這個情況之下獵咗去倫敦。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 23-8-8 23:12
你分享嘅更有前瞻性,有時你唔想比較,身邊總有人硬要揾你嚟比較,無論差過你定好過你,比較文化對小朋友做 ...

同意,比較係無處不在,雙向嘅,你唔想比較,始終有人會拿你作比較,這個會影響朋友關係,同事感情。

阿仔在出社會工作頭兩年,身邊一個同事事事比較,他覺得煩及困擾。到最後,同事去咗ibank才可以深入咁傾下偈,但阿仔不會深交。

最投契嘅始終都係中小學嘅同學,真係冇咁多比較。

Augesttime 發表於 23-8-8 18:16
忍唔住答下嘴。
physics人會出現在金融行業嗎?出路好嗎?
家人真實經歷係-做2間top tier美資i bank,皆有 ...

謝謝你的分享.
內容丰富.

你可以提出: 高階思維. (王孟源經常強調, 要有資質才擁有).

physics, maths 都存在的邏輯思維. "高階: 應該是速度, 密度和精確度. 可能, 還有系統循環.檢視能力).

我自己有種理解:  等於一種"解碼能力".  物理學上的難題解碼, 數學上的難題解碼.
金融系統上的難題解碼.... 甚至文化上的難題解碼.

如果引用於AI, 也等於運算和解難能力提升.

ABC-DAD 發表於 23-8-8 23:12
你分享嘅更有前瞻性,有時你唔想比較,身邊總有人硬要揾你嚟比較,無論差過你定好過你,比較文化對小朋友做 ...
所有人都有"比較"思維. 而, 比較結果和心態, 才是問題.
甚至, 有人用自己跟自己比較. 好像, 今次考試成績, 過去考試成績.

聽過, 有學生自己比較, 成績差了, 落淚, 失望,....

---

"比較", 某程度是心理狀態.

我見到比你差勁, 比你慘情,... 不自覺, 產生幸福感.

好像一個故事: 主人公, 聰明/漂亮/富有. 稱上完美. 毫無短缺和缺點.
但總是不對勁, 好像, 欠了什麼? 那有是幸福感.

遇上了神仙, 問怎麼自己沒有幸福感呢, 可以幫忙嗎?
神仙把他改變, 貧窮/飢餓/擔驚受怕....百無一是.
主人公落難後, 發覺自己過去一切都是美好.

神仙再現, 回復了主人公的一切.

所謂ge幸福, 一直存在. 只是心態改變了. 才看得見.

---  

心態是可以控制的.

正如, 我一直是"阿Q".

這個"阿Q"經常教老婆, 去選擇"心態", 選擇比較.

那才幸福.  

stillgood20 發表於 23-8-12 09:54
所有人都有"比較"思維. 而, 比較結果和心態, 才是問題.
甚至, 有人用自己跟自己比較. 好像, 今次考試成績,  ...

比較的另一面可能是放手,放開,平常心。

ANChan59 發表於 23-8-12 12:05
比較的另一面可能是放手,放開,平常心。
衹係好多小朋友在小學既家長放唔開手/放唔開面/放唔開平常心, 喺呢個階段已經做就好多小朋友失去學習興趣,自然入到b1或出名學校都徒勞無功,衹有名譽而已.

天外之人 發表於 23-8-12 17:49
衹係好多小朋友在小學既家長放唔開手/放唔開面/放唔開平常心, 喺呢個階段已經做就好多小朋友失去學習興趣, ...

其實很多家長都肯放手,平常心,但係按步就班。

點解一定要小學放手,唔可以初中,高中?每個家庭,每個小朋友,每間學校不一樣!

冇必要不是 1 就是0!

beastiebistro    發表於 23-8-12 22:12

甚至, 有人用自己跟自己比較. 好像, 今次考試成績,  ...
我係指比較「文化」,你講所人都有「比較思維」
你諗諗有無分別先?大佬,我有認知障礙。

ABC-DAD 發表於 23-8-12 20:31
我係指比較「文化」,你講所人都有「比較思維」
你諗諗有無分別先?大佬,我有認知障礙。
...

文化的源頭,是思維.行為.沉澱累積.普及而成.
我老闆成日話我,老人痴呆,認知障礙
真係無所謂.遊戲人生.

返去:比較文化.
我全家都係'比較'的弱勢群組.

不過, 唔介意, 咩都係'得啖笑'.
咪幾好.別人都比我好,比我叻,比我強.
那不是很美妙嗎?

人一生最大嘅認知障礙就是不知道自己真正是誰。

兩位思維都不一般,只可遠觀。

你提到「比較思維」,我有些分享。

在商業社會,工業生產,科技創新,很多時都會用Benchmark「基準」。這個名詞係中性,係跟同行、同業或者某些領域有可比性的比較。係推動機構,科技及業績進步,「範式轉移」paradigm shift 的方法,個人覺得係好正常嘅!

個人層面上,自我增值,改善,優化,跳出同溫層,舒服地帶,我覺得係正面的,但如果情緒上未能應付,咁就係另一回事,EQ就要想辦法改善。

冇人係完美嘅,有得自然有失,保持強項之餘,減少致命缺點就已經不錯。人比人氣死人,係好有道理。

叔本華說: 世界上最大的監獄,是人的思維。

我們每個人都被自己的思維牢牢的禁錮。

如果仔細檢查我們過往犯過的那些錯誤,或者失去的各種機會,你會發現:絕大多數過失都是我們自己的“思維局限”帶來的,而不是別人蓄意破壞的,更不是環境帶來的,所以人的一生就是不斷的對抗自己思維局限的過程。

ANChan59 發表於 23-8-14 08:16
你提到「比較思維」,我有些分享。

在商業社會,工業生產,科技創新,很多時都會用Benchmark「基準」。這 ...

, 自懂事, 便應該去學習和運作比較”. 其實, 正如你說, 是平常心, 和有需要的系統.

反而, 應該是針對那一些把比較得來的結果, 成為一種炫耀, 劣質批評, 為別人評分.

因而, 離開了正常比較的常態.

---

其實, 就算是比較下來, 人始終, 有高, 有低.

矛和盾, 都有各本質. 做好自己便好.

而且, 世界上, 天外有天, 知識和智慧的領域很廣. 反而, 思維越高, 越覺得微小.

(思維陝窄, 框框便細, 所以, 自我感覺澎漲.

相反, 框框很大, 自己當然感覺微小, 想見, 想去的領域更廣)

---

正如, 我公司同事/老闆, 咩認叻, 又咩拍照, 咩音色, 咩聰明….

我從來都笑笑口. 千祈唔好破壞別人ge愚蠢想法. 因為, 咁先可以維持有笑話聽.

流浪地球 發表於 23-8-14 13:00
叔本華說: 世界上最大的監獄,是人的思維。

我們每個人都被自己的思維牢牢的禁錮。

框框往往是無形, 而有形的線.
是是但但, 就可以跳過.

最近, 書展, 有位心理學醫生寫了一本書,

叫人: 是但.

我同細囝, 都係"是是但但" ge人.

其實, 有時框內/線內, 只係視覺問題.

stillgood20 發表於 23-8-14 16:25
框框往往是無形, 而有形的線.
是是但但, 就可以跳過.
請教一下心理學醫生係詳嘅職業?好似幾冷門吓。

流浪地球 發表於 23-8-14 18:04
請教一下心理學醫生係詳嘅職業?好似幾冷門吓。
我攪咗科新野

stillgood20 發表於 23-8-14 18:22
我攪咗科新野
無中生有?又幾有創意。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