用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 從高中傾到Dse
樓主: 瑩希媽媽
go

從高中傾到Dse   [複製鏈接]

gigayan 發表於 22-7-4 13:21
如果係英文科,會唔會試下坊間針對DSE 份卷嘅補習班?提高分數增加信心。如果你有需要,我可以俾個名你睇 ...
我女好抗拒補習社,有試過,但見佢一路做,一路喊,我唔想佢係咁。

gigayan 發表於 22-7-4 12:17
多謝賜教。阿女對Chem有較高期望,所以都唔只學習校內現授課程,佢都有提過高中Chem只靠記係行唔通,一定 ...

佢中三時Chem還好,咪選左,中四又停課又教吾切成日叫自己睇影片,可能本來吾多中意睇影片的。越嚟越無興趣,個老師無乜點教既,如果吾離職應該跟到中六,佢地一科開几個班,點都有機會遇到D老師系咁,中西史聽講上到高中都有人呻中伏,科科都有人講好難讀,又遇到D吾好老師,讀讀下想drop,我都吾希望她drop科,補下睇下有無改善先

妹妹頭 發表於 22-7-4 13:56
我女好抗拒補習社,有試過,但見佢一路做,一路喊,我唔想佢係咁。

我個女好抗拒睇片,之前報過遵x睇片果D,佢報左睇睇下吾睇,補習肯去既,網課都肯

bbc2018 發表於 22-7-4 13:09
備課,睇參考書和做練習,中三阿囡phy, chem , bio已用緊呢啲方法,效果好好。
希望佢高中chem, bio可以繼 ...

好耐冇入過呢個post, 我又講吓先. 我女中四的成績都退咗好多, 佢中史初中三年都係全級最頭的1/4 人, 點知上到中四, 考試唔合格, 佢都好失望, 佢知自己衰分析, 但分析其實好難教, 亦要時間去慢慢摸, 有時諗唔到就係諗唔到.  如果問啲純背書的, 佢又可以好高分.

M2 又係另一個死位, 花好多時間計一題數, 仲要唔係次次計到, 但好在叫數都仲有得操.  我女都諗過 drop, 我叫佢點都讀埋中五先諗, 氹氹吓佢又暫時OK, 但都係在合格與不合格邊緣徘徊.

呢個暑假都係預咗操 pass paper.  但我女最難搞的反而係通識, 距離合格都仲有好大段路, 我女又死都唔肯轉讀IAL, 所以我都諗定萬一最後係死通識可以點.

kirstyau 發表於 22-7-3 10:29
原來個post半年冇update過,甘我黎更新下

家姐 上星期開始考緊大考。
請問可唔可以分享下BIO, CHEM 同MATHS 你搵左邊幾間補習社.. 仔9月升中4.. 我都要睇定..
MANY THANKS

瑩希媽媽 發表於 22-7-4 14:25
我個女好抗拒睇片,之前報過遵x睇片果D,佢報左睇睇下吾睇,補習肯去既,網課都肯
...

我女都唔可以睇片,睇片可以一條片拖成日睇,所以有面授一定面授,出去來回3個半鐘都好過睇片成日。(成日睇下停下,又睇返轉頭沒完沒了)

kirstyau 發表於 22-7-4 15:09
我女都唔可以睇片,睇片可以一條片拖成日睇,所以有面授一定面授,出去來固回3個半鐘都好過睇片成日。(成 ...

可否pm我bio補緊邊個呀,佢系呀,成日拖,睇又吾專心咁既

chanwendy 發表於 22-7-4 14:48
好耐冇入過呢個post, 我又講吓先. 我女中四的成績都退咗好多, 佢中史初中三年都係全級最頭的1/4 人, 點知上 ...

如果轉IAL咪冇得讀番中史囉?
我是護書簿

chanwendy 發表於 22-7-4 14:48
好耐冇入過呢個post, 我又講吓先. 我女中四的成績都退咗好多, 佢中史初中三年都係全級最頭的1/4 人, 點知上 ...

我姨生仔都系修中史呀,佢初中考前十既,上到高中后又系好低分,不過合格既,佢話考試模式轉了要時間適應,後來考了幾次后逐漸好返D,不過無初中時高分,科通識我女又系成日話吾知講乜既,不過佢地好似都吾重視依科咁,呢次測驗,我見佢都吾合格咖,但名次又不是好后,佢話個個都吾溫果科既

瑩希媽媽 發表於 22-7-4 14:22
佢中三時Chem還好,咪選左,中四又停課又教吾切成日叫自己睇影片,可能本來吾多中意睇影片的。越嚟越無興 ...

片係老師自己拍來教學生
定係求其搵幾條youtube口叫學生自己搞掂?
我是護書簿

losoco 發表於 22-7-4 15:18
如果轉IAL咪冇得讀番中史囉?

