用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2中,中西區vs東區
樓主: cMom
go

Band 2中,中西區vs東區 [複製鏈接]

又無聊計下
中西區剛剛呢年升中約有1830人, 1/3 B1既係 610

假設B1女生佔55%, 即係約有B1女生336人

中西區統一派位名額:

非保留位: 115 (本區+它區)
保留位: 276 (本區+它區)

估計保留位當中, 未必全收B1學生, 咁有以下估計:

中學保留位估計屬B1組別人數
聖嘉勒女書院7140
聖士提反女子中學9260
嘉諾撒聖心書院10892
庇理羅士女子中學55

336個B1女生, 減去197個, 餘下139個爭115個位
估計自行全區有 100個B1女生離場, 咁最後可能係得番 39個B1女生爭115個位, 咁會剩番 76個位

數字上, 非保留位已收咗 79個B2女生, 如果B2女生人數和B1女生人數相等, 即係可上移既B2女生會至少有:

79+76=155

155個女生, 佔B2女生~46.1%........

再仔細睇睇, 沒有直屬/聯中既小學既B2女生, 其實只可以搏非保留位, 機會其實細好多:

當B2女生人數一樣係336人, 扣去用直聯位直升個79個, 餘下 257人

即係有 257人爭 76個B1餘額, 咁機會其實只有~29.6% (上移機會高低, 要睇有幾多B1女生自行已成功離場或考入直資, 但估計應在35%以內)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-30 16:14
又無聊計下
中西區剛剛呢年升中約有1350人, 1/3 B1既係 450

248個B1女生, 減去197個, 餘下51個爭115個位, 起碼有剩 64個位

好奇一問
197呢個數字係點計?

SLHongkonger 發表於 21-8-30 16:23
248個B1女生, 減去197個, 餘下51個爭115個位, 起碼有剩 64個位
197人係估計用直屬/聯繫位直上關連中學既B1學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-30 16:14
又無聊計下
中西區剛剛呢年升中約有1350人, 1/3 B1既係 450

1350 ? 係咪計漏咗私立 ?~~~

mcl203 發表於 21-8-30 16:35
1350 ? 係咪計漏咗私立 ?~~~

係喎....... 人數少咗..... 改番先

相信未來升中人數減少,YWGS可能會擔心有B2本區生轆入

hkpapa852 發表於 21-8-30 18:18
相信未來升中人數減少,YWGS可能會擔心有B2本區生轆入
區內無直屬/聯繫既B1少女,乙一揀YWGS既可能性好高,所以我估YWGS都唔需要擔心有太多B2轆入。

王家爸爸 發表於 21-8-30 18:31
區內無直屬/聯繫既B1少女,乙一揀YWGS既可能性好高,所以我估YWGS都唔需要擔心有太多B2轆入。 ...

YWGS無B2 6入,就SSGC有B2 6入,不過,我估,宜家都可能有B2 6入咗YWGS~~~

mcl203 發表於 21-8-30 18:35
YWGS無B2 6入,就SSGC有B2 6入,不過,我估,宜家都可能有B2 6入咗YWGS~~~
現階段,有都應該唔會多。

回覆 bobbob 的帖子

阿女學校屬中西區,沒有聯繫中學。家住東區,我自己係YWGS舊生。

醒目開學勳章

cMom 發表於 21-8-31 21:47

阿女學校屬中西區,沒有聯繫中學。家住東區,我自己係YWGS舊生。
表面上東區band 2位多啲,但想抽好啲嘅都係要搏,搏唔到分分鐘轆落band 3慘不忍睹。。。不過那邊廂抽到band 1都未必係件好事,識邊緣人讀st clare's S1已經滿缸紅,後來仲要留班。。

bobbob 發表於 21-9-1 00:13
表面上東區band 2位多啲,但想抽好啲嘅都係要搏,搏唔到分分鐘轆落band 3慘不忍睹。。。不過那邊廂抽到band ...

如果英文底子打不好 根本好難跟得上

bobbob 發表於 21-9-1 00:13
表面上東區band 2位多啲,但想抽好啲嘅都係要搏,搏唔到分分鐘轆落band 3慘不忍睹。。。不過那邊廂抽到band ...
至少東區痈幾間優秀既B2中學去搏
入唔到先去番個番差少少啦囉

好過唔係高攀就係低炒

醒目開學勳章

tkhhung 發表於 21-9-1 06:52
如果英文底子打不好 根本好難跟得上
嗰個唔係衰英文。。。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-9-1 07:46
至少東區痈幾間優秀既B2中學去搏
入唔到先去番個番差少少啦囉
band 2都可以搏下南區嗰啲嘅,例如聖呂同鴨真,東區較好嘅得衛理、金仔、劉永生。。。其實都差不多,仲要同人爭

cMom 發表於 21-8-31 21:47

其實好簡單,諗下喺呢兩區你會點樣揀?最差又會去咗邊?

王家爸爸 發表於 21-9-1 11:15
其實好簡單,諗下喺呢兩區你會點樣揀?最差又會去咗邊?

我會揀東區,如果仲想搏下英中,乙1選CCHK ~~~

mcl203 發表於 21-9-1 11:19
又假設佢保守啲,乙一就揀間穩陣既,東區可以揀衛理,中西區就係鴨真,問題係邊間有多啲「英文班」?其實答案好明顯。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-9-1 11:19
東區band 2揀cchk機會率近乎0,如果想入英中反而應該揀中西區

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-9-1 11:35
又假設佢保守啲,乙一就揀間穩陣既,東區可以揀衛理,中西區就係鴨真,問題係邊間有多啲「英文班」?其實答 ...
band 2唔係穩入衛理㗎
‹ 上一主題|下一主題