用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖家 vs 德望
樓主: cherie6111
go

聖家 vs 德望 [複製鏈接]

其實大家對GH有很多誤解,GH是私校,學生是有得揀,學生水平不會相差很遠,我相信一分耕耘 一分收穫,如要成績好,家長協助會容易幫到小朋友,如果連默書、測驗和考試,家長不打算協助學生溫書的話,成績只能一般(除非小朋友超聰明),成績得60分左右會有補底班,協助追上程度(免費), 每年只是1-2 個留班,趕學生走也沒聽過,這幾年德中都收了7- 8成德小學生,是否有鬥心?要睇家長和小朋友要求,如果想得到學業獎,家長和學生會爭取好成績,如果打算在平均分附近生存,也有很多,我覺得大家不要被非用家誤導,以上幾個用家都說沒有大家說到那麼擔心。
只是提醒德望是英小,英文教深一年,聖家是中小,我女英文強過中文,所以當年選了德望也讓她發揮最大能力,現在讀得開心和成績理想。
大家不妨比較學校校園、課程、課外活動,來選一間適合女女學校。

catf2    發表於 21-10-20 12:54
gabejang    發表於 21-10-15 11:58

經過多年的觀察和感受, 發覺其實德望小學生會被慢慢栽培成對自己有要求、有責任心和自律性強的學生。
好多女孩子無論學樂器、讀書, 都好有自我推動力, 佢地好希望自己做得好, 亦會願意同同學仔分享, 唔算太competitive。

其他學校有時會給學生壓力、有部分就是父母要求, 但德望好多時是小朋友自發想做得好而盡力做。亦因為咁, 學校不時都會贏學界比賽的獎, 因為大家都有鬥心(不是互鬥果種, 而是奮鬥果種 )

小朋友讀了幾年, 都會keep住逐少逐少溫書, 因為有時會突擊測驗, 所以佢地都明白要努力keep住進度。

當然課程是較深, 尤其是英文程度要求高, 所以底子差嘅人會吃力少少。

怀妈妈新手 發表於 21-10-14 23:05
其實大家對GH有很多誤解,GH是私校,學生是有得揀,學生水平不會相差很遠,我相信一分耕耘 一分收穫,如要 ...

無錯。與其諗六年後升中,不如諗下小朋友中英文能力。中文叻,讀聖家;英文叻讀GH. 咁先發揮到小朋友能力。

yianleen 發表於 21-10-15 14:23
經過多年的觀察和感受, 發覺其實德望小學生會被慢慢栽培成對自己有要求、有責任心和自律性強的學生。
好多 ...

聽落好吸引,很適合我女性格,希望可以入到GH!

aaqq_mom 發表於 21-7-13 17:07
如果唔介意學費,學術,語境,體藝,也是德望優勝!
除非考慮學費或者交通,否則應該GH無論各方面都比較優勝。

cherie6111 發表於 21-7-13 14:10
請問如果學費不是問題,哪一間好些?雖然成績德望好些,但是據說係收外校生才有此成績,甘會否成績中間都會 ...

我會揀德望,比少少學費,資源好啲(校舍ECA etc),,何況成績又好D。
我地在IS ECA可以選drama, 有次上drama school 網睇全部有提供的都是IS, 只有GH也有校內提供選擇,係同津校有D唔同。
至於踢出校,其實要比錢的學校,覺得唔啱,學校唔踢家長都自己走啦,邊會貼錢買難受。

呢兩間都好谷,當然德望好好多,不需要比較,始終係私立學校,學生質素都起碼好太多。當然聖家都會抓得好嚴。條條大路同UU,聖家中升U率都有82-85%,只要你個小朋友中規中矩,入U都意料之内。
有錢的,德望啦,慳錢,就揀聖家。
不過都要付出代價,小學好多功課,最多小一有些適應期,家長都要投入好多時間。

ykwhu 發表於 21-11-24 13:23
呢兩間都好谷,當然德望好好多,不需要比較,始終係私立學校,學生質素都起碼好太多。當然聖家都會抓得好嚴 ...
同意兩間都好谷~~

Luckystars 發表於 21-10-14 16:27
請問德小讀得開心嗎?小朋友友愛嗎?聞說因為要爭入德中,個個都好有鬥心? ...

唔覺囉,從來呢啲傳說都係啲「朋友」傳出來:

1) 學校好chur - 程度高是事實,但又唔覺老師會打電話chur家長
2) 升中率好低 - 早五六年確差d, 但近年回升不少
3)靠外援 - 無確實數據但小學程度不低,我覺得就算中游份子都唔會差得過出面
4)同學間競爭 - 可能收多咗,叻嘅又會走,或者一心留學又有,唔覺個個好大鬥心

不過呢啲都市傳說,無論點講都會繼續流傳

肯定的比較(九龍城):
1)聖家功課較多
2)聖家默書較密
3)英文程度GH較高
‹ 上一主題|下一主題