用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 從高中傾到Dse
樓主: 瑩希媽媽
go

從高中傾到Dse   [複製鏈接]

chitchit0520 發表於 22-7-11 11:40
我知啦!平時中學都有通告講,不過我都無留意,因為見都唔啱大仔。
係咪自己申請架?
要篩選定點呢?
唔係好記得點樣報名,印象中報名唔需要篩選。課程還是d難度,要用心學。

kirstyau 發表於 22-7-11 11:17
IDP有免費講座,報考可以經 英國文法協會/IDP。女聽完講座話建議報貴DD個應該係英國簽證個個。

https://w ...
IELTS Academic

kirstyau 發表於 22-7-11 12:02

知報Academic, 係未攪清係咪考埋咩英國簽證(比貴100幾) ...
睇咗幾次都唔係好明白不過大概第二種雖然俾多dd,應該更加全部適用。第一種也是絕大部分適用。我哋之前差不多全級同學一起去考,就係考第一個。

IELTS與IELTS英國簽證及移民考試在形式上有何分別?

IELTS (學術/通用模式) 與IELTS英國簽證及移民考試 (學術/通用模式)的形式並無分別:兩者的內容、考試方式、深淺和評分標準完全一致,只是成績單略有不同。後者的成績單會註明考生是在英國內政部認可的IELTS 英國簽證及移民考試指定考試中心應考。

我應該報考哪一個考試?

學生應在報名前向大學 / 學院 / 學校查詢需要應考哪一個IELTS考試。

如你正在申請學生簽證 (第4類),以便直接入讀由第4類高信任度院校開辦的學士或深造學位課程,必須符合該院校訂立的英語能力要求。英國所有大學和學院均接納 IELTS 學術模式考試的成績,換言之,你或無需應考IELTS英國簽證及移民考試 (學術模式),可直接提交IELTS學術模式考試的成績。

小鹿揀學校 發表於 22-7-11 15:41
報 British council 定 IDP 好 d 呢?
金鐘,佐敦的考場器材又有冇分別呢?
仲度緊期…
我唔識報IDP,次次都係BC

小鹿揀學校 發表於 22-7-11 17:36
次次?你哋已考了好多次?

sorry, 未講清楚。
好耐之前考Cambridge 試開始,一直都係BC報名考

小鹿揀學校 發表於 22-7-11 17:35
我哋報電腦,雖然電腦有下午,但早上又要考 oral ,條數一樣,因考oral 時間短,剩番幾個鐘先到下午考 RW, ...
8月去唔去HKU medify ?

小鹿揀學校 發表於 22-7-12 09:26
去呀,2 個 program/scheme 都會去,
因為諗住超超超超超超超超難入的嗰個 scheme 唔會收,報埋個 program ...
只參加了一個. orthopod 男同學興趣多d 唔知佢哋有機會見到,還認唔認得,大家都高大咗好多。

小豬脾 發表於 22-7-12 11:46
知唔知program收幾多人?8月要補課,又提早開學,剩低時間無多,要去5日,糾結緊上唔上。 ...
program應該多人,不過也有選擇過。

小鹿揀學校 發表於 22-7-12 14:04
其實舊年佢喺 academy talented 個 med taster 已見到你個女,之不過驚你女唔記得佢怕瘀冇同你女打招呼⋯:h ...
希望有機會又做同學!今年見到一定要打招呼吖!
‹ 上一主題|下一主題