係呀, 如果讀IAL, 我女係讀數, 會計同心理學.  冇中史係我女其中一個唔肯轉IAL的原因, 第二原因係老師同佢講IAL 數係深過M2, 佢本身M2都讀得辛苦, 難得合格都唔係好高分, 佢又冇乜信心, 第三原因係未接觸過心理學, 唔知讀唔讀得掂.  IAL 如果唔係AAB, 咁可能仲衰過讀DSE, 我女覺得太冒險.  加上我女有啲想北上讀大學, DSE 就方便啲囉.  但我擔心的係佢通識最後唔合格的話, 佢全部5 都冇用啦. 我暫時只係搵到國內一間中外合作大學係可以唔睇通識咋.

losoco 發表於 22-7-4 15:24
片係老師自己拍來教學生
定係求其搵幾條youtube口叫學生自己搞掂?

老師自己拍,不過女話似系上年的。我心諗吾通佢教就睇片

瑩希媽媽 發表於 22-7-4 15:19
我姨生仔都系修中史呀,佢初中考前十既,上到高中后又系好低分,不過合格既,佢話考試模式轉了要時間適應 ...
無錯, 上到高中係完全另一個考法, 係需要時間去適應, 都叫由次次唔合格, 進步到一半一半, 期望來年可以完全脫離肥恅啦.
通識我都唔知重點喺邊, 不過我女係幾乎零吹水能力, 所以咩都寫唔到.  佢第一學期考試係得分低過20%, 而家學緊的中國文化 topic 叫好返少少, 差少少就合格, 我女本身又選咗英文, 而家要睇吓出年可唔可以轉中文.

chanwendy 發表於 22-7-4 15:30
無錯, 上到高中係完全另一個考法, 係需要時間去適應, 都叫由次次唔合格, 進步到一半一半, 期望來年可以完全 ...

我女話英文D字都深佢睇吾明,又無用心溫,上學期有溫下都考得幾前下,今次無溫呀,成日溫科bio同Chem ,出嚟都吾系考得好,佢有D無奈,我話通識都要合格咖,嘔血

瑩希媽媽 發表於 22-7-4 15:33
我女話英文D字都深佢睇吾明,又無用心溫,上學期有溫下都考得幾前下,今次無溫呀,成日溫科bio同Chem ,出 ...
我同老師及女都係咁講, 我女通識的問題係個腦轉唔到居多, 英文的因素比較細, 筆記係好多深字, 但肯查字典學, 反而仲可以學到好多生字, 出題的字都不外乎筆記有的嗰堆字.  我問過亞女, 係咪用中文答你就識答, 佢自己都話唔一定, 只可以講, 如果用中文, 可能高幾分咁囉, 但未去到可以合格的地步.  我都係同佢講點都要合格, 而家唔洗鬧高分已經好好喇. 我只期望之後學的 topic 可以簡單啲啦, 我都同女講唔好諗住一定轉得到中文, 轉唔到佢都係要繼續英文的.

chanwendy 發表於 22-7-4 15:46
我同老師及女都係咁講, 我女通識的問題係個腦轉唔到居多, 英文的因素比較細, 筆記係好多深字, 但肯查字典學 ...

阿女佢地無得選,系英文學,同佢講,佢又話好多人吾合格啦吾知想點,自從話呢科只要求合格,佢地都吾理咁

chanwendy 發表於 22-7-4 15:25
係呀, 如果讀IAL, 我女係讀數, 會計同心理學.  冇中史係我女其中一個唔肯轉IAL的原因, 第二原因係老師同佢 ...

你地讀邊個board?

如果係Edexcel IAL Maths,應不算難過M2,起碼M2有matrix而IAL要到Further maths先至有
難應難在如果要讀IAL中的mechanics module,因你地冇選Physics會難搞少少
如果可全選statistics modules,則會有少少似M1
變相其實算易左

但對psychology冇信心我就唔識講。
不過可給你一個例子
早幾年喇沙有人F5去考IAL
Maths, Chem, Psycho三科,順序考到A*AA
之後去左英國入大學讀Psycho

我是護書簿

losoco 發表於 22-7-4 15:56
你地讀邊個board?

如果侜IAL Maths,應不算難過M2,起碼M2有matrix而IAL要到Further maths先至有

我唔知仲有分 board, 我都唔知. 我識人自己英國讀書, 都話唔會深過M2, 係亞女猛話老師話深過M2, 早兩日又同我講BAFS 老師話IAL 會計又深過BAFS, 佢本身BAFS 都叫中上的, 聽見老師咁講又話唔好.  同埋佢收到風, 多數係精英班的先打算選IAL, 佢又覺得唔夠人爭囉.
其實聽家長講座我唔聽見IAL數深過M2的講法, 如果真係咁, 冇理由唔要求中四提M2先可以讀.  選讀IAL的一定要中四有條phy/chem/bio/BAFS 先可以選, 反而M2唔係必修, 所以我個人都覺得唔會深過M2.  

始終讀的係佢, 我會比佢自己選, 但選定咗就要諗點樣提高返成績先有用囉.

妹妹頭 發表於 22-7-4 13:56

如果係咁,無謂迫佢了,希望好快阿女會搵到自己嘅方法。

‹ 上一主題|下一主題