用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國讀Law
發新帖回覆
樓主: famila
go

[英國] 英國讀Law   [複製鏈接]

英國讀Law 是否易入難出?有人話讀完返咗嚟要再讀conversion 吾容易,建議aLevel 後non jupas 入hku or cu, 我女之前在香港讀國際學校,是否中文差會難啲入中大?

43    0    0    0

ElaiUKStudy 發表於 22-3-28 08:11
以GCE A Level 成績non-Jupas 入HKU 要A*AA.  中文只要IGCSE or GCE A Level 合格。 CU應該差唔多,冇話中 ...

種種因素,女在gcse 前去左澳洲,點知兩個月後爆疫情,回港online 左一年半都未通關,所以轉左去英國讀A level, 咁只會有A level 沒gcse 可non jupas apply 嗎?

英國ucas apply law 冇gcse 有冇影響?

Law graduates 如果最後冇興趣做lawyers/barristers 咁可以做乜呢?

多謝大家解答我的問題。謝謝你們

May I ask if your girls/boys join the LNAT course before taking exam?

出嚟嘅成績滿意嗎?聽說很難

LiHing 發表於 22-5-29 21:51
有,上了一個月左右。

是否坊間的 education consultant 課程?謝謝你

barque 發表於 22-5-30 21:42
英國大學有分需要考LNAT 和不用的兩種。UCAS報名時可以考慮2類大學都各報一些。這樣萬一LNAT 失手,仍然可 ...

又係喎!多謝提醒

88 發表於 22-5-30 20:46
都ok, 要既offer 全部都收到

恭喜曬!

唔該晒你

Ooo really? 有冇邊度有呢啲練習可以推介

我女今年y12, 諗住呢個暑假準備一下Lnat, 請問大家今年幾多月考

shadeslayer 發表於 22-6-2 19:02
阿女有同學,IB44分,無英國大學收,我懷疑係 LNAT 失手。另一個案,IB41分,LNAT 又係衰咗。

阿女自己就 ...

好驚嚇(emoji)

shadeslayer 發表於 22-6-2 20:34
其實LNAT 好麻煩,考得高分無用,大學只會睇你過threshold與否。過咗就唔會再考慮 LNAT 成績,過唔到,lB狀 ...

即是entry requirements?

聽講報ucas 時會未收到Lnat result, 如果只根據predicted grades 去報,點知lnat 唔理想,咁咪有機會全軍覆沒!

咁可能唯一辦法,就係正如前邊樓主講搵一間不需要lnat

Ielts 已經考左,predicted grades 又已經知道,lnat又咁重要,但係又唔可以ucas報名之前得到result, 好似真係有啲為難(emoji)⋯⋯
又驚穩陣得滯,又驚進取得滯,驚驚!

除咗oxbridge 要面試之外,其他大學係咪只會考慮predicted grades, personal statement, Lnat 去出conditional offer

我女冇考gcse, 係咪報top univ law degree 好難?有冇成功個案?
謝謝你

Ic she only has a level pg

llmom 發表於 22-7-8 17:49
只可說不是牛、劍 ! 現在努力在Law firm 做緊 Intern,我見佢都做得好開心,學到好多嘢。
...

請問intern 是否y1 已經要開始做?年年做?什麼時候apply較好

Ucas 入? Lnat n interview 需要嗎?

女兒即將考LNAT, 用lnat book practice 可以好高分(30 ),但online practice 就好低份(<20), 有冇過來人可以分享一下

oooray 發表於 22-11-15 10:59
回覆 famila 的帖子

其實太多practice冇乜用。上網見好多你呢種情況。一年只可以考一次, 睇你本身有冇料同 ...

就係怕係咁,乜都做唔到

oooray 發表於 22-11-16 10:00
回覆 alpham0m 的帖子

純粹分享一下去年經驗, 今年或者玩法又唔同。

Out of 42 是指ib 吾計ee/tok 嗰三分? or LNAT?

Thank you
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