用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實王錦輝係一間點樣嘅中學
樓主: chingcat
go

其實王錦輝係一間點樣嘅中學   [複製鏈接]

Poyau 發表於 21-8-11 12:56
每級5班 只有一班達B1水平 咁少?

Sure, 內部機密!

schrodinger 發表於 21-8-11 19:51
我還估計可能有50%,若只有一班咁少,再被人話打手都係咁話,能有如此DSE及GCE AL成績,難怪係正增值了。
...

不斷有收叻的插班生加入

schrodinger 發表於 21-8-11 22:36
你可打聽佢講邊一年嗎?

其實係WKF網頁有過去中六畢業同學錄,從中都可查採大概有幾多個係插校生,而又係 ...

佢可能覺得達b1只一班,也許不止,但可能老師們用佢地嘅標準,她說同事都這麼說。在此我只是覆述她的說話,詳情我唔知,因我對王校從來沒有興趣。

有網友曾經話WKF以子弟兵為主力,升中都係收30街外人,原來粗略數數,有提下自己讀咗幾多年,已經有25人,似乎,一直提嘅都唔太準確咁喎~~~

schrodinger 發表於 21-8-11 23:14
我識個教全區最top、可全港收生、應大部份學生係band 1A既學校,output絕對係hkpapa話band 1A果種,佢同我 ...

是但啦,果位教了王多年的老師的確力勸想插班的朋友,不要插班。不過,如果你覺得學校好好的,當然可選讀,況且各人要求不同,而且,你有權不相信,我不會再回覆,我只是講我所知,個老師講了幾年都話每級只一班b1, 叫想入讀的人想清楚!

回覆 conniewktang 的帖子

版主,你睇吓S字頭呢位會員
佢己經攪到小一選校嗰面講WKF個POST LOCK咗

而家又黎挑起事端
conniewktang好心分享
S字頭呢位會員就作個估仔諷刺佢
你話Ek仲邊有人分享野

人地叫佢“如果你覺得學校好好的,當然可以讀”
佢竟然都可以串返一句
“我過晒年紀,已唔會去讀”
呢位會員九唔八搭/小學雞到人令人咋舌

TAIOU4    發表於 21-8-16 13:44

hkpapa852 發表於 21-8-11 15:18
又唔好咁講, SPCC, DGS, DBS, SPC, LSC, GHS ...... 呢一大堆名校, S6 畢業人數, 通常比S1入學人數少20%或 ...

如你之前所言,要留意中一學位應可~180人,但多年嚟中六畢業生都係100-120人內。

如你所言為真,假設中一學位175人,畢業生數量為110人,則s6畢業人數比s1入學人數少超過35%。

如果以你提及的學校20%作為正常標準,35%的比率已經是明顯超出正常波動範圍。

totorogo2009 發表於 21-8-12 06:56
回覆 conniewktang 的帖子

版主,你睇吓S字頭呢位會員

我其實都好心淡,也許以後不分享了,較早前在基崇的post,我分享用家的問題,啲家長咪一樣咁反應,其實唔信咪讀下囉,反正又唔關我事,我嘅細路去年已升中。

conniewktang 發表於 21-8-12 07:52
我其實都好心淡,也許以後不分享了,較早前在基崇的post,我分享用家的問題,啲家長咪一樣咁反應,其實唔信 ...

非常多謝你的分享。

真相有時好難令人接受,你說的真話 他們接受不了

conniewktang 發表於 21-8-12 07:52
我其實都好心淡,也許以後不分享了,較早前在基崇的post,我分享用家的問題,啲家長咪一樣咁反應,其實唔信 ...

