用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC VS 屯門百周年
樓主: 靚妹子
go

SPC VS 屯門百周年   [複製鏈接]

medicine 發表於 22-5-5 15:51
屯碼45分鐘到天水圍差唔多.

大興甘遠咩?

早上上學時間去天水圍應該會轉西鐵才可以有這個時間吧,朋友未入到屯碼咁入,近四五個輕鐵站,每天早上到百周隔離小學,都說要do do do do 30分鐘才到

medicine 發表於 22-5-5 15:41
假如屯門碼頭甘啦,點坐車(鐵或巴士)返中西區尼?
岩岩check 左,原來快既班次最早都係7點開出。
即係只能搭普通班次962,走哂成條下路先上屯公。暈得

Mchacha 發表於 22-5-5 15:53
早上上學時間去天水圍應該會轉西鐵才可以有這個時間吧,朋友未入到屯碼咁入,近四五個輕鐵站,每天早上到 ...
屯碼去百周係要30分鐘,仲要係冇得再快!

Zleep 發表於 22-5-5 15:54
岩岩check 左,原來快既班次最早都係7點開出。
即係只能搭普通班次962,走哂成條下路先上屯公。暈得
...

屯碼交通的確麻麻地,幾年前有朋友就係因為小朋友出市區上學,不搬遠也要搬出市中心。
另外,我諗不會選擇962啦,兜太耐,應該上最快的車到屯公轉車站好d

Mchacha 發表於 22-5-5 16:03
屯碼交通的確麻麻地,幾年前有朋友就係因為小朋友出市區上學,不搬遠也要搬出市中心。
另外,我諗不會選擇 ...
開頭我以為好快,但果個時段係冇果架車選擇 (962p)

咁真係要計過數,而家要轉2程車,應該最快係碼頭去屯門轉車站,但都係要30分鐘 (59m),落車,等車,轉過海巴(961,960)呢度加埋都要30分鐘,然後西隧再970 李陞,點都要20分鐘

保守加埋都要1個鐘20分鐘。

我開始懷疑45-60min 係真係冇可能播。

Zleep 發表於 22-5-5 16:09
開頭我以為好快,但果個時段係冇果架車選擇 (962p)

咁真係要計過數,而家要轉2程車,應該最快係碼頭去屯 ...

市中心真係可以,屋企人真係測試過平日巴士到西隧口時間,真係25-30分鐘。其他地點不太肯定,但只要唔係兜太耐才上公路的,應該差不遠

Mchacha 發表於 22-5-5 16:30
市中心真係可以,屋企人真係測試過平日巴士到西隧口時間,真係25-30分鐘。其他地點不太肯定,但只要唔係兜 ...
要條路無車, 仲要係由上屯公才開始計, 或者可以 30分到西口
正常返工返學時間,  坐600頭班車... 或者可行

ckcleung 發表於 22-5-5 11:16
不如換另一角度睇,家住屯門,但搵到一份好工返中環,值吾值得?
嘩,咁比都得?

hum0102 發表於 22-5-5 11:26
我有好多同事都係家住屯門,返中上環喎!佢哋話朝早坐村巴,上滿人就即刻開車,屯門公路行巴士專線,行西 ...
係呀,依家屯門,元朗好多人,尤其朝早返工,好似之前羅湖過境咁。出港九公路又塞車。

如果好仲意spc,搬屋係最好方法。一般仲意,咁百周年啦,話晒個朵都頭班馬(限於屯門),識有人百周年畢業,依家做緊醫生月入好幾皮。

bananaGi 發表於 22-5-5 15:04
佢係屯門一哥咩?
唔係梁記? 唔係董玉?

屯門四大2021年成績
百周年 ≈ 董玉娣 > 梁銶琚 > 陳瑞芝

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3864606&pid=49069732

回覆樓主:

唔知樓主最後揀要邊間?

Poyau 發表於 22-5-30 13:07
屯門四大2021年成績

近日發現... 原來田家都係B1....

Poyau 發表於 22-5-30 13:07
屯門四大2021年成績

我想問下 如果崇德英中 VS 以上呢?

bananaGi 發表於 22-5-30 13:37

崇德2021年成績可比百周年/董玉娣

http://www.stc.edu.hk/home/dse_result/2021/

bananaGi 發表於 22-5-30 13:37

崇德2021年成績有進步
可比百周年/董玉娣

http://www.stc.edu.hk/home/dse_result/2021/

http://www.stc.edu.hk/home/dse_result/2020/

Poyau 發表於 22-5-30 13:58
可比百周年/董玉娣
THANK YOU

Poyau 發表於 22-5-30 13:58
可比百周年/董玉娣

請問崇德成績會不會好過九華?

當然SPC,傳統名校唔係得個名或成績,係果種氛圍同校友網絡、仲有眼界。出到黎做野先會體會到

bearbee004 發表於 22-5-30 14:36
請問崇德成績會不會好過九華?

九華2021年整體5+較佳 拔尖較強
主科/選修科4+各有所長
詳情可參考校務報告/網頁公布

2021年 九華 | 崇德
中文4+ 48.2% | 64.8%
英文4+ 76.1% | 67.6%
數學4+ 83.3% | 86.7%
---------------------------------------------------
CEM4+ 69.2% | 73.0%
通識4+ 72.5% | 62.9%
---------------------------------------------------
主科4+ 70.0% | 70.5%
整體4+ [···] | 73.5%

人均5+ 2.6 | [···]
整體5+ [37.1-43.3%]^ | >33.3%

^ 假設人均考6-7科

九華
https://wyk.edu.hk/administration/school-plans-and-reports/

School Annual Report 2020-2021
https://secureservercdn.net/45.40.146.38/cjw.fc3.myftpupload.com/wp-content/uploads/2021/10/ASR_2020-21_FINAL.pdf
‹ 上一主題|下一主題