用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 從高中傾到Dse
樓主: 瑩希媽媽
go

從高中傾到Dse   [複製鏈接]

瑩希媽媽 發表於 22-7-8 08:10
呢科鬼野,我女都成日話吾知教乜,合格就算啦
我女目標都係合格就算。

妹妹頭 發表於 22-7-8 08:11
我女目標都係合格就算。

我女今日考呀,考中文,佢都話背極吾入腦

bbc2018 發表於 22-7-4 09:04
今年中三阿囡忙好多,學校可能擔心佢哋選錯科,科科好有料
好在阿囡成績,可以任佢選,佢亦自己有 ...
你哋打算中四之後繼續DSE? 唔考慮轉IAL?是否揀M2?

妹妹頭 發表於 22-7-3 23:03
阿女升上高中,成績退步左好多,個人好似冇咩信心。我唔會理眼前學校既成績,我係驚佢DSE唔夠人地黍。 ...
妹妹頭是否已經中四 ?如果驚英文兒影響其他科目學習,是否可以考慮放棄英文,用中文考。唔知學校有冇揀中文考?
我女就係因為中文困擾中四全年,依家決定放棄中文,全部投入佢自己最喜歡科目,效果好好,最重要是學習動力十足。升大學畢竟不是只看語文科目。

b3410 發表於 22-7-8 08:37
妹妹頭是否已經中四 ?如果驚英文兒影響其他科目學習,是否可以考慮放棄英文,用中文考。唔知學校有冇揀中 ...
佢只係英文科冇信心,其他用英文考既科目又冇咩問題。

b3410 發表於 22-7-8 08:31
你哋打算中四之後繼續DSE? 唔考慮轉IAL?是否揀M2?
阿囡大學目標科,要讀M1, 千萬唔好信教育展,單張寫M2, 自己上大學網站睇要求是M1, 另外三科係chem, bio, Econ

b3410    發表於 22-7-8 14:07

妹妹頭 發表於 22-7-7 21:21
學校係好,但的女排名唔係前架。

建議去考ielts,睇吓囡囡有幾多斤兩,可能係。。。。自己嚇自己!

升中五後去考吓啦。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-7-8 10:19
建議去考ielts,睇吓囡囡有幾多斤兩,可能係。。。。自己嚇自己!

升中五後去考吓啦。

諗住今年8月報考,有效期2年,時間上岩岩好,中五暑假要衝怕冇時間。 聽講座話最好報出國讀書個份,雖然未決定升學去向,多個用途冇壞。

b3410 發表於 22-7-8 08:37
妹妹頭是否已經中四 ?如果驚英文兒影響其他科目學習,是否可以考慮放棄英文,用中文考。唔知學校有冇揀中 ...

佢其他教開英文,用中文會考會吾慣,可能會失水準,我有時問個女,佢話英文知系乜,中文吾識解釋俾我聽,佢中文弱

kirstyau 發表於 22-7-8 12:38

諗住今年8月報考,有效期用2年,時間上岩岩好,中五暑假要 ...

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 22-7-8 08:47
有無問阿女係對英文邊份卷無信心?

妹妹頭 發表於 22-7-8 08:47
如果只係英文科,咁又唔需要太擔心。暫時放一放,集中精力去自己喜歡而且擅長的科目,好過死纏爛打。重新恢復狀態,再去谷下英文。就算退一萬步,英文科谷唔起,讀英中考個3分應該都無問題。情願其他科目取高分,一樣入到大學

妹妹頭    發表於 22-7-8 18:09

瑩希媽媽 發表於 22-7-8 12:40
佢其他教開英文,用中文會考會吾慣,可能會失水準,我有時問個女,佢話英文知系乜,中文吾識解釋俾我聽, ...
都係,用自己最擅長和覺得舒服的語言來學習高中課程

b3410 發表於 22-7-8 14:11
都係,用自己最擅長和覺得舒服的語言來學習高中課程

佢昨日咪糸咯,溫個中文想喊咁,話背吾入腦,我同佢講盡左力就算啦,最近考試額頭狂爆瘡,科中文預左第日最多4

gigayan 發表於 22-7-4 12:17
多謝賜教。阿女對Chem有較高期望,所以都唔只學習校內現授課程,佢都有提過高中Chem只靠記係行唔通,一定 ...
對chem有興趣,可以試下HKUST dual program for secondary school, 有chem課程。成功入讀有一張科大學生證,可以去圖書舘借書威下

b3410 發表於 22-7-8 19:42
對chem有興趣,可以試下HKUST dual program for secondary school, 有chem課程。成功入讀有一張科大學生證 ...

等我叫佢九月留意下先,希望佢高中會放返多啲時間係學業上,今年忙ECA嘅嘢忙到開始有脾氣……

chitchit0520 發表於 22-7-11 10:51
咩叫出國讀書嗰份呢?
有咩分別?
响邊度聽講座?

IDP有免費講座,報考可以經 英國文法協會/IDP。女聽完講座話建議報貴DD個應該係英國簽證個個。

https://www.britishcouncil.hk/exam/ielts/which-test/uk-visas-immigration

如其他國家升學應唔關事。
‹ 上一主題|下一主題