好明白你感受

Poyau 發表於 21-8-11 12:56
每級5班 只有一班達B1水平 咁少?
如果DSE有多D數據公佈,就容易判斷,科學D。我反而有D奇怪,感覺學校用家好似都唔多清楚,可能內部都冇公佈。

大家冷靜啲,其實我淨係想知多啲呢間學校嘅資料。因為派位前一晚先發現, 之前間學校原來冇車到( 巴士改路) 所以匆匆忙忙叩咗一間 比較近屋企, 學校社工又話間學校關愛係合適仔, 但其他資料完全冇提供。 所以先至上嚟問, 大家冷靜冷靜

hkpapa852 發表於 21-8-11 12:49
實你要留意一點, 部份直資龍校中學部, 學生人數S1至S6係金字塔式, 即係中途不少人離校, 相關家長就話佢地係去海外升學, 係正常不過既流失.
先當呢樣嘢係真, 但如果年年持續咁多人中途放洋, 又係咪自己想見到既呢?
個人認為, 小朋友如果一心諗住未畢業就走, 自然唔會太認真學習. 如果此類學生佔一定比例, 對整體學習氣氛一定有負面影響

路過, 搭訕分享幾句而已. 唔係王錦輝, 另一直資. 容我大膽講句, 我真係覺得直資係比較多人中途去海外升學的, 作為直資家長, 最好向孩子打底及做好心理預備身邊同學每年會走啲走啲, 以免當事情發生時孩子有 "切膚之痛" 嘅難過及難受

親身經歷, 孩子今年年初開始 (S4) 已陸陸續續知道身邊同學 / 好友 / 閨蜜 呢個暑假期間就會移民 / 獨自留學 (當然 S2-S3 都有但少好多) . 同學間嘅離別原來對仍留係度嘅同學情緒會有好大影響, 孩子最後嗰期的測驗及6月期終考試真係無心情溫習, 心裏不斷倒數幾多日呢個同學走要食飯及送機, 嗰個同學走要買送別禮物. 或者, 可能是個別例子只是自己孩子感情豐富多愁善感吧.

眼見自己孩子因為同學間嘅離愁別緒嘅情緒及S4 高中課程嘅高深&趕快教授, 孩子呢半年至大半年情緒狀態係低位徘徊, 作為媽媽嘅我心疼不已啊!

P.S. 我其實由 S2 已不斷向孩子灌輸越高年級越多人去海外升學 (因為當時我鋪排緊孩子S4去海外留學嘛), 已灌輸咗幾年, 但當最要好同學都要走時, 當事人縱然理性上知道亦有幾年心理預備, 但真正發生時一樣會照難過, 傷心, 而離開嘅唔係一個半個, 係一個兩個三個.... 嗰份傷痛, 對十幾歲人仔來講真係好傷的

醒目開學勳章

小時了了 發表於 21-8-12 09:04
路過, 搭訕分享幾句而已. 唔係王錦輝, 另一直資. 容我大膽講句, 我真係覺得直資係比較多人中途去海外升學的 ...
我又路過搭下訕,可能男女不同,我仔都有小學同學讀你女嗰間,慣咗同學年年轉校,情緒無乜影響。我見你哋好似年年同班,會唔會因為咁所以令你女情緒低落?女仔多愁善感,家人最好關心多啲

bobbob 發表於 21-8-12 09:26
我又路過搭下訕,可能男女不同,我仔都有小學同學讀你女嗰間,慣咗同學年年轉校,情緒無乜影響。我見你哋好似年年同班,會唔會因為咁所以令你女情緒低落?女仔多愁善感,家人最好關心多啲

唉! 男女真係好唔同.

我又多口, 見樓上講 WKF S4 入 GCEAL 班要成績好嘅同學才能入, 而孩子學校嘅 GCEAL 只開純理科 班無限制成績好才能入讀, 反而 GCEAL 班係收外來插班生最多嘅一班及全班人數係 S4 級中 最 Full & 收爆學生, 超過30人, 好似35人定40人? (自己直升學生唔多人選讀GCEAL 班, 因只有純理 phy, chem, bio, maths 呢 4科提供)

如真係好似樓上咁講, 我唔明 WKF 點解 GCEAL 班唔收多啲學生, 應該好多人申請插班架, 因為開辦商&理科!

‹ 上一主題|下一主題